Dostupni linkovi

Podrška Stefanovićevom odlasku u Prištinu


Šefovi pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Borislav Stefanović i Edita Tahiri u Briselu,mart 2011
Šefovi pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Borislav Stefanović i Edita Tahiri u Briselu,mart 2011
Šef srpske delegacije u dijalogu sa Kosovom mogao bi već naredne sedmice posetiti Prištinu. Izjavio je to sam Borislav Stafanović, ocenivši da je dobar trenutak za to i da bi I sam proces dijaloga bio unapređen vođenjem razgovora i u Prištini

„Mi smo pokazali spremnost već nekoliko puta da razgovaramo i u Prištini, smatramo da je to dobro za pregovarački proces i da doprinosi međusobnom poverenju i razmeni ideja između sastanaka. Još uvek radimo na organizaciji tih sastanaka i u tom smislu ja sam optimista da će do njih doći već u toku sledeće nedelje. Ne mogu da vam kažem datum i ne mogu da vam kažem sagovornike zato što još uvek radimo na tome. Mislim da nikad nije loš momenat da se razgovara i ne vidim zašto bi to bio problem, pogotovo što već razgovaramo u Briselu“, izjavio je Stefanović Tanjugu.

I iz samog vrha države i sa ministarskog nivoa pozdravljena je inicijativa šefa pregovaračkog tima Srbije da poseti Prištinu. Oliver Ivanović, državni sekretar u ministarstvu za Kosovo izjavio je za Radio Slobodna Evropa da pozdravlja korak koji Stefanović vuče i objašnjava zašto:

„Smatram to vrlo korisnom inicijativom. Prosto, Borko Stefanović vuče potez pre jer mislim da su Albanci počeli pomalo da usporavaju dinamiku, što znači da im nije u velikom interesu da se postigne nekakav rezultat, dok mi imamo veliki broj naših ljudi dole koji gledaju u Beograd i u Brisel očekujući pomoći neka rešenja koja treba da im olakšaju svakodnevni život.“


Uslovljavanja nisu dobra


Ivanović ne očekuje bilo kakve bezbednosne probleme vezane za Stefanovićevu posetu Kosovu.

„Situacija u Prištini je dobra, mnogo je bolja nego pre nekoliko godina. Ne mislim, prema tome, da će to biti bezbednosni izazov, ali ne sumnjam da će neki koji se ne slažu sa pregovorima iskoristiti to za demonstracije i proteste, ali sa tim se mora računati“, kaže Ivanović.

Boris Tadić
I Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je dobro što će šef srpske delegacije u razgovorima s Prištinom otići na Kosovo jer će se tamo upoznati s mišljenjem prištinskih institucija o tim razgovorima.

Do ovakve inicijative trebalo je da dođe mnogo ranije, ali, uprkos tome što je zakasnela, inicijativu Stefanovića da se u Prištini sretne sa predstavnicima kosovske političke elite i javnosti svakako treba pozdraviti, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Milan Pajević, predsednik Međunarodnog savetodavnog odbora Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

“U svakom slučaju to je odličan korak. Mislim da se radi o dramatičnom zakašnjenju, ali je dobro što do toga, ipak, dolazi. Uvek poene beleže oni koji vode procese i koji imaju inicijative – bez obzira na to da li će ta poseta biti ocenjena kao uspešna ili neuspešna ili na bilo koji drugi način. Neophodno je da se u komunikaciji iznalaze rešenja, pre svega u onim oblastima u kojima je moguće da se ona nađu i primene”, smatra Pajević.

A evo kako Beograđani odgovaraju na pitanja podržavaju li odlazak šefa srpskog pregovaračkog tima u Prištinu i da li je sada pravi trenutak za ovakvu posetu:



Reagujući na izjavu zamenika premijera Kosova Hajredina Kučija da je kosovska vlada odobrila Stefanoviću da poseti Kosovo i da su kosovski zvaničnici spremni da se sastanu sa njim, pod uslovom da ne daje političke izjave koje bi mogle biti štetne, Pajević kaže da ni jedna strana ne treba da pribegava uslovljavanjima.

“Mislim da zaista ne možete nikog da uslovite na taj način. Ni kosovska ni srpska strana ne treba da se služe tom vrstom uslovljavanja – to prosto deluje detinjasto. Dakle, ne možete nekom ko dolazi u posetu da kažete šta će i kako da kaže. Osim toga, praktično sve što se govori tokom boravka visokog političkog predstavnika jeste na neki načini političko, tako da je vrlo teško rastumačiti šta jeste politička izjava a šta nije. Pretpostavljam da se to s njihove strane odnosi pre svega na pitanja statusa, ali, u principu, ta vrsta uslovljavanja nisu uopšte poželjna kada su u pitanju ovakva probijanja leda”, ocenjuje Pajević.
XS
SM
MD
LG