Dostupni linkovi

Suljagiću dva "ne": Odbijene i ostavka i odluka o vjeronauci


Transparent podrške ideji ministra nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića, Sarajevo 23.05.2011.
Transparent podrške ideji ministra nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića, Sarajevo 23.05.2011.
Vjersko - politička farsa oko odluke ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića o neulaženju vjeronauke u opšti prosjek ocjena bliži se kraju. Naime, zahvaljujući slozi Vlade Kantona Sarajevo, odluka je odbačena, pa će ocjena iz vjeronauke ulaziti u opšti prosjek ocjena još ove školske godine. Razočaran što se našao sam na vjetrometini vjerskih poglavara, bez podrške partije koja ga je i postavila na ministarsko mjesto, Suljagić je dao ostavku, a vrh SDP-a je opet jednoglasno odbio.

Međutim, sa ili bez ocjene iz vjeronauke, sa ovim ili nekim drugim ministrom, ovo je još jedan od primjera o stvarnoj podijeljenosti bh. društva, te lažnoj demokratskoj državi.

Suljagić za sada ostaje na ovoj poziciji. Njegovu ostavku, koju je podnio krajem prošle sedmice, nije prihvatilo rukovodstvo Socijaldemokratske partije BiH, ali ni premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić.

Za publicistu Emira Imamovića vraćanje ostavke predstavlja svojevrsno bacanje vrućeg krompira iz ruke u ruku.

„To neprihvatanje ostavke je, naravno, kamilica-varijanta, pokušaj da se koliko-toliko amortizira katastrofalna greška koju su donijeli, odnosno odbijanje odluke Emira Suljagića da vjeronauka više ne ulazi u prosjek ocjena“, kaže Imamović.

Naime, ministar Suljagić, razočaran izostankom podrške rukovodstva, ali i kolega iz SDP-a, podnio je pismenu ostavku nakon što je Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici jednoglasno usvojila dopunu instrukcije o ocjenjivanju učenika koji pohađaju vjeronauka.

Dopunom se praktično ukida odluka ministra Suljagića, tako da ocjene iz predmeta vjeronauke ulaze u opći prosjek učenika, bar još ove školske godine. Ovim potezom SDP je konačno pokazao pravo lice jer nije podržao ni vlastitog ministra, smatra Imamović.

„Konačno se pokazalo, kao u filmovima Šibe Krvavca, da smo u početku gledali lažnog Valtera. Odnosom prema odluci Emira Suljagića i strahom od moći Mustafe Cerića se pokazalo da je glumac kojeg smo gledali, a kojeg vrlo uvjerljivo igra Zlatko Lagumdžija, bi lažni“, kaže Imamović.

Sankcionisan od svoje partije

Prema odluci koju je ministar donio, ocjena iz vjeronauke nije trebala ulaziti u prosjek ocjena i trebala se primjenjivati retroaktivno. Međutim, Ministarstvo pravde i uprave Vlade Kantona Sarajevo upozorilo je Vladu da je retroaktivna primjena propisa narušavanje jednog od temeljnih principa vladavine prava.

S druge strane, profesor sarajevskog Filozofskog fakulteta Enver Kazaz smatra kako je Suljagić ishiterno postupio, te tako postao žrtveno jagnje bh. svakodnevnice.
Emir Suljagić

„Ministar Suljagić je bez sumnje žrtva SDP-a i SDP-ovog koketiranja sa religijskim moćnicima. Suljagić je istodobno, praveći taktičku grešku ili grešku u redosljedu poteza, ispao žrtva i vlastite zablude, ali i žrtva vlade kantonalne u Sarajevu“, ocjenjuje Kazaz.

Analitičar Vlastimir Mijović smatra kako političke stranke često zloupotrebljavaju mlade ljude zarad „viših“ ciljeva.

„Mladi ljudi se počesto od svojih stranačkih vođstava zloupotrebljavaju, guraju se ispred. Rezervno rješenje je kasnije da, recimo, vrh stranke promijeni svoju politiku, da žrtvuje jednoga takvog ministra i onda ponovo traži nekoga mlađeg“, kaže Mijović.

Naša stranka podržala je rad Emira Suljagića, za kojeg kažu da je jedini ministar u trenutnoj garnituri vlasti koji je bar pokušao raditi ono o čemu je SDP pričao tokom predizborne kampanje. Predsjednik Naše stranke Denis Gratz ističe kako je Suljagić upravo sankcionisan od „svoje partije“.

„Emir Suljagić konkretno je počeo raditi na rješavanju određenih problema i odmah je sankcioniran zbog toga, ne samo od strane određenih vjerskih zajednica nego i izostankom podrške konkretno SDPa-a. Meni lično je to zaista zastrašujuće“, poručuje Gratz.

Za bh. režisera Harisa Pašovića dešavanja oko ocjena iz predmeta vjeronauke su maska kojom se nastoje prikriti stvarni problemi u društvu.

„Prije svega mi u ovoj zemlji nemamo već šesti mjesec nakon završetka izbora formiranu vlast. Mislim da su gorući problemi od ekonomije do puteva itd. Mnogo manje je presudno da li će neko imati dva, tri ili pet iz vjeronauke i da li će uopće imati vjeronauku“, kaže Pašović.

Metafizička policija

Izjave vrhovnog poglavara Islamske zjadnice BiH Mustafe ef. Cerić nakon odluke, u kojima je prijetio i vrijeđao ministra Suljagića osudila je većina nevladinih organizacija. Danas je to uradio i visoki i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko.
Kazaz: Ovdje je neka vrsta feudalizma, pri čemu religijski moćnici su temeljni i ideološki i politički i kadrovski i metafizički moćnici, neka vrsta metafizičke policije koja uređuje društveni kontekst.

„Komentarišući nedavnu izjavu vjerskog lidera o Emiru Suljagiću, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko kazao je da ona mora biti odlučno odbačena. Takva retorika može imati samo negativne posljedice na mir u BiH. Ako ova zemlja ne može pronaći humanost da odbaci mržnju i nepovjerenje, ona ne može ponuditi budućnost svojoj djeci“, rekla je glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić.

Profesor Enver Kazaz ističe kako bi u normalnoj, pravnoj državi pravosudne institucije već podnijele krivičnu prijavu protiv govora mržnje kakvog je sebi dozvolio reis Cerić.

„Ovdje je, ono što moramo konstatirati, neka vrsta feudalizma, pri čemu religijski moćnici su temeljni i ideološki i politički i kadrovski i metafizički moćnici, neka vrsta metafizičke policije koja uređuje društveni kontekst“, zaključuje Kazaz.

I dok mnogi osuđuju poteze kantonalne vlade, Međureligijsko vijeće BiH je pozdravlja. U saopćenju za javnost pozvali su kantonalno ministarstvo obrazovanja na konkretan dijalog oko problema ocjenjivanja vjeronauke u osnovnim i srednjim školama.

Međutim, u saopćenju dalje stoji da „ po Statutu Vijeća ne mogu komentarisati istupe pojedinih vjerskih lidera“.

Poništena odluka ministra Suljagića o ukidanju ocjenjivanja vjeronauke u školama KS još jednom je pokazala sliku podijeljene bh. stvarnosti. Ostao je gorak i mučan okus nemoći da se načini jedan mali korak ka razvoju demokratskog i sekularnog društva.

Suljagić je ostao usamljen, izuzme li se podrška nekolicine intelektualaca i nemoćnih civilnih organizacija. Ostavljen je i od svoje stranke, koja se zdušno, deklarativno zalagala za razvoj demokratskog društva jednakopravnih građana.
XS
SM
MD
LG