Dostupni linkovi

Protest '1 od 5 miliona': Velika 'krvava' košulja okačena na Vladu Srbije


'Krvava' košulja na zgradi Vlade Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

’Krvava’ košulja na zgradi Vlade Srbije

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" okačili su večeras veliku "krvavu" košulju na zgradu Vlade Srbije u Beogradu i time završili 52. po redu antivladin protest u ovom gradu.

Na protestu je obeleženo godinu dana od prvog u nizu građanskih protesta, koji je održan 28. novembra 2018. godine u Kruševcu, a čiji je simbol bila upravo krvava košulja opozicionog političara Borka Stefanovića. Njega je pet dana ranije, uoči tribine u tom gradu, napala, oborila na asfalt i metalnim šipkama pretukla grupa napadača.

"Prošlo je godinu dana od jedne razbijene glave, godinu dana od prve pobune koja je pokrenula maraton revolucija i pobuna protiv diktatorskog režima. Za tih godinu dana pokazali smo istrajnost, pokazali smo da ništa ne može da nas zaustavi i odvrati od ideje da promenimo izvitoperen sistem", saopštili su organizatori protesta uoči večerašnjeg okupljanja.

"Misli su da nećemo izdržati ni četiri subote, a evo nas 52. subote za redom, bez prekida već godinu dana u borbi protiv nasilja i diktature", rekla je jedna od predstavnika udruženja "Jedna od pet miliona" Valentina Reković na platou ispred Filozofskog fakulteta gde je okupljanje učesnika protesta počelo.

Ona je kazala i da su za sve to vreme mnogi prisvajali proteste i da ih mnogi i danas prisvajaju, te istakla da su gradjani na ulici jedini vlasnici protesta, a "jedini organizator" Aleksandra Vučić.

Reković je rekla da aktuelnu vlast prate brojne afere i da je uzdrmana.

Novinar Srđan Škoro je rekao da pre godinu dana, kada su protesti prvi počeli, delovalo da Vučić ne može pasti, ali da je danas godinu dana od prvog protesta sve više afera od kojih ne može aktulena vlast više da se brani i ne zna kako, te da su "počeli da se raspadaju".

"Zato svako od vas koji ste već godinu dana na ulici morate da budete ponosni na ovo što je uradjeno. Svi ste vi rizikovali kada ste se pojavljivali na skupovima i snosite odgovornost da kada skinemo ovu zlu vlast da se promeni sistem i da ova deca mogu normalno da žive i da se zapošljavaju, a ne iseljavaju. Zato svi kao jedan iz subote u subotu do pobede", rekao je Škoro.

Posle govora okupljeni su krenuli u šetnju do zgrade Vlade Srbije. Učesnici protesta nosili su parole "Sloboda za Aleksandra (Obradovića)", uzbunjivača iz fabrike 'Krušik' koji je u kućnom pritvoru nakon što je ukazao na poslovanje koje bi moglo biti na štetu te fabrike, "Nema sreće bez slobode ni slobode bez pravde" i Bojkot.

I ovi protesti su bili praćeni zvucima doboša i pištaljki a na mestu protesta kolporteri su prodavali nedeljnik NIN sa naslovnom stranicom koja je naknadno povučena, a na kojoj je fotografija snajperske puške na sajamskom štandu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića pored nje.

Učesnici protesta nose "krvavu" košulju ka zgradi Vlade Srbije
Učesnici protesta nose "krvavu" košulju ka zgradi Vlade Srbije

Dveri blokirale RTS

Prethodno su večeras, oko 17 časova, sat vremena pre početka subotnjeg protesta, pristalice opozicionog političkog pokreta Dveri blokirale sva tri ulaza u zgradu Radio televizije Srbije (RTS) u Beogradu - iz Takovske i Aberdareve ulice, kao i tehnički ulaz, sa zahtevom da se sastanu sa urednikom i da im se omogući gostovanje u programu povodom godišnjice protesta. Ako ne njihovim poslanicima, onda barem nekome od organizatora protesta ili Borku Stefanoviću, rekao je Boško Obradović, lider pokreta Dveri za Radio Slobodna Evropa dodavši da je blokada bila čin upozorenja.

Blokada ulaza u zgradu RTS-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Njima se tokom dvočasovne blokade zgrade niko nije obratio, a svoj zahtev su zakačili na vrata RTS-a.

Dva sata kasnije odblokirali su ulaze, ali su kapiju tehničkog ulaza simbolično zaključali katancem.

Boško Obradović je tom prilikom rekao da je "ključ od katanca kod njega i da mogu da ga pozovu da im ga da i da gostuje u programu".

Zahtevi Dveri na vratima RTS-a
Zahtevi Dveri na vratima RTS-a

"Zahevi su da večeras u Dnevniku 2 RTS-a gostuju (zamenik predsednika Stranke slobode i pravde) Borko Stefanović, jedan od lidera opozicije koji je brutalno pretučen u Kruševcu pre godinu dana, kao i organizatori protesta 'Jedan do pet miliona' ", navodi se u saopštenju Dveri koje je nakon blokade pročitano na platou ispred RTS-a.

Takođe, Dveri su tražile da se nakon večerašnjeg Dnevnika ili barem narednih dana, obezbedi posebna emisija u kojoj bi učestvovao predsednik tog pokreta Boško Obradović i drugi poslanici iz opozicije "koji su u prethodnim nedeljama javno govorili na temu kriminalnih i koruptivnih afera u vrhu vlasti, što je RTS prećutao".

Blokada ulaza u RTS u Aberdarevoj ulici
Blokada ulaza u RTS u Aberdarevoj ulici

52. protest 'Jedan od pet miliona'

Nakon blokade RTS-a, pristalice Dveri su se pridružile protestnoj šetnji "Jedan od pet miliona", koja je od Filozofskog fakulteta stigla do zgrade RTS-a, a potom su zajedno Takovskom ulicom nastavili ka zgradi Vlade Srbije.

Susret učesnika protesta "Jedan od pet miliona" i pristalica Dveri ispred RTS-a
Susret učesnika protesta "Jedan od pet miliona" i pristalica Dveri ispred RTS-a

Jedan od organizatora protesta prijavio da je bio napadnut

Jedan od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" Srđan Marković prijavio je da ga ja na protestu napala nepoznata osoba i da ga je davila pola minuta, saopštili su organizatori protesta.

Kako se navodi, policija je privela napadača.

Do incidenta je došlo u neposrednoj blizini zgrade Vlade Srbije.

"To je čovek koji me je već jednom napao na protestima. On je snimao samo nas sa kamiona, nije hteo da se legitimiše, kad sam ga snimao pre par protesta on je mene udario, došla je policija i rekla da moram da prijavim napad jer nema ličnu kartu. Sada sam ga snimao jer sam ga prepoznao, dok sam kretao da mu snimim lice krenuo je da me davi, davio me pola minuta. Očekujem policija da reaguje i tužilaštvo i da nam kažu ko su ti ljudi koji nas snimaju na svakom protestu. Policija je reagovala kad je krenuo da me davi", ispričao je Marković za N1.

XS
SM
MD
LG