Dostupni linkovi

Budući nemački kancelar Šolc predstavio prioritete Vlade


Olaf Šolc, socijaldemokrata, trebalo bi sutra (8. decembar) da preuzme dužnost, nakon što ga je izabrao donji dom parlamenta Bundestaga.
Olaf Šolc, socijaldemokrata, trebalo bi sutra (8. decembar) da preuzme dužnost, nakon što ga je izabrao donji dom parlamenta Bundestaga.

Budući nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je zabrinutost zbog kretanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici i rekao da bi bilo kakvi pokušaji da trupe pređu granicu bili neprihvatljivi.

"Mora biti sasvim, sasvim jasno da bi pretnja Ukrajini bila neprihvatljiva situacija", rekao je Šolc 7. decembra, ističući da granice ne mogu biti narušene.

Šolc, socijaldemokrata, trebalo bi sutra (8. decembar) da preuzme dužnost, nakon što ga je izabrao donji dom parlamenta Bundestaga.

On će predvoditi koaliciju u kojoj su još i ekološka partija Zelenih i liberalne Slobodne demokrate (FDP), čime je okončana 16-godišnja vladavina kancelarke Angele Merkel.

Novi vicekancelar Robert Habek, koji je ko-lider Zelenih, rekao je da gasovod Severni tok 2, koji treba da transportuje gas iz Rusije u Evropu, zaobilazeći Ukrajinu, još nije dobio odobrenje i da se političke rasprave moraju nastaviti.

Zeleni su tradicionalno zauzeli tvrđi stav prema Rusiji, kao i prema Kini.

Upitan o Kini, Šolc je rekao da će se blisko konsultovati sa evropskim partnerima. On je izbegao odgovor da li će se Nemačka pridružiti diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.

Šolc je rekao je da će se njegova nova trostranačka vlada fokusirati na rad sa demokratijama širom sveta i pohvalio predsednika SAD Džoa Bajdena za jačanje zajednice demokratskih zemalja.

"Sada je jasno šta nas povezuje", rekao je Šolc novinarima na konferenciji za novinare dan pre nego što će stupiti na dužnost kancelara.

Potvrđujući da će njegovo prvo putovanje u inostranstvo biti Pariz, Šolc je istakao i značaj jačanja Evropske unije.

Partije u novoj nemačkoj koalicionoj vladi potpisale su 7. decembra sporazum za svoju, kako je nazivaju, progresivnu vladu.

Koalicioni sporazum, kako je rečeno, ima za cilj da ubrza zelenu tranziciju i modernizuje najveću evropsku ekonomiju, kao i da uvede neke progresivne društvene reforme, kao što je olakšavanje dvojnog državljanstva.

Sporazum usaglašen prošlog meseca između Šolcovih Socijaldemokrata levog centra, ekologa Zelenih i protržišne Slobodne demokratske stranke dobio je poslednjih dana snažnu podršku članova te tri partije.

Koalicioni sporazum na 177 strana ima za glavnu temu ubrzanje napretka, što su vođe nove vlade naglašavale na ceremoniji potpisivanja u berlinskom muzeju Futurium.

Šta su prioriteti Vlade?

Glavni prioritet nove vlade su napori za suzbijanje klimatskih promena, posebno za Zelene. Drugi prioriteti uključuju modernizaciju najveće evropske privrede i uvođenje liberalnijih socijalnih politika.

Iznad svega prvi zadatak vlade je spustiti gotovo rekordnu stopu infekcija korona virusom.

"Rekli smo da hoćemo da krenemo u veći napredak i od ove nedelje hoćemo da radimo na napretku. Nemamo iluzija, suočavamo se sa velikim izazovima", rekao je Kristijan Lindner, budući ministar finansija i vođa Slobodnih demokrata.

Linder je rekao da će se fokusirati na stabilnost cena i da sledeće godine ne planira da podigne nova zaduživanja, preko 100 milijardi evra (112,56 milijardi dolara) koliko je već planirano.

Kristijan Lindner je rekao i da će pažljivo pratiti inflaciju i da je kriza COVID-19 izazvala jednokratne efekte.

"Buduća savezna vlada će se zalagati za stabilnost", rekao je on na konferenciji za novinare nakon potpisivanja koalicionog sporazuma.

Sporazum između tri partije koje nisu imale neke bitnije razlike pre septembarskih izbora postignut je relativno brzo.

Merkel koja je bila kancelarka 16 godina nije se kandidovala za peti mandat. Njen unionistički blok desnog centra ide u opoziciju posle poraza na izborima.

XS
SM
MD
LG