Dostupni linkovi

Trampov novi dekret o zabrani ulaska u SAD


Predsednik SAD potpisuje novu uredbu o zabrani ulaska u SAD za šest mahom muslimanskih zemalja
Predsednik SAD potpisuje novu uredbu o zabrani ulaska u SAD za šest mahom muslimanskih zemalja

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je u ponedeljak, 6. marta, modifikovanu verziju dekreta o privremenoj zabrani putovanja za šest većinski muslimanskih zemalja, čiju je prvobitnu verziju zabranio federalni sud.

Građanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena je blokiran ulaz u SAD na 90 dana, prema dokumentima koje je objavilo Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

Irak je uklonjen s liste nakon što je pristao da sarađuje s američkom vladom, kako bi zabranio svojim građanima da apliciraju za vize.

Protesti na aerodromu u Njujorku nakon zabrane
Protesti na aerodromu u Njujorku nakon zabrane


Osobe sa zelenim kartama i validnim vizama izričito su izuzete iz ove zabrane i mogu da nastave da putuju u SAD, saopštila je američka vlada.

Novim dekretom Tramp je želeo da reši pravne probleme koji su izbili sa prvom naredbom koja je izazvala konfuziju na aerodromima, proteste širom zemlje i na kraju je blokirana u saveznim sudovima.

Međutim, američka organizacija za odbranu ljudskih prava ACLU saopštila je da je novi dekret i dalje antimuslimanski.

"Jedini način da se ispravi zabrana ulaska muslimanima (na teritoriju SAD) jeste nemati takvu zabranu", napisao je u saopštenju direktor Američke unije za zaštitu građanskih prava (ACLU) zadužen za prava imigranata Omar Džadvat.

Prema ovoj organizaciji, novi tekst sadrži iste "fatalne greške" kao i prethodni.

Protesti protiv prve zabrane na aerodromu u Čikagu
Protesti protiv prve zabrane na aerodromu u Čikagu

Ovaj put predsednik Tramp nije pred televizijskim kamerama potpisao izvršnu uredbu, već su o njoj govorili najviši dužnosnici administracije - ministar za državnu bezbednost Džon Keli, državni sekretar Reks Tilerson i ministar pravde Džef Sešons.

Tilerson je rekao da je novi dekret "presudan" za nacionalnu bezbednost zemlje.

"Dekret koji je danas predsednik potpisao za zaštitu zemlje od ulaska stranih terorista u SAD presudna je mera za jačanje naše nacionalne bezbednosti. Predsednik ima dužnost da štiti američki narod", rekao je u kratkoj izjavi za novinare.

Ministar pravosuđa kazao je da su tri od šest zemalja koje su na listi, sponzori teroristima.

Keli je naglasio da “neprijatelji često koriste naše slobode protiv nas.”

Zvaničnici Trampove administracije su naveli da je cilj nove uredbe isti - da spreči ulazak “potencijalnih terorista u zemlju”.

Hiljade Iračana koji su se borili na strani SAD ili radili kao civilno osoblje za američke snage tokom invazije 2003. godine, zbog pretnji po život napustili su svoju zemlju i žive u SAD ili u drugim državama.

Džon Keli tokom obraćanja u vezi nove uredbe
Džon Keli tokom obraćanja u vezi nove uredbe


Agencije AP i Rojters navode da je Irak maknut sa liste pod pritiskom State Departmenta i Pentagona koji su naglasili važnost bliske saradnje između dve zemlje u aktuelnoj borbi protiv militantne Islamske države Iraka i Levanta u Mosulu.

Portparol iračke vlade Saad al-Hadithi izjavio je da promena uredbe pokazuje "istinsko partnerstvo" Bagdada i Vašingtona, dok je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ahmed Jamal naglasio da se "osnažuje strateški savez u borbi protiv terorizma."

Pred američkim sudovima su podignute desetine tužbi protiv prve predsednikove uredbe, a sam Tramp je javno kritikovao suce koji su je suspendovali.

Izbeglice koji su “u tranzitu” i kojima je odobren dolazak moći će da putuju u SAD, saopšteno je iz Bele kuće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG