Dostupni linkovi

Olimpijska medalja za 'srce Srbije'


Majlinda Keljmendi
Majlinda Keljmendi

„Džudistkinja Majlinda Keljmendi osvojila je prvu olimpijsku medalju za srce Srbije“. Tako glasi šala na Facebook-u, u grupi koja poziva građane da se okupe ispred Skupštine grada Beograda i dočekaju kosovsku olimpijku. Ovo se odvija paralelno sa oštrim odnosom zvaničnog Beograda prema učešću Kosova na igrama u Riju.

Politika izbegavanja

Dok ministar sporta Vanja Udovičić srpskim reprezentativcima preporučuje da se „ne susreću i ne intimiziraju sa sportistima s Kosova“, te da napuste pobedničko postolje ako uz njih budu i kosovski atletičari, internet zajednica postavlja pitanje - da li i Keljmendi treba da dobije novčanu nagradu Vlade Srbije, ako se u obzir uzme da u Ustavu Srbije piše da je „Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije“?

Vanja Udovičić
Vanja Udovičić

Istvoremeno, kako primećuje satirični portal Njuz.net, reprezentacija Srbije za sada je uspešna u poštovanju preporuke ministra sporta.

„Čini mi se da nam za sada prilično dobro ide. Mi smo imali jedan tekst na Njuzu u kome se kaže da je (ministar sporta Vlade Srbije u tehničkom mandatu Vanja) Udovičić čestitao sportistima na tome što već danima uspešno izbegavaju da se susretnu sa kosovskim sportistima na pobedničkom postolju“, rekao nam je jedan od autora ovog portala, Nenad Milosavljević.

Posebnu pažnju mu je, dodaje, privukla instrukcija sportistima da se „ne intimiziraju sa sportistima s Kosova“.

„To je jedno poprilično zadiranje u privatnost naših sportista. Šta ako se desi neka emocija, neka ljubav ili nešto slično? Prosto, takve stvari je nemoguće kontrolisati, a pogotovu je nemoguće narediti nekome da ne radi takve stvari... Možda je rešenje da država donese neku Rezolucija koja će to da zabranjuje u budućnosti. U svakom slučaju, to je jedna vrlo zanimljiva formulacija i meni je žao što nisu tačno objasnili šta podrazumevaju pod tim neintimiziranjem“, kaže Milosavljević.

Trenutna situacija svojevrstan je paradoks, jer je Srbija pristala da učestvuje na Olimpijskim igrama iako se na njima, po prvi put, sportisti sa Kosova takmiče pod imenom i zastavom Kosova.

Poslednje pripreme za Rio: Istorijski debi za Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Srpski sportisti dakle, ako do toga dođe, treba da se takmiče sa kosovskim, ali ne i da, opet ako do toga dođe, uz njih stanu na pobedničko postolje.

„Priča Vanje Udovičića je notorno dnevno-politička i nema veze niti sa sportom, niti sa Olimpijadom. Oni su samo povod“, mišljenja je sportski novinar Zoran Pavić.

Susret na postolju teoretski nemoguć

Dodaje da je mogućnost da se srpski i kosovski sportisti sretnu na postolju, bila nemoguća još u trenutku kada je izjava data.

„Teoretski neizvodljiva. Najpre, zato što samo u dve discpiline u kojima oni učestvuju, učestvuju i naši sportisti. U tom trenutku je jedna disciplina već bila gotova, a u drugoj niti jedni niti drugi nemaju nikakve šanse za tako visok plasman. Dakle, priča je bila upućena domaćoj javnosti, za unutrašnju upotrebu i oko nje se digla užasna halabuka, a kao da je bilo namešteno jer je upravo tog dana džudistkinja Kosova osvojila zlatnu medalju, prvu za Kosovo, u trenutku kada našim sportistima u startu ne ide dobro. To je bila bačena rukavica“

Olimpijske igre zaoštrile su, međutim, retoriku na političkoj sceni Srbije. Tako je tvit lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka: "Hitler je otišao sa stadiona da ne bi čestitao crnom sportisti Džesi Ovensu osvajaču 4 zlatne medalje. Berlin 1936." isprovocirao direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije, Marka Đurića.

"Poređenje stava vlade i naroda Srbije, koji se protive politizaciji sporta i zloupotrebi Olimpijskih igara za promociju Hašima Tačija i nezavisnosti Kosova, sa postupcima i politikom Adolfa Hitlera je gruba uvreda", rekao je Đurić.

Tema i za parlamentarnu sednicu

A zlatna medalja Kosova, bila je tema i skupštinske rasprave o izboru Vlade Srbije. „Jedna olimpijska medalja koju je osvojila džudistkinja sa Kosova, bila je razlog da Olimpijske igre, umesto da budu mesto na kome će se razlike prevazilaziti, postanu mesto na kome se razlike potenciraju“, rekao je Čanak u skupštinskoj klupi.

Usledio je odgovor mandatara za sastav Vlade, Aleksandra Vučića. „Ni na koji način nismo uvredili tu očigledno veoma uspešnu i vrednu sportistkinju, njen trud, njene napore, marljiv rad. Kapa dole. Kakve to veze ima sa tim što je neko primio Kosovo kao nezavisnu zemlju, jer po Statutu možete da ih primate samo kao nezavisnu zemlju, kao članicu Međunarodnog olimpijskog komiteta. Prekršili su Statut, kao što je to uradila UEFA. I sada, ako neko sutradan kaže da se ne radujemo pobedi fudbalskom tima Kosova, vi ćete da mu kažete da je Hitler?“

Nenad Čanak
Nenad Čanak

„Nikoga nisam nazvao Hitlerom. Ja sam rekao samo jedno – da je ta ideja da se diskvalifikuje bilo čiji sportski uspeh zbog njegovog porekla ili čega takvoga, ima svoje korene u davnoj 1936. godini“, odgovorio je Čanak.

Novinar Zoran Pavić, na sve to primećuje da smo se uvek „zgražavali time da se politika meša u sport – i kada smo bili pod sankcijama, i kada su nam vraćali sportiste na pola puta do velikog takmičenja, a da ne govorim o tome kako smo propratili kada su Hrvati napustili pobedničko postolje 1995. godine... A sada radimo otprilike istu tu stvar“.

U međuvremenu, sve se više ljudi se prijavljuje za nepostojeći događaj – doček kosovske džudistkinje koja je donela zlato „srcu Srbije“.

Poziv na doček ove sportistkinje ispred Skupštine grada Beograda, tradicionalnom mestu dočeka najboljih sportista Srbije koji je uzburkao društvene mreže, postavio je Facebook korisnik Ivan Simić.

Kao objašnjenje je naveo - „Prilikom postavljanja ovog "iventa" pretpostavio sam nešto što se ovde može vrlo lako videti letimičnim skrolom po komentarima:

- Podela na Srbe, Albance, Kosovare, Srbijance, Šiptare, četnike i sl. ne postoji.

Postoji podela na budale i normalne kako na jednoj tako i na drugoj ’strani’".

Ivan Simić je pseudonim, rekla nam je u internet prepisci osoba koja iza tog imena stoji. Na svojoj Facebook stranici, zaključuje - „Srećno nam bilo u svoj toj mržnji, gluposti i besmislu“

„Doček će svojim prisustvom uveličati tehnički ministar sporta Vanja Udovičić i mandatar Aleksandar Vučić“, piše u pozivu na doček, koji čini se, prati i preporuku Vlade Srbije srpskim sportistima. Naime, kako se dodaje, dva državna zvaničnika će „sići sa balkona Skupštine pre nego što se na njemu pojavi Majlinda Kelmendi“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG