Dostupni linkovi

Najmanje 22 poginulih u Černihivu


Prizor nakon vazdušnih napada u Černihivu, Ukrajina, 3. mart 2022.
Prizor nakon vazdušnih napada u Černihivu, Ukrajina, 3. mart 2022.

Najmanje 22 tijela pronađena su u ruševinama nakon vazdušnih napada Rusije u regionu ukrajinskog grada Černihiva, navela je ukrajinska služba hitne pomoći.

U saopštenju se navodi da je spasilačka operacija u toku, ali nije precizirano gdje je tačno izvršen napad.

Prethodno je regionalni guverner rekao da je poginulo najmanje devet osoba u vazdušnom udaru na dvije škole i privatne kuće.

Sedam dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu, milion ljudi je pobjeglo, a napadi se intenziviraju na ključne gradove - iako je pao samo jedan veliki grad.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad ključnim lučkim gradom Hersonom, na jugu Ukrajine - prvim velikim gradom koji su zauzele ruske trupe.

Gradonačelnik Mariupolja - strateškog lučkog grada na jugu - kaže da su ruske trupe prekinule struju, hranu, vodu i grijanje.

Vladimir Putin je rekao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da će Rusija uspješno demilitarizirati Ukrajinu - i upozorio da će svaki pokušaj Kijeva da odgodi pregovore dovesti do toga da Moskva doda svoju listu zahtjeva.

U Bjelorusiji se održava druga runda pregovora između ukrajinskih i ruskih pregovarača, a Ukrajina se nada da će osigurati siguran prolaz za civile koji bježe od rata.

Glavni grad, Kijev, ostaje pod kontrolom vlade, iako je bilo nekoliko jakih eksplozija, a veliki ruski konvoj je i dalje udaljen.

XS
SM
MD
LG