Dostupni linkovi

Odluka Ustavnog suda o sedam centi za nekoliko godina?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ustavni sud je odlučio da inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Vladine Uredbe o uvodjenju nove naknade za gorivo od sedam centi po litru, razmatra u redovnom postupku, što vjerovatno znači – u roku od nekoliko godina. Ustavni sud je, napomenom da se neki predmet može razmatrati kao prioritetan, a da se o tome odlučuje na sjednici, ipak ostavio odškrinuta vrata, ali je to, sudeći po reakcijama, malo vjerovatno.

Prvi hladan tuš koji je iritirao veliki dio građana, političara i NVO sektora, bio je kada je premijer Milo Đukanović, obrazlažući razloge za uvođenje naknade koja se domnantno uvodi za otplatu gradnje prve dionice budućeg autoputa, objasnio građanima da je automobilsko gorivo za njih luksuz, te da je i logično i odgovorno da za svaki litar goriva koji sipaju u aumobil plate dodatnih sedam centi, čime je, praktično, anulirano globalno pojeftinjenje nafte i njenih derivata, odnosno, mogućnost da građani malo opuštenije odlaze na benzinske pumpe.

Tako je premijer Milo Đukanović, čijom se pozicijom na listi najbogatijih političara svijeta bavila strana štampa, a koji, istovremeno, presudno utiče na ekonomsku situaciju u Crnoj Gori već četvrt vijeka, građanima poručio da su toliko siromašni da im je u 21. vijeku i benzin luksuz, ali da su istovremeno dovoljno bogati da finansiraju megalomanske projekte.

Nimalo više empatije prema potpuno ekonomski iznurenim građanima kojima se neprestano nameću nove dažbine, ali ni odgovornosti prema sopstvenoj društvenoj ulozi nije pokazao ni Ustavni sud za koga ovo pitanje nema širi društveni značaj.

Gorivo u Crnoj Gori je, od ponedjeljka, ubjedljivo najskuplje u regionu, ne računajući članicu EU, Hrvatsku u kojoj su i primanja oko 50 posto viša, a cijena benzina viša za sedam centi.

Pošto, zahvaljujući odluci Vlade da uvede novu naknadu od sedam centi za svaki litar goriva Super 98 sada u Crnoj Gori košta jedan euro i 31 cent, to znači da je isto gorivo u Srbiji jeftinije za devet, u Makedoniji za 17, a u Bosni i Hercegovini i Kosovu za čak 21 cent.

Vladina odluka da građani plaćaju dodatnih sedam centi za svaki litar goriva, izazvala je žestoko negodovanje. Razlog tome, međutim, nije samo novo zavlačenje državne ruke u džepove građana, već i činjenica da je dio javnosti ubijeđen da je to protivzakonito, odnosno, protivustavno.

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i grupa nezavisnih poslanika su podnijeli Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Vladine Uredbe jer Ustav Crne Gore propisuje da se porezi i druge dažbine mogu uvoditi samo zakonom usvojenim u Skupštini, a ne Vladinim odlukama.

Međutim, Ustavni sud je odlučio da inicijativu razmatra u redovnom postupku. To bi trebalo da znači - po redoslijedu prijema, odnosno, u roku koji se prije mjeri godinama nego mjesecima. Ustavni sud je, napomenom da se neki predmet može razmatrati kao prioritetan, a da se o tome odlučuje na sjednici, ipak ostavio odškrinuta vrata, ali je, sudeći po reakcijama, malo vjerovatno da će se nešto učiniti brzo i efikasno.

„Stav Ustavnog suda da će taj predmet rješavati po redoslijedu prispijeća, značilo bi, vjerovatno, da tu odluku neće donijeti u narednih nekoliko godina. Ovo je pitanje na kom Ustavni sud treba da iskaže svoju samostalnost i nezavisnost u odnosu na izvršnu vlast kao donosioca ovog akta. Ukoliko bi Ustavni sud ostao pri sadašnjem stavu, da ovaj predmet razmatra i o njemu odlučuje u nekom dužem vremenskom periodu, onda bi to nesumnjivo ukazivalo na činjenicu da je ovaj Ustavni sud pod potpunom kontrolom i zavisnošću od izvršne vlasti", kaže nezavisni poslanik, Neven Gošović.

Da se ipak radi o pitanju od šireg društvenog interesa, potvrdjuje i nedavna izjava predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića koji je takodje očekivao, i smatrao poželjnom, brzu reakciju Ustavnog suda.

„Kada smo pisali Ustav, moram priznati da smo tu normu posebno razmotrili; upravo to da se porezi, takse i drugo mogu uvoditi samo zakonima. Mislim da je krajnje vrijeme, ako želimo da pokažemo želju da se vratimo u integracije, da svaka institucija radi svoj posao, i to brzo, tako da bi to bilo funkcionalno i primjenljivo. Očekujem da će Ustavni sud brzo donijeti odluku povodom žalbi koje su u toku i odlučiti u vezi sa tim.

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je apelovala na sudije Ustavnog suda da počnu da primjenjuju Ustav i zakone tako što će hitno reagovati i spriječiti dalje pljačkanje građana po osnovu novih dažbina za autoput.

Iz MANS-a podsjećaju da su sudije Ustavnog suda na te funkcije birane da bi štitile samo i isključivo javni interes.

Pravni zastupnik MANS-a, Veselin Radulović zaključuje:

„Takvo saopštenje Ustavnog suda jednako vrijeđa inteligenciju svakog normalnog građanina isto kao što vrijeđa izjava premijera Mila Đukanovića – da je gorivo luksuz. Ako od šireg društvenog značaja nije tako brutalno kršenje Ustava koje će za posljedicu imati devet miliona eura štete na teret gradjana, onda ne znam šta sudije Ustavnog suda smatraju pitanjima od šireg društvenog interesa. Čini mi se da, ovakvim stavom, sudije Ustavnog suda pokazuju da su na te funkcije izabrani da bi štitili nečije lične interese, a ne ustavnost i zakonitost.“

XS
SM
MD
LG