Dostupni linkovi

Oland u prednosti zbog kritike "sarkoizma"


Nikola Sarkozi i Fransoa Oland
Nikola Sarkozi i Fransoa Oland
Nikola Sarkozi i Fransoa Oland u finišu su kampanje i trci za glasovima
u jednim od najdramatičnijih izbora u novijoj francuskoj istoriji. Iako se Olandu zamjera nedostatak harizme, ovaj 57-godišnji socijalista, prema posljednjim istraživanjima, vodi oko 10 procenata ispred aktuelnog predsjednika Sarkozija.

Ako se istraživanja javnog mnjena pokažu precizna, Nikola Sarkozi će u nedjelju 6. maja, u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj, postati prvi predsjednik koji nije uspio da osvoji drugi mandat na čelu zemlje.

Naime, sve sondaže daju prednost imeđu šest i 10 odsto 57-godišnjem Fransoa Olandu, čime bi, 17 godina poslije Franosa Miterana, socijalisti ponovo ušli u Jelisejsku palatu.

Iako neharizmatičan, Oland u anketama u posljednje vrijeme topi prednost nad Sarkozijem "po malo na svakom polju" u odnosu na prošlu sedmicu, njegova prednost je i dalje značajna.

Analitičari, navodi BBC smatraju da bi Nikoli Sarkoziju u ovom trenutku trebao više nego značajan preokret da bi pobijedio svog protivkandidata.

Sarkozi za kojeg analitičari procjenju da je pobijeđen još ranije, u petak ujutro je gostovao na Francuskom radiju, obećavajući da će, ukoliko pobijedi, formirati Vladu u naredna 24 sata .Sarkozi je ipak dodao:

“Ako Francuska napravi drugi izbor, moram to reći u ovom momentu, sve će biti gotovo.To je normalno.To je moj pogled na ovo što slijedi. Znam da će Oland, ako ne bude izabran, nastaviti da radi ono što je radio ranije. To je njegov izbor “

Sarkozi će posljednje obraćanje građanima imati u petak uveče u zapadnom dijelu Francuske.

Na Francuskom radiju je u petak ujutru gostovao i Oland.

“Nikada nisam potcijenjivao Nikolu Sarkozija. Ja sam sporio njegovu politiku, izbore koje je pravio i način na koji radi. Ali ja znam kolika je njegova energija. Znam snagu njegovih uvjerenja i njegov talent u raspravama. No, napravio je grešku kad me je počeo potcjenjivati“, naglasio je Oland.

Franosa Oland na jednom od predizbornih mitinga
Franosa Oland na jednom od predizbornih mitinga
Oland će posljednje obraćanje Francuzima imati u Mozelu, a kampanja se završava u regionu Dordonje.

Sarkoziju ne ide u korist ni to što je i liderka eksremne desnice Marin Le Pen, koja je u prvom krugu bila treća, prije nekoliko dana, iako su se mnogi nadali, odlučila da ne podrži Sarkozija, već da ubaci prazan listić u kutiju. Time je poslala poruku biračima ekstremnog Nacionalnog Fronta čiji su glasovi potencijalno mogli preokrenuti stvari u Sarkozijevu korist.

Takođe je u četvrtak uveče šef glavne francuske partije centra, Fransoa Bajro rekao je da će glasati za socijalistu Olanda u nedjelju, što je još jedan udarac za aktuelnog predsjednika Sarkozija.

Bajro, koji je bio na petom mjestu nakon prvog kruga predsjedničkih izbora sa osvojenih 9,1 odsto glasova, optužio je Sarkozija da se "pomjerio previše udesno" po pitanju imigracija i da je odbacio evropske vrijednosti.

Na pitanje, što je sudeći po anketama, Francuze natjeralo da se okrenu ne baš harizmatičnom Olandu, Kristijan Makarian, jedan od urednika u francuskom nedjeljniku “L’ Express” procjenjuje da je najvjerovatniji razlog to što on nije Nikola Sarkozi.

“MIslim da mogućnost pobjede Fransoa Olanda treba da gledamo kao negativan odnos prema ‘sarkoizmu’. Prije kretanja u bilo kakve analize samog Fransoa Olanda, u korist socijalističkog kandidata ide umor, možda čak i potpuno odbacivanje Nikole Sarkozija i njegovog rada i ličnosti“.

U nedjelju na birališta može da izađe oko 45 miliona Francuza s pravom glasa. Opšta je ocjena da će izbori proteći bez velikog entuzijazma, jer je predizborna kampanja, koja je trajala gotovo godinu dana, ipak prošla u sjenci ekonomske krize i u straha od apstinencije.

Birališta u nedelju biće otvorena od osam sati ujutro, pa do 20 sati uveče kada se očekuju i prvi rezultati izbora.
XS
SM
MD
LG