Dostupni linkovi

Ruski zatvor Olenivka za ukrajinske ratne zarobljenike 'gori od Azovstala'


Rođaci boraca iz čeličane Azovstal u Mariupolju održali su skup u Kijevu 30. jula tražeći da se Rusija proglasi terorističkom državom nakon smrti ukrajinskih ratnih zarobljenika u fatalnom napadu na zatvorski kompleks Olenivka.
Rođaci boraca iz čeličane Azovstal u Mariupolju održali su skup u Kijevu 30. jula tražeći da se Rusija proglasi terorističkom državom nakon smrti ukrajinskih ratnih zarobljenika u fatalnom napadu na zatvorski kompleks Olenivka.

Piše: Saihan Cincajev

"Sada živimo isključivo od vjere, nade, od planova za budućnost i sjećanja iz prošlosti", kaže Anastasija čiji suprug je bio među borcima u čeličani Azovstal u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju. Ukrajinski vojnici su se predali 16. maja nakon više od dva mjeseca borbi i neprekidnih napada ruskih snaga.

Od predaje Ukrajinaca, Anastasijin suprug, otac i suprug njene sestre, svi borci u Azovstalu, zatočeni su u zatvorskom kompleksu Olenivka na teritoriji na istoku Ukrajine koju kontrolišu separatisti koje podržava Rusija, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Desetine ukrajinskih zatvorenika ubijeno je u eksploziji koja se desila 29. jula u zatvoru Olenivka. I Ruska i ukrajinska strana okrivljuju jedna drugu za smrtonosni incident.

Ruski zvaničnici su rekli da je 53 ratnih zatvorenika ubijeno dok je 75 ranjeno u eksploziji za koju Moskva tvrdi da su izvele ukrajinske snaga koje su koristile visokoprecizne američke rakete.

Kijev je optužio Rusiju i njihove pristalice u Ukrajini da su orkestrirali eksploziju kako bi sakrili navode o mučenjima i pogubljnjima zarobljenika.

Međunarodni komitet Crvenog krsta i Ujedinjene nacije traže pristup na lice mjesta i priliku da evakuišu ranjenike.

"Život nam se sada vrti oko činjenice da su naši voljeni u užasnim uslovima", rekla je Anastasija, koja je tražila da bude imenovana samo prvim imenom kako bi zaštitila članove porodice koji su ratni zarobljenici. "Mislili smo da ništa ne može biti gore od Azovstala, ali nakon onoga šta se desilo (eksplozija 29. jula) ispostavilo se da može biti i gore od toga."

Alina, čiji suprug je takođe bio u Azovstalu od sredine maja a sada se nalazi u Olenivki, rekla je za Current Time da nije čula ništa o njemu još od posljednje noći koju je proveo u čeličani. Current Time je zajednički projekat Radija Slobodna Evropa i Glasa Amerike na ruskom jeziku.

"Mi ne koristimo frazu 'prošli put'", odgovorila je na pitanje o komunikaciji sa suprugom.

"Poslao je fotografije lica, pošto sam htjela da ga vidim", prisjeća se. "Od kada je napustio Azovstal, nisam imala komunikaciju s njim."

'Iscrpljeni' i 'mršavi' vojni zarobljenici

Iako ni Anastasija niti Alina nisu imale kontakt sa članovima svojih porodica koji se nalaze u Olenivki, one su ih identifikovale preko fotografija i video zapisa objavljenih na ruskim društvenim mrežama.

"Saznala sam od izvora kao što su ruske grupe na Telegramu", kaže Alina. "Mogli ste da vidite kako zarobljenici iz Azovstala stoje u redovima u Olenivki. Vidjela sam svog supruga, iz blizine, zajedno sa ostalim. Onda na drugom videu, vidjela sam ga kako ulazi u zatvorsku menzu."

Supruge branilaca Mariupolja pobijaju tvrdnje o vezama sa nacizmom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

Alina i Anastasija su obje aktivne na društvenim mrežama u grupama u kojima su i druge porodice ratnih zarobljenika iz Azovstala.

"Generalno govore o tome kakav tretman imaju njihovi bližnji, kako su svi iscrpljeni, mršavi, kako im dva puta dnevno daju male porcije koje se teško mogu nazvati hranom", rekla je Anastasija za Current Time. "Daju im vodu iz potoka. Dopušteno im je kupanje, mislim, dva puta sedmično."

Zvaničnici Rusije i separatista u Ukrajini imaju posebno negativan stav prema borcima iz čeličane Azovstal od kojih su mnogi bili članovi ultranacionalističkog puka Azov i pozivaju da im se sudi ili čak da budu pogubljeni.

Poslanik ruske Državne dume, Vjačeslav Volodin u maju ih je nazvao "nacističkim zločincima" i rekao da ih ne treba uključiti u razmjene zatvorenika. Predsjedavajući komiteta Dume za međunarodne odnose, Leonid Slucki, podržao je ideju o sudovima i rekao da Rusija treba da ukine moratorijum na smrtne kazne iz 1996. godine.

"Cijeli svijet treba da vidi da ukrajinski nacionalisti zaslužuju samo pogubljenje", rekao je on.

Ruska ambasada u Londonu je 29. jula na Twitteru objavila post koji je prekršio pravila platforme o "širenju mržnje", navodeći da "militanti Azova zaslužuju egzekucije, ali ne smrt pred streljačkim vodom već vješanje, jer oni nisu pravi vojnici. Oni zaslužuju ponižavajuću smrt."

Puk Azov je ultradesničarska grupa dobrovoljaca koja je dio Ukrajinske nacionalne garde od 2014. Prethodno je bila paravojna milicija poznata kao Azovski bataljon koji zastupa ultranacionalističku ideologiju. Američke sigurnosne agencije povezale su je s neonacističkim ekstremizmom. Ali, pristalice ih vide kao patriotski i efikasni dio odbrambenih snaga zemlje.

Dvije supruge i drugi članovi porodica vojnih zarobljenika iz Azovstala u zatvoru Olenivka kažu da su odlučni da njihove bližnje ne zaboravi vlada Ukrajine i međunarodna zajednica.

"U Kijevu se održavaju demonstracije na kojima se traži povratak naših heroja", rekla je Anastasija. "I ne smao u Kijevu. Takve demonstracije se organizuju u drugim zemljama kako oni ne bi bili zaboravljeni i kako bi mogli da dobijemo pomoć i da ih dovedemo kući."

"Vidjeli smo da Rusi ne poštuju nikakva pravila ratovanja", dodaje. "Ovo je potvrđeno dešavanjima 29. jula, zato smo sada počeli da dižemo još veću uzbunu."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG