Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Omladinski 'Oradio' na ivici: Priznanja, pa gašenje


Zašto je program koji je marta 2016. godine pobedio u finalu takmičenja radio stanica „Radio battle“ u Firenci i postao najbolja evropska radio stanica za mlade, izgubio saradnike?

Međunarodna priznanja i jedinstvenost programa namenjenog pre svega mlađoj populaciji, ne pomažu multimedijalnoj platformi „Oradio“ koji postoji u okviru Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Projekat je na ivici opstanka, a ovo virtuelno okupljalište mladih na pokrajinskom javnom servisu posle dve i po godine rada prinuđeno je da smanji obim programa zbog najnovijeg talasa smanjenja novinara u toj redakciji.

Zašto je program koji je marta 2016. godine pobedio u finalu takmičenja radio stanica „Radio battle“ u Firenci i postao najbolja evropska radio stanica za mlade, izgubio saradnike?

Ovakva situacija je posebno čudna jer se javlja u momentu kada se Novi Sad, kao sedište ove medijske kuće, priprema za titulu Omladinske prestonice mladih u 2019. godini.

Među onima kojima nije ponuđen novi ugovor je i novinarka Maja Leđenac. Ona je posle dve i po godine rada na ovoj multimedijalnoj platformi bez objašnjenja ostala bez posla.

„Meni zapravo niko nikada nije saopštio niti dao objašnjenje zašto mi ugovor nije produžen. Osim moje glavne i odgovorne urednice niko iz menadžmenta nikom nikada nije objasnio zašto više nismo potrebni toj redakciji“, objašnjava ona.

Leđenac dodaje da je sasvim sigurno da dosadašnja obimna video i radijska produkcija neće moći da se realizuje u buduće.

„Svakodnevno smo emitovali, recimo, intervju dana i temu dana, koji su zahtevali i po nekoliko sagovornika, negovali smo analitički pristup, i sasvim je sigurno da prepolovljena redakcija neće moći da izgura taj nivo produkcije. Ja sam sigurna da dok su moje kolege još uvek tamo, da će starati o javnom interesu, međutim odluka rukovodstva može dovesti do toga da ti sadržaji jednostavno utihnu i da ih zameni muzika“, rekla je ona.

Ove promene su već najavljene na sajtu Oradija. U obraćanju redakcije stoji da posle dve i po godine postojanja ovaj medij „biće prinuđen da promeni koncept i smanji obim programa“.

O ovim promenama pokušali smo da razgovaramo sa predstavnicima RTV-a, međutim, u toj kući nam je rečeno da direktor nije u ustanovi, a na naše kasnije inicijative nismo dobili nikakav odgovor.

Problemi su ipak bili tema Programskog saveta RTV-a. Član tog savetodavnog tela, Miloš Katić kaže za RSE da na njegovu molbu da se objasni kako je došlo do smanjenja broja saradnika na Oradiju, vršiteljka dužnosti programskog direktora Slavica Subotić Braun nije dala precizan odgovor.

„Odgovor koji sam dobio je da Oradio nastavlja da funkcioniše sa manjim kapacitetima, a po njenim rečima, to neće ići na uštrb kvaliteta programa. Pitao sam je na osnovu kojih kriterijuma se odlučuje koji novinar dobija ugovor a koji ne. Odgovor nisam dobio“, rekao je Katić.

Medijska ekspertkinja sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dubravka Valić Nedeljković kaže da Radio-televizija Vojvodine ovim potezom zapravo gubi svoju buduću publiku koja je mahom na internetu.

„Oradio je bio dobra prilika da RTV-u da podmladi svoj auditorijum i da ponudi nešto što ceo Balkan nije nudio. Tako da mislim da je to loša procena rukovodstva bez obzira zbog kojih razloga je do toga došlo da li zbog lošeg finansijskog stanja, ali znate kako? Kakva je takva situacija onda birate budućnost, a ona je ležala i u Oradiju“, smatra ona.

Visoki programski standardi koji su dostignuti na tom omladinskom mediju ovim potezom se brišu i to upravo u onom delu koji se odnosi na javni interes, smatra Rade Veljanovski, profesor beogradskog Univerziteta.

Potezi protiv javnog interesa: Rade Veljanovski
Potezi protiv javnog interesa: Rade Veljanovski

„Reč je o omladinskom programu koji je dostigao najviše standarde radio novinarstva u toj kategoriji radio programa, a ova odluka sve to anulira i dokazuje da oni koji upravljaju ovom kućom, a iza kojih stoji i ova sadašnja vlast, imaju nameru da skinu sve što je provokativno i što je u javnom interesu“, rekao je on.

A šta kažu mladi koji će ostati bez ove platforme? Studentkinja Dunja Funduk kaže da je ovo veliki gubitak za mlade.

„Smatram da gubimo, smatram da smo mi kao ciljna glupa već izgubili na primer odlaskom voditeljskog para Daška i Mlađe pre nekoliko meseci. Stvarno mislim da je to jedna veliki gubitak za nas“, naglašava Funduk. Njena koleginica Teodora Ćurčić dodaje da muziku danas mladi mogu naći svugde, ali sadržaja nema.

„Muziku danas svako može da nađe na internetu i onda ne shvatam poentu ove racionalizacije i otpuštanja ljudi koji su pravili kvalitetan program a za to su bili i nagrađeni“, kaže ona.

Na naše pitanje gde će sada naći program koji je namenjen njoj i njenim vršnjacima, Teodora je kratko odgovorila: „Nema ga.“

Podsetimo, otpuštanja i smene u RTV počeli su pre godinu dana kada je nakon izbora u Vojvodini, apsolutnu većinu osvojila Srpska napredna stranka, odlazećeg premijera Srbije i izabranog predsednika države, Aleksandra Vučića. Prve poteze rukovodstva tada su pratili masovni protesti smenjenih novinara i građana.

Protest u Novom Sadu: Ne damo RTV
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG