Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iranska svadba u svjetlu američke zabrane: 'Toliko smo se radovali'


Protesti građana SAD protiv Trumpove izvršne uredbe, ispred Federalnog suda u Mineapolisu, Minesota, 31. januara 2017.

Golnaz Esfandiari, priredila Biljana Jovićević

Sara se pripremala za srećno porodično okupljanje.

Ova 35-godišnja majka sa sjevera Iraka nedavno je dobila američku vizu i kupila karte za let u Dalas, američku državu Teksas, za sebe, svog jednogodišnjeg sina, kao i majku, koja je bila jednako uzbuđena što će vidjeti svog odraslog sina nakon pet dugih godina.

Njenom suprugu Irancu viza za odlazak odbijena je bez objašnjenja, ali se Sara trudila da to ne pokvari uzbuđenje zbog puta.

Sarin brat, koji radi na doktoratu iz marketinga na jednom univezitetu u SAD, pripremao se za ženidbu, a vjenčanje treba da se održi u februaru u Americi, i za tu srećnu priliku neki članovi porodice trebalo je da se vide prvi put nakon više godina. Njegova vjerenica se takođe radovala što će na svom vjenčanju vidjeti neke od članova porodica iz Irana.

Onda je stigla izvršna uredba. Stalno nagovještavana od kandidata, potom izabranog predsjednika, i na kraju predsjednika SAD, Donalda Trumpa, izvšna uredba, potpisana 27. januara u Bijeloj kući, čiji je cilj “zaštita nacije od stranih terorističkih ulazaka u Sjedinjene Države”, zabranjuje svim građanima Irana i još šest drugih dominantno muslimanskih država, ulazak u SAD na najmanje 90 dana.

Trampova izvršna uredba onemogućava ulazak na najmanje 90 dana građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena
Trampova izvršna uredba onemogućava ulazak na najmanje 90 dana građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena

Sarin i planovi njene porodice istog su trenutka raspršeni.

Osjećam se frustrirano, osjećam se odbačeno. Ne razumijem zašto nas tretiraju na ovaj način, samo zato što smo Iranci. Ništa nijesmo uradili”, rekla je Sara za RSE iz njenog doma u Raštu, glavnom gradu iranske provincije Gilan na južnoj obali Kaspijskog mora 31. januara.

Kaže da su i njen brat i njena majka takođe razočarani i uznemireni.

“Moj brat se tako radovao da svi budemo na njegovom vjenčanju”, kaže Sara i dodaje, “ali niko iz njegove porodice i familije njegove buduće supruge neće biti tu”.

Sara ponavlja činjenicu, koju često ponavljaju i pripadnici drugih imigranatskih grupa u SAD, da su Iranaci “među najobrazovanijim migrantima u SAD”.

Sara osuđuje zabranu putovanja kao “rasistički”, “uvredljiv” i “diskriminatorski” čin. Osim toga ljuta je što je provela tri godine u rasčišćavanju brojnih međunarodnih administrativnih prepreka, da bi samo nekoliko sedmica prije velikog dana za njenog brata, svi planovi pali u vodu.

Širom SAD protesti zbog izvršene uredbe Donalda Trumpa
Širom SAD protesti zbog izvršene uredbe Donalda Trumpa

SAD i Iran prekinuli su diplomatske odnose nakon Iranske revolucije 1979., odnosno nakon što su islamistički revolucionari uzeli kao taoce američke građane u ambasadi u Teheranu. Od tada diplomatske interese SAD u Teheranu zastupa švajcarska Vlada.

Da bi se prijavili za američku vizu, građani Irana morali su da putuju u neku treću zemlju sa američkim konzulatom i na intervju i ukoliko se odobri da podignu vizu. Sara kaže da je morala više puta da putuje u Jermeniju da bi dobila vizu i da “sada ima vizu SAD u svom pasošu ali joj nije dozvoljen ulazak u SAD”.

"Ambasada SAD u Jermeniji izdala mi je vizu, koja mi omogućava ulazak u Ameriku, ali sada sam spriječena i ne mogu ući u SAD”, kaže Sara dodajući: “Nema nikakvog smisla, i nema nikakvog legalnog opravadanja za ovo”.

Vlasti SAD su eksplicitno navele da građanima država pod zabranom posjedovanje vize ne garantuje ulazak u Ameriku.

Američki State Department je Iran okvalifikovao kao “državu koja sponzoriše terorizam”, još od 1984., kako zbog podrške Hezbolahu, radikalnim palestinskim grupama, tako i drugim militantnim skupinama širom Bliskog istoka.

Zabrana ulaska u SAD objavljena prošle sedmice onemogućava ulazak na najmanje 90 dana građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, suspenduje primanje svih izbjeglica na 120 dana, i na neodređeno zaustavlja proces prihvata izbjeglica iz Sirije.

Ali brzina uvođenja Trumpove izvršne uredbe, samo sedmicu od preuzmanja dužnosti, kao i nepripremljenost avio kompanija i aerodroma, kao i američkih ambasada i konzulata, opteretila je sistem i izazvala proteste te sudske procese u samim SAD.

Za razliku od iranskog establišmenta, koji je duboko antiamerički orjentisan, mnogi Iranci imaju dobar odnos prema SAD i američkoj kulturi uopšte. Iran je bio jedno od rijetkih mjesta na Bliskom istoku gdje su građani odali javnu počast žrtvama terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

“Amerika je uvjek bila simbol najbolje i najrazvijenije demokratske zemlje na svijetu, ali ove mreže ruše američke pricipe”, kaže Sara.

Država koja ne poštuje prava građana drugih zemalja sigurno će se srozati u našim očima”, dodaje Sara napominjući da je još uvjek u stanju konfuzije i da nije otakazala svoju rezervaciju za let u SAD predviđen za 10. februar, u nadi da će se dogoditi čudo.

Još uvjek se nadamo da će izvršna uredba biti poništena. Još uvjek čekamo da vidimo šta će se dogoditi”, rekla nam je na kraju ova Iranka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG