Dostupni linkovi

Slučaj Šarić: Ima li koristi od zaključaka Odbora za bezbjednost?


Sa sjednice Odbora, Foto: Savo Prelević
Nakon devetosatne sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost održane u utorak podijeljena su mišljenja članova ovog odbora o tome da li će od zaključaka koje su donijeli biti koristi.

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost pozvao je juče Vladu Crne Gore i nadležne institucije da otklone dosadašnje propuste u slučaju Šarić i da pripreme dokaze kako bi procesuirali slučaj međunarodnog šverca kokaina. Odbor je ocijenio da nije postojala dovoljno kvalitetna koordinacija nadležnih državnih organa u slučaju Darka Šarića osumnjičenog za krijumčarenje kokaina i pozvao Vladu da preduzme odgovarajuće mjere u cilju otklanjanja tih propusta.

Komentarišući juče donijete zaključke na zatvorenoj sjednici Odbora za bezbjednost Goran Danilović, potpredsjednik tog tijela u ostavci, kaže da je zadovoljan što je postignut makar minimalan konsenzus vlasti i opozicije oko ponašanja nadležnih u slučaju Šarić iako je, napominje on, zajednička poruka krajnje izbalansirana:

Goran Danilović
"Očekujemo kao parlamentarci i ja kao opozicionar da stvari zaista budu procesuirane i ovaj slučaj doveden do kraja. Ne mogu kriminalci slobodno da nam se šetaju i nema izgovora, nezreli su i neprihvatljivi izgovori tipa da je to briga drugih i da nas to ne treba da se tiče. Nije uopšte bitno ko je čiji državljanin, bitno je da se on moguće šeta našim prostorom. Naravno, propusta je bilo aposlutno, iako ih precizno nijesmo pobrojali, očekuje se da oni budu otklonjeni i da se, s obzirom na nivo propusta da bude procesuirana i ponečija odgovornost, ja to bar tako razumijem. Ukoliko toga ne bude, organizovani kriminal će definitivno pobijediti vlast, što ne bi bilo nikakvo iznenađenje i potpuno i do kraja zagospodariti Crnom Gorom."

Nema političke spremnosti za obračun


Predrag Bulatović, član Odbora iz Socijalističke narodne partije, kaže da uprkos zajedničkom saopštenju u kome se konstatuju propusti i nekoordinacija između nadležnih službi zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala, ne očekuje mnogo:

"Zašto ne očekujem? Zato što opozicija čita zaključke na jedan potpuno objektivan i utemeljen način, SDP to čini na drugi način, a DPS i njihov šef će zaključke čitati na poseban treći način. Iako je već očigledno da su akteri "Balkanskog ratnika" djelovali u Crnoj Gori u prošlosti, vlasti i dalje snažno po staroj navici, svađajući se sa Srbijom, optužujući da je to uvezeno sa te adrese, ne gledajući u suštinu problema, a to je da je organizovani kriminal postao već odavno veliki problem u Crnoj Gori i za nju samu."

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista su ubijeđeni da će se stvoriti uslovi za efikasniju i bolju saradnju nadležnih državnih organa, ali ne objašnjavaju zašto je do sada nije bilo. Član Odbora Radivoje Nikčević:

"Ta saradnja će omogućiti bolju, bržu i kvalitetniju razmjenu informacije između policije, Agencije za sprečavanje pranja novca, Poreske uprave, Uprave carina i drugih državnih organa sa jedne strane i državnog tužilaštva, odnosno njegovog specijalnog odjeljenja sa druge strane. Rezultati koji su do sada postignuti nijesu zanemarljivi, naprotiv, ali su nedovoljni da bi se izborili protiv ovog društvenog zla, društvenog i ekonomskog zla čiji su centri u drugim državama, ali opterećuju nas."


Predrag Bulatović vjeruje da potencirana nesaradnja između nadležnih službi nije glavni razlog za neblagovremeno djelovanje protiv grupe koja se tereti za šverc rekordnih tovara kokaina iz Južne Amerike. On je ubijeđen da u Crnoj Gori ne postoji politička spremnost da se krene u obračun sa organizovanim kriminalom i za to, kaže, i pored usaglašenih zaključaka na sjednici Odbora, nije optimista:

"U samom vrhu Vlade, premijer, odnosno u samom vrhu DPS-a, nije postojala politička volja da se u prošlosti, a ni sada na jedan kvalitetan i ozbiljan način uhvati u koštac sa ovim problemima. Ja ne vjerujem da će to i ubuduće biti jer apsolutno nemam povjerenja ni u premijera ni u Vladu ni u sam vrh DPS-a koji on personifikuje."


Pročitajte i ovo

Poziv Vladi da otkloni propuste i procesuira Šarića
Krivokapić optužio Srbiju da je glava problema sa Šarićem
Kreće obračun sa vrhom kriminala?
Prijeti li Crnoj Gori opasnost od Srbije ili od kriminala
Slučaj Šarić: Nesaradnja policija opasna za region
Šarić već godinama osumnjičeni narko bos
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG