Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Apel za prekid sukoba u crnogorskoj opoziciji


Sa jedne od sednica Skupštine Crne Gore

Učesnici sastanka koordinatora građanskog pokreta „Odupri se“ i dijela predstavnika opozicionih partija u Crnoj Gori apelovali su da se hitno prekinu govor mržnje, napadi i rat među opozicionim partijama.

Navodi se da je takva politička klima u opozicionim reodvima intenzivirana nakon što je parlamentarna većina na čelu sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore usvojila Odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, na inicijativu opozicione Demokratske Crne Gore.

Sastanak, održan večeras u Podgorici, je završen bez konkretnih zaključaka jer nisu prisustvovali svi opozicioni poslanici i predstavnici svih stranaka.

Sastanku koji je trajao nešto manje od tri sata prisustvovao je samo dio predstavnika opozicionih stranaka i to Demokratske Crne Gore, Demosa, Građanskog pokreta URA i poslanici posebnog kluba.

Nisu prisustvovali predstavnici najjačeg opozicionog saveza Demokratski front, kao ni Ujedinjena Crna Gora i Socijaldemokratska partija.

Osim poziva na prekid međuopozicionih sukoba, predstavnici pokreta „Odupri se“ su poručili da - ukoliko ne bude formirana tehnička Vlada pred naredne parlementarne izbore koja će nadgledati njihovu regularnost, te izbore treba bojkotovati.

„Nećemo više ćutati na poteze i sukobe opozicije, već ćemo javno ukazivati na konkretne postupke one opozicione partije koja pomaže vladajućoj Demokratskog partiji socijalista da nastavi da vlada“, kazao je tokom sastanka koordinator Pokreta Džemal Perović najavljujući novi talas građanskih protesta za jesen protiv aktuelne crnogorske vlasti.

Predstavnici Demokratske Crne Gore su pojašnjavali učesnicima sastanka prednosti od usvojene Odluke o obrazovanju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva u Skupštini Crne Gore, tvrdeći da je time kvalitativno unaprijeđena pozicija opozicije i omogućen početak procesa kako bi građani dobili pravo na slobodne izbore.

Demokratska Crna Gora je predložila da opozicija bojkotuje rad Skupštine i sve izbora ukoliko se ne realizuje "briselski plan" i ne formira vlada građanskog jedinstva odnosno, tehnička vlada.

Odluka o obrazovanju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, usvojena je Skupštini Crne Gore glasovima dominantno vladajuće koalicije, a na inicijativu opozicione Demokratske Crne Gore, što je izazvalo sukob među opozicionim strankama, a naročito između Demokratskog fronta i Demokrata.

Demokrate tvrde da je izmjenama u radu odbora za izborno zakonodavstvo napravljen pomak u cilju pripremfbe novih zakona koji će omogućiti održavanje slobodnih i fer izbora.

Demokratski front optužuje demokrate da su napravili tajni dogovor sa vladajućom koalicijom i pri tom praktično onemogućili ispunjavanje osnovnog zahtjeva – formirarenje tehničke Vlade koja će nadzirati budući izborni proces.

Dok traje međuopozicioni sukob, predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović je zakazao vanrednu sjednicu parlamenta za 24. avgust kada bi trebalo da budu izabrani predstavnici demokrata za članove Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Opozicioni Demokratski front je saopštio neće učestvovati u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

XS
SM
MD
LG