Dostupni linkovi

Opozicija strahuje od predizbornih zloupotreba


Glasanje na izborima u Crnoj Gori - fotografija iz arhive
Glasanje na izborima u Crnoj Gori - fotografija iz arhive
Tokom i nakon svih dosadašnjih izbora, opozicione stranke su optuživale vlast da su izbori izmanipulisani, državni izvori zloupotrijebljeni i da je dio birača potkupljen. U međuvremenu je gotovo konsenzusom usvojen novi izborni zakon, krivični zakon je obradio oblast zloupotrebe biračkog prava, ali i pored toga opozicija strahuje od korišćenja nelegitimnih mehanizama za uticaj na birače.

Širok je sprektar neregularnosti u predizbornoj kampanji koje su teško dokazive, a koje služe uglavnom partijama na vlasti kao pomoć za ostvarenje boljeg izbornog rezultata. Prema riječima funkcionera opozicione Socijalističke narodne partije Velizara Kaluđerovića postoje razne vrste pritisaka i ucjena preko javnih nabavki.

"Oni se na neki način kako tako legalno realizuju kroz raspisivanje javnih konkursa, oglasa za prijem pripravnika za zapošljavanje. Kroz davanje naloga vlasnicima većih privatnih preduzeća, koji su miljenici režima i koji imaju privilegovanu poziciju u društvu i imaju interes da poslušaju ljude iz vrha vlasti da u tom dijelu realizuju određene stvari i isfingiraju primanje zaposlenih", navodi Kaluđerović.

Prisutna je zloupotreba socijalnih davanja na način što su socijalna davanja intenzivirna u predizbornom periodu, što je prema riječima Kaluđerovića lako provjeriti preko iznosa socijale.

Kaluđerović ukazuje na zloupotrebu podataka koje vodi dio državnih organa o građanima, a koji se smatraju tajnim.

"U tom dijelu posebno prednjače policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost koji na specifičan način kažu – imamo podatke o vama, a tu se radi o potencijalnim biračima koji su da kažem ranjivi sa stanovišta određenih neregularnih rabota koje su sami radili. I onda ljudi iz vlasti kažu – ako ne budete radili kako vam kažemo onda ćemo aktivirati neke stvari u smislu nekih krivičnih prijava i tako dalje", kaže Kaluđerović.

Neodgovornost, nekoordinacija ili nepostojanje želje

Podsjetimo pred skraćenje mandata Skupštini crne Gore krajem jula, jedna od glavnih tema koja se provlačila tokom rasprave o više zakonskih projekata je izborna manipulacija. Opozicione stranke su optuživale vladajuće partije da ponovo pripremaju mehanizme kojima će uticati na volju birača preko, kako je rečeno, tajnih spiskova i tajnih podataka.

"Znamo za vaš siguran glas, znamo đe vam je baza podataka, znamo đe vam je operativni centar. Znamo u kojoj vili imate računare i kako komunicirate na dan izbora. Upozoravamo sve koji učestvuju u izborima da je svaki uticaj na izbornu volju građana teško krivično djelo", kaže Nebojša Medojević iz PZP-a.
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

"Marko Marković, njegov otac i majka imaju dva kredita, duguju u prodavnici na ćošku od ulice 150 eura. Duguju 700 eura struje, 300 eura vode. Ko je dao te podatke? Navode kako oni glasaju za opozicionu partiju. Gotovo svi podaci su skenirani, gotovo do 6. koljena", ističe Vasilija Lološević iz SNP-a.

Vladajuća koalicija je konstatno odbacivala optužbe opozicije o nelegitimnom uticaju na građane tokom izborne kampanje. Vlast i opozicija su zajedno usvojili novi izborni zakon, a zloupotreba biračke slobode je veoma dobro obrađena u krivičnom zakonu.

Međutim, i pored toga, predstojeći izborni proces će opterećivati netransparentno finansiranje političkih partija i zloupotreba državnih resursa. Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica je ocjenio da je zloupotreba državnih resursa, imovine i funkcija u Crnoj Gori doveden do ekstrema.

"To je problem koji postoji svuda, ali je kod nas doveden do ekstrema iz razloga što se u posljednjih 20 godina, koliko je ista partija na vlasti izgubila ta razlika između države i partije", ocjenjuje Koprivica.

Na pitanje zbog čega je tokom prethodnih godina bilo više jakih sumnji u manipulacije biračima nego čvrstih dokaza, Velizar Kaluđerović kaže da i čvrsti dokazi o zloupotrebama nisu prolazili kod tužilaštva i drugih institucija.

Država, opštinske izborne komisije, policija i tužilaštvo koje su zadužene da sprovode zakon nisu do sada odrađivale svoj posao, što je ključni razlog što se ponavljaju optužbe o manipulacijama u predizbornom periodu, kaže Dragan Koprivica.

"Neodgovornost, nekoordinacija ili nepostojanje želje da se ti problemi riješe, odnosno da se ta djela koja se događaju zaista i procesuiraju. Mi očekujemo da će ovoga puta i pod pritiskom međunarodne zajednice to biti na nekom većem niovu nego do sada i da će konačno početi da se razotkrivaju počinioci tih djela", naglašava Koprivica.
XS
SM
MD
LG