Dostupni linkovi

Opozicija: Prvo fer izbori, pa onda mijenjati Ustav i Izborni zakon BiH


Sastanak predstavnika opozicijskih stranaka iz Federacije BiH u Sarajevu, 10. novembra 2021.

Situacija u Bosni i Hercegovini je alarmantna, a ova zemlja nalazi se u dubokoj političkoj i ekonomskoj krizi, zaključili su predsjednici opozicionih stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine, zastupnici i delegati opozicije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH) na sastanku koji su održali u srijedu, 10. novembra u zgradi državnog parlamenta u Sarajevu.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB), Naroda i Pravde (NiP), Naše stranke (NS), Pokret demokratske akcije (PDA), Socijaldemokrata, Narodnog evropskog saveza (NES) i Nezavisnog bloka (NB), potpisano je i osam zaključaka koji između ostalog govore o otklanjanju blokade institucija države, rješavanju pitanja državne imovine i izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Insistiramo da prvi potez nakon deblokade parlamenta bude usvajanje izmjena Izbornog zakona, koje će garantirati fer i poštene izbore u BiH, dakle, izmjene koje će uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića, kvalitetniji nadzor na biračkim mjestima.

Nakon toga može se, ako neko hoće, pristupiti izmjenama Ustava i dubinskim izmjenama Izbornog zakona BiH, koje bi govorile o izboru članova Predsjedništva BiH i domova naroda”, rekao je nakon višesatnog sastanka Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On je rekao kako su danas “svjesno ispustili priliku” da razgovaraju o izmjenama Izbornog zakona, koje su prije svega “političke prirode” i insistiraju da se ta rasprava vrati u parlamentarne klupe.

Dali su podršku radu Visokog predstavnika u BiH, a ideju o preuranjenom zatvaranju Ureda Visokog predstavnika su nazvali “nedobronamjernim činom, imajući u vidu ozbiljne i sve učestalije i intenzivnije udare na suverenitet Bosne i Hercegovine i pravni poredak”.

O svim aktuelnim pitanjima rečeno je da imaju kontakte s drugim političkim partijama, ali i predstavnicima međunarodne zajednice.

Ipak, na današnji sastanak nisu pozvani predstavnici opozicionih političkih partija iz entiteta Republika Srpska, jer su, kako ističe Nikšić, “svjesni političke situacije u entitetu Republika Srpska vodili računa da u zaključcima ne otežaju njihovu poziciju, niti poziciju građana Republike Srpske”.

XS
SM
MD
LG