Dostupni linkovi

Izborne nepravilnosti: Stotine nedostajućih listića, razbijene kutije, pretnje


Biračko mesto u Novom Pazaru, ilustracija
Biračko mesto u Novom Pazaru, ilustracija

Izbore u Srbiji pratile su brojne nepravilnosti, ocena je pojedinih stranaka opozicije i organizacija koje su pratile izborni proces. S druge strane, u Republičkoj izbornoj komisiji tvrde da su nepravilnosti zabeležene na samo dva izborna mesta. Analitičari ocenjuju da neregularnosti predstavljaju crnu sliku u izbornom danu.

Posmatračka misija CRTA “Građani na straži” saopštila je da su nepravilnosti zabeležene na četiri odsto biračkih mesta što, kako se navodi, unosi zabrinutost u kvalitet procesa glasanja. Nepravilnosti su sada, osim u Istočnoj Srbiji i Vojvodini, dodatno uočene i na jugu Srbije.

“Povećan je broj slučajeva u kojima se na biračkim mestima od građana ne traže identifikaciona dokumenta, već se glasa samo na osnovu poziva za glasanje. Kao i u prethodnom preseku, primećene su neregularnosti koje se odnose na glasanje birača koji su već imali obeležen prst, nekorišćenje UV lampe i fotografisanje glasačkih listića”, navodi CRTA.

Takođe, zabeleženi su i slučajevi vođenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta zabeleženi su na dva odsto biračkih mesta.

Prema navodima ove organizacije, uočeni su i slučajevi u kojima se pored biračkih mesta parkiraju kola sa stranačkim aktivistima sa spiskovima glasača koji u komunikaciji sa članovima biračkih odbora rade uporednu analizu da li su njihovi “sigurni glasovi” glasali.

Takođe, zabeleženi su slučajevi da stranke šalju svoje predstavnike kod građana na privatne adrese proveravajući da li su glasali i vodeći evidenciju o tome.

CRTA saopštava i da je Policijska uprava Zrenjanin podigla krivičnu prijavu protiv osobe za koju se osnovano sumnja da je kupovala glasove.

Bojan Pajtić
Bojan Pajtić

Pajtić: Glasanje unapred popunjenim listićima

Izborni dan je od početka bio obeležen neregularnostima, rekao je predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

“U Kruševcu i Vranju su uhvaćeni birači koji su ubacivali već popunjene listiće. Imali smo manjak glasačkih listića i u Deronjama i u Novom Sadu. Naravno, prijavili smo sve ove nepravilnosti nadležnim institucijama i pratićemo svaku drugu nepravilnost”, rekao je Pajtić medijima nakon glasanja.

Tadić: Nepravilnosti na svakom biračkom mestu

U Socijaldemokratskoj stranci (SDS) kažu da su tokom današnjeg glasanja uočene nepravilnosti na nekoliko biračkih mesta u Vojvodini.

U ovom trenutku nemamo iste izborne okolnosti koje smo imali 2012. godine, rekao je predsednik SDS Boris Tadić i dodao da su zabeležene nepravilnosti na svakom biračkom mestu.

“Vladajuća Srpska napredna stranka poziva po biračkom spisku građane, pozivali su i naše članove, tražeći da se izjasne za koga su glasali, što je u stvari inplicitna pretnja. Nedostaju glasački listići na mnogo mesta: u Novom Sadu 400, u Baču 100, u Šidu 100, u Obrenovcu 600, u Nišu 400. U okolini jednog mesta u Nišu deljen je propagandni materijal SNS-a, policija nije htela da interveniše”, rekao je Tadić.

Prvi čovek Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak naglašava da je neophodno da se razjasni situacija u vezi sa spornim momentima na izborima.

“Ja sam načuo da postoje određene nepravilnosti. Mi se najodlučnije suprotstvaljamo tome. Nadležni organi moraju hitno reagovati, ne dozovoliti da zbog pojedinih slučajeva čitav izborni proces bude doveden u pitanje“, rekao je Čanak.

Nova stranka: Neregularnosti na biračkim mestima u Pećincima

Centar za prijavu nasilja, pretnji i drugih nepravilnosti na izborima 2016. koji je formirala Nova stranka saopštio je danas da je primio veliki broj prijava o neregularnostima na biračkim mestima u vojvodjanskoj opštini Pećinci.

Kako se navodi, pojedini glasači su na biračkom mestu broj 19 donosili popunjen glasački listić, a s biračkog mesta odnosili prazan glasački listić do jednog automobila, u kojem su sve vreme sedele tri osobe sa spiskovima birača kojima daju popunjene glasačke listiće.

"Kada im vrate nepopunjen listić, birači dobijaju vaučer u vrednosti od 5.000 dinara koji mogu da iskoriste u prodavnicama", piše u saopštenju.

Dodaje se da su vozači fizički nasrnuli na aktiviste centra koji su pokušali da ih fotografišu.

LDP: Na stotine nedostajućih listića

U izbornom štabu LDP-LSV-SDS tvrde da je do 19 sati uočeno više nepravilnosti na biračkim mestima širom Srbije, kao što su stotine nedostajućih glasačkih listića, izborni štab unutar glasačkog mesta, nezapečaćena kutija, kupovina glasova...

Na više mesta, kako tvrde, uočeno je glasanje bez lične karte, ali i da se unutar biračkog mesta organizuju izborni štabovi, za šta ova koalicija optužuje onu okupljenu oko SNS.

Navode i da imaju saznanja da je u Leskovcu vlasnik restorana Eliza, inače član SPS, davao Romima novac kako bi glasali za tu opciju.

Lažna dojava o bombi

Na biračkom mestu u Konarevu kod Kraljeva kod jednog glasača pronađena su tri popunjena listića, potvrdio je predsednik Gradske izborne komisije Ivan Petrović.

Na biračkom mestu 81 na Voždovcu oko 10 sati je dojavljeno da je podmetnuta bomba.

"Policija je nakon izlaska na teren utvrdila da je dojava lažna", rekla je za "Blic" predsednica izborne komisije u opštini Voždovac Bojana Radaković.

Ona dodaje da je nakon toga dogovoreno da je se glasanje neometano nastavi.

MUP: Policijsko zadržavanje za člana izborne komisije u Ribniku kraj Jagodine

Policija je odredila zadržavanja do 48 sati članu izborne komisije u selu Ribnik kraj Jagodine zbog sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Protiv muškarca (54) podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo iz člana 106. Zakona o izboru narodnih poslanika, navodi se u saopštenju.

Prekinuto glasanje u Vranju

U Vranju na biračkom mestu 24 prekinuto glasanje zato što su aktivisti jedne stranke uneli zaokruženi glasački listić, potvrdio je RIK.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da se radi o aktivistima Jedinstvene Srbije.

Izborni dan u Srbiji
Izborni dan u Srbiji

Đurđević rekao je da u javnosti kruže različite dezinformacije o nepravilnostima na biračkim mestima i naveo da je nepravilnosti bilo samo na jednom biračkom mestu u Vranju u OŠ "Dositej Obradović".

"Članovi biračkog odbora su uhvatili jednog glasača koji iza paravana pokušava da zameni glasačke listiće, odnosno da prazan listić koji je dobio od biračkog odbora ponese sa sobom, a u kutiju ubaci popunjen listić", naveo je Đurđević.

On je kazao da je to biračko mesto zatvoreno i da će tu biti poništeno glasanje, a izbori ponovljeno.

"Ceo slučaj je prijavljen policiji. Drugih nepravilnosti nije bilo", kazao je Đurđević.

Zabranjen pristup biralištima za medije

Ekipa FoNeta izbačena je sa biračkog mesta broj tri u Privrednoj komori, rekao je novinar Foneta na konferenciji za štampu Republičke izborne komisije. Kako je naveo, njima nije bio dozvoljen ulazak na biračko mesto gde su nameravali da snime tok glasanja, a pozvana je i policija.

Predsednik RIK-a rekao je da nema informacija da se taj incident desio i da je prema pravilniku dozvoljeno snimanje toka izbornog procesa, osim snimanje građana dok su iza paravana.

Ekipi čačanske regionalne televizije Telemark nije bilo dozvoljeno da snimi tok glasanja na biračkom mestu u selu Zablaće kod Čačka.

Glavna urednica Telemarka Ivana Subotić rekla je agenciji Beta da je predsednik biračkog odbora u Zablaću, u parohijskom domu gde se odvija glasanje, fizički sprečio ekipu da snimi tok glasanja na tom biračkom odboru i izbacio ih iz prostorije.

Ona je dodala da je predsednik biračkog odbora rukom odgurnuo kameru i rekao da snimanje nije dozvoljeno, posle čega je ekipa Telemarka otišla.

Stanetić: Incidenti utiču na regularnost izbora

Incidenti o kojima stižu polu-informacije svakako će uticati na rezultate izbora ali i na regularnost, pitanje je samo u kojoj meri kaže direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić.

„Ovaj put smo imali neke nove situacije koje do sada nismo imali. To su po prilično ozblijne situacije ali isto tako moramo imati celu sliku svih ovih događaja, u svakom slučaju sve te situacije ostavljaju jednu crnu sliku i svakako utiču na regularnost izbora”, naglasio je on za RSE.

XS
SM
MD
LG