Dostupni linkovi

Reakcije u Hrvatskoj: Odnosi sa Srbijom isti ili bolji


Beograd nakon izbora, ilustrativna fotografija
Beograd nakon izbora, ilustrativna fotografija

Analitičari u Hrvatskoj očekuju da će nakon izbora u Srbiji odnosi dviju država biti nepromijenjeni ili postati stabilniji. Da je Srbija doživjela katarzu nakon ratova devedesetih, suradnja u regiji bila bi mnogo lakša, kaže u tom kontekstu jedan od naših sugovornika. Za sada nema službenih komentara hrvatskih vlasti.

Politički analitičar Branko Caratan očekuje da će nakon povišenih tonova u izbornoj kampanji doći do smirivanja u odnosima dviju država.

„Srpska politička scena se nije bitno promijenila, Vučić je dobio očitu biračku podršku, režim utoliko može biti stabilniji i mislim da se može očekivati i da će odnosi sa Hrvatskom biti zbog toga mirniji.“

Hrvatski predsjednik u dva mandata Stipe Mesić za naš radio podsjeća da je izborna kampanja u Srbiji vođena u zaoštrenoj i nacionalizmom obojenoj atmosferi, ali i da je s obje strane bilo neodmjerenih izjava.

Stipe Mesić
Stipe Mesić

„Ali, nakon što izbori završe, sve se to može uvesti u normalu. Međutim, u Srbiji je problem taj što nakon posljednjeg rata nije doživjela katarzu. Srbija je za idejama Slobodana Miloševića ušla u ratove na prostoru bivše Jugoslavije. Ratovi su završili, granica se nije pomakla nijednog milimetra, a Srbija nije iz toga izvukla pouke, nije izvršila katarzu. A da se to dogodilo, suradnja na čitavom prostoru bivše Jugoslavije bila bi puno lakša. Jedan veliki broj građana Srbije ne prigovara Miloševiću što je išao u rat, nego mu prigovara što nije dobio rat. A to je problem.“

Potpredsjednik Vanjskopolitičkog odbora Sabora i donedavni socijaldemokratski zamjenik ministra vanjskih poslova Joško Klisović u izjavi za RSE ne očekuje promjene u dosadašnjim odnosima.

„Rekao bih da neće doći do većih promjena u odnosima s Hrvatskom, s obzirom da je Vučić i dalje taj koji kontrolira izvršnu vlast u Srbiji, i ne vjerujem da će imati većih odstupanja u odnosu na dosadašnju politiku. Posebice ako vlasti u Srbiji stvarno i predano krenu u ispunjavanje uvjeta za pristupanje Europskoj uniji i prođu cijeli onaj pregovarački proces koji smo i mi prolazili. Tada se neke stvari u političkom smislu stvarno i raščiste u glavama ljudi koji donose odluke, shvati se da nema foliranja, nego da se stvari moraju ispuniti do kraja.“

On očekuje da će Šešeljeva stranka koja je sada parlamentarna pokušati dodatno radikalizirati parlamentarnu scenu, ali zbog većine koju ima Vučić ne očekuje da se nešto značajnije promijeni u odnosu na Hrvatsku.

Službenih hrvatskih reakcija na tijek i rezultate izbora u Srbiji još nema.

Dodajmo da izbori u Srbiji nisu udarna tema u javnim medijima u Hrvatskoj, koji su nedavno doživjeli ozbiljne kadrovske čistke i popunjavanje čelnih mjesta kadrovima bliskim vladajućoj koaliciji desnog centra. Dapače, u prijepodnevnim javljanjima na javnom radiju i TV nije bilo ni riječi o uočenim izbornim nepravilnostima na jučerašnjim izborima u Srbiji, o čemu privatni mediji izvještavaju.

XS
SM
MD
LG