Dostupni linkovi

Opozicija na Kosovu: Vlada nestabilna i nesposobna


Tabla ispred zgrade Vlade Kosova
Tabla ispred zgrade Vlade Kosova
Poslednje dve sednice Skupštine Kosova, koje su zbog nedostatka kvoruma prekinute, a nakon čega je Skupština otišla na prevremeni odmor, upućuju na vladajuću i institucionalnu krizu, navodi opozicija.

Opozicione partije kritikuju aktuelnu vladu da radi na štetu zemlje, dok zvaničnici vlade ne odgovaraju na optužbe.

Opozicija u Prištini smatra da je aktuelna vlada nestabilna i nesposobna da se bavi velikim političkim procesima. Opozicione političke partije međutim osim kritika, ne pominju opciju izglasavanja nepoverenja vladi Demokratske partije Kosova i Alijanse Novo Kosovo, a kojom rukovodi premijer Hashim Thaçi.
Ismet Beqiri
Ismet Beqiri

S druge strane, koalicioni partneri i trenutna vlada, koja još uvek nema svog portparola, ne odgovaraju na upućene kritike i optužbe.

Za opozicioni Demokratski savez Kosova Thaçijeva druga po redu vlada je sposobna samo da uzrokuje štete u zemlji.

Šef parlamentarne grupe DSK-a, Ismet Beqiri, navodi da bez obzira na to što je vlada nestabilna, DSK nema u planu da se na bilo koji način pridruži koaliciji.

“Ova vlada je jako umorna, nestabilna i nije u stanju da uradi nekoliko osnovnih stvari, a da ne govorimo o važnijim delovanjima prilikom odbrane zemlje, interesa. Za nas je jasno da nikada nećemo biti deo nekih kalkulacija uzimajući u obzir da je vlada izabrana na osnovu neispravnog glasanja. A da li ćemo to uraditi sa drugima, na to ne odgovaramo”, kazao je Beqiri.

Kurti: Uzurpiranje vlasti

Na osnovu nekoliko političkih analiza koje su nedavno predstavljene, postoje ideje za promenu koalicionih partnera. Naime, pominje se formiranje vladajuće koalicije između Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, koja bi imala mnogo jaču vladu od trenutne koalicije između Thacijevog DPK-a i Alijanse Novo Kosovo Behxheta Pacollija.

Sekrater Alijanse Burim Ramadani međutim kaže da njegova stranka zasad nema u planu da ulazi u bilo kakvu koaliciju. On ističe da će Alijansa za budućnost Kosova ponuditi ulazak u vlast samo pod rukovodstvom njenog lidera, Ramusha Haradinaja, a koji se trenutno nalazi u Haškom tribunalu.

Albin Kurti
Albin Kurti
Ramadani i Alijansa veruju da će Haradinaj tokom dodatnog suđenja biti oslobođen optužbi i da će nastaviti trku za rukovođenje zemlje.

“Što se tiče mogućnosti da Alijansa bude u vladi, javno kažemo da čekamo na brzo oslobađanje našeg lidera, Ramusha Haradinaja kako bismo Kosovu pružili vladavinu koja bi donela razvoj zemlji. Mi imamo naš plan, a on je plan dobre vladavine, i naravno da ćemo sa svim partnerima videti u kakvoj koaliciji možemo biti”, kaže Ramadani.

Inače, Pokret Samoopredeljenje je bio taj koji je jednom inicirao glasanje za nepoverenje Thacijevoj vladi, ali bez velike podrške opozicije. Tokom saveta ovog pokreta, lider Albin Kurti je oštro optužio trenutnu vladu, navodeći da ona radi za interes pojedinaca, a na štetu javnog interesa i novca.

“Obraz ovog režima je, kako uvek ponavlja pokret Samoopredeljenje, uzurpirana vlast . Jasno je da ovi rukovodioci imaju lične dugove koje vraćaju javnim bogatstvima”, kazao je Kurti.

Institucionalna kriza na Kosovu produbila se nakon poslednje sednice Skupštine Kosova na kojoj se većina poslanika iz vladajuće DPK nije ni pojavilo u sali, onemogućavajući tako da Skupština donese odluku o taksi od 35 posto za uvoz cementa, koju je prethodno uvela ministarka trgovine, Mimoza Kusari-Lila. Na ovoj sednici mogla su se primetiti i brojna neslaganja unutar vladajuće koalicije, što je nametnulo pitanje da li Thacijeva još uvek ima potrebnu većinu u Skupštini.
XS
SM
MD
LG