Dostupni linkovi

OPEC plus neznatno smanjio prozvodnju nafte, uz pad cijena


Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i združene zemlje proizvođači nafte, među kojima i Rusija, odlučili su da malo smanje isporuke tog energenta globalnoj privredi, ističući nezadovoljstvo jer strahovanja zbog recesije utiču na smanjenje cijena nafte i goriva.

Odlukom 5. septembra ukinuto je gotovo simbolično povećanje isporuka od 100.000 barela dnevno u septembru.

U sjedištu grupe u Beču 13 članova OPEC-a predvođene Saudijskom Arabijom i njihovih deset partnera na čelu sa Rusijom održalo je video konferenciju da prilagode kvote za oktobar.

Proizvođači kao što su Saudijska Arabija odupirali su se pozivima američkog predsjednika Joea Bidena da isporučuju više nafte da bi smanjili cijene goriva i opterećenje za potrošače.

OPEC plus je ostao pri opreznim povećanjima da nadoknadi velika smanjenja tokom pandemije COVID-a 19, koja su konačno uravnotežena u avgustu.

Od tada su zbog sve veće zabrinutosti oko pada buduće potražnje pale cijene od vrhunca dostignutog u junu od više od 120 dolara po barelu. To je pogodilo kase zemalja OPEC-a plus, ali je bilo dobro za vozače u SAD-u pošto su smanjene cijene na benzinskim pumpama.

Malo smanjenje isporuka nafte u oktobru je samo djelić od 43,8 miliona barela dnevno što su ciljevi OPEC-a plus, ali je odluka bila suprotna predviđanjima mnogih analitičara da neće biti smanjenja.

Cijene nafte su skočile poslije te objave.

Cijena američke nafte porasla je 3,3 posto na 89,79 dolara po barelu, dok je referentna međunarodna nafta Brent porasla 3,7 posto na 96,50 dolara po barelu, poslije te odluke.

XS
SM
MD
LG