Dostupni linkovi

Opozicija u RS sa Escobarom: Na miran način sačuvati Daytonski sporazum


Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, Sarajevo, 20. septembar 2021.
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, Sarajevo, 20. septembar 2021.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je u utorak, 9. novembra, u Banjaluci da "legitimne zahtjeve bh. entiteta Republika Srpska (RS)" treba rješavati kroz dijalog, te da su jednostrane odluke vrlo opasne i da mogu odvesti na stranputicu.

Nakon sastanka sa Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan, Šarović je novinarima kazao da Daytonski mirovni sporazum nema alternativu, te da je neprihvatljivo bilo kakvo srljanje i politika koja će ugroziti mir.

"Postoje stvari za koje je potreban dijalog, neke odluke koje jesu toliko važne i izazvale su veliko nezadovoljstvo u Republici Srpskoj (RS), kao što su odluke Ustavnog suda BiH. Trebaju nam normalne politike, ne trebaju nam oni koji raspiruju strasti i vode nas u jednu opasnu situaciju. Mir je jedina atmosfera u kojoj RS može da napreduje", dodao je Šarović.

Govoreći o Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Šarović je kazao da "njemu kao političaru odgovara i visoki predstavnik i tzv. Bonnska ovlaštenja, te da želi da krizu iskoristi za lične svrhe".

Sastanku sa Escobarom u Banjaluci prisustvovao je i lider opozicijske Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, koji je novinarima kazao da je RS vječna realnost, te "niko nema pravo da se poigrava sa činjenicom da je Daytonski mirovni sporazum neupitan.

"Moramo sve učiniti da na jedan mudar i racionalan način čuvamo Dayjton, a samim tim i RS", kazao je Borenović.

Borenović je dodao da je na sastanku upućen poziv da se kroz dijalog rješavaju svi problemi u BiH.

Escobar boravi u posjeti BiH, a 8. novembra sastao se u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH.

Gabriel Escobar je, uoči posjete BiH, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) 5. novembra, istakao da je "svaki korak ka potkopavanju Dejtona, uključujući i ono što Milorad Dodik sada radi, jako štetno i veoma destabilizirajuće prema regiji".

Američki diplomata je naglasio da je korupcija glavni razlog Dodikovih pokušaja slabljenja centralnih institucija u BiH.

"Ono što Milorad Dodik radi je da on pokušava zaštititi svoju moć i svoj novac. Molim ljude da ne nasjedaju na to, da mu ne omogućavaju da to čini", istakao je Escobar.

U razgovoru za RSE, Escobar je, također, nalasio da novog rata neće biti, nakon što su spekulacije o mogućnostima novih oružanih sukoba u BiH aktualiziovne posljednjih mjeseci, nakon što je iz bh. entiteta Republika Srpska (RS) najavljeno neustavno vraćanje državnih nadležnosti.

Dodik je više puta najavljivao je da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH.

Od kraja jula, predstavnici iz RS-a bojkotuju rad državnih institucija zbog Odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH, koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG