Dostupni linkovi

Olaf Šolc izabran za devetog kancelara Njemačke


Olaf Šolc sa certifikatom koji mu je uručio predsjednik Njemačke, Frank-Valter Štajnmajer, Berlin, 8. decembar 2021.
Olaf Šolc sa certifikatom koji mu je uručio predsjednik Njemačke, Frank-Valter Štajnmajer, Berlin, 8. decembar 2021.

Njemački socijaldemokrata Olaf Šolc (Scholz) izabran je u srijedu 8. decembra za devetog kancelara savremene Njemačke, u kratkoj ceremoniji u predsjedničkoj palati u Berlinu, nakon čega se zautio u parlament na polaganje zakletve.

Šolc (63) je ranije tokom dana dobio podršku u Bundestagu, da postane nasljednik Angele Merkel, a u tajnom glasanju poslanici su velikom većinom glasali po partijskim linijama.

Novi kancelar je dobio podršku 395 od 707 poslanika, a za većinu je bilo potrebno 369 glasova. Njegova Socijaldemokratska partija (SPD), zajedno sa Strankom zelenih i liberalnim Slobodnim demokratama (FDP), imaju 416 poslanika u novom sazivu Bundestaga, koji je izglasan na izborima u septembru.

Prije preuzimanja funkcije kancelara, Šolc je bio zamjenik Merkel i ministar finansija u “velikoj koaliciji”.

Njegova Vlada, smještena na lijevi centar političkog spektra, sastavljena je od osam muškaraca i osam žena, a radi se o prvoj koaliciji ove vrste na saveznom nivou u najvećoj evropskoj ekonomiji, kojom su do sada uglavnom vladale koalicije dvije stranke.

U toj Vladi, SPD ima sedam članova, Zeleni pet i FDP četiri.

Dolaskom Šolca na tu poziciju, socijaldemokrate imaju kancelara po prvi put nakon 16 godina vladavine Angele Merkel, koja je na tom mjestu naslijedila Gerharda Šredera (Schroeder) 2005. godine.

Nova koalicija je sebi zacrtala ciljeve kao što su borba sa pandemijom korona virusa i smanjenje emisija stakleničkih gasova. Planira se i povećanje minimalne plate.

Izvor: DPA
XS
SM
MD
LG