Dostupni linkovi

Obračun sa terorizmom: Predstoji još posla


Pripadnik Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), arhivska fotografija
Pripadnik Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), arhivska fotografija

Kosovske vlasti saopštile su da u poslednjih devet meseci nije zabeležen nijedan slučaj odlaska državljana Kosova u Siriju, kako bi se borili na strani Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Ministar unutrašnjih poslova, Skender Hiseni, kazao je da je Kosovo i, pored alarmantne činjenice da je pre godinu i po dana imalo najviše stranih boraca po glavi stanovnika, uspelo da za jedan kratak period promeni situaciju.

Edon Miftari, savetnik za bezbednost premijera Ise Mustafe, u izjavi za RSE navodi da je na novonastalu situaciju uticalo više faktora, kao što su usvajanje zakona koji sankcioniše regrutaciju, organizaciju ili učešće o u stranim konfliktima, te Nacionalna strategija za sprečavanje ekstremizma i radikalizma koji dovode do terorizma.

"Međutim, to ne znači da je posao završen. Posvećeni smo sprovođenju Strategije i u neprestanom smo kontaktu sa Islamskom zajednicom Kosova i ostalim nevladinim i međunarodnim organizacijama na lokalnom i centralnom nivou, a kako bi tretirali ovaj fenomen i bili spremni da se suočimo sa mogućin posledicama", kazao je Miftari.

Skender Perteši iz kosovskog Centra za bezbednosne studije, potvrđuje da je u poslednje vreme opao interesovanje građana Kosova za odlazak na strana ratišta, pre svega, zato što su shvatili da je to veliki rizik.

"Tokom 2012–2013. zabeležen je najveći broj učešća Kosovara u tim sukobima i tada nije bilo dovoljno informacija o tome šta se dešava tamo. Od 2014. broj i interes građana je počeo da opada i tada su se desila velika hapšenja na Kosovu i o ovome se u medijima otvoreno govorilo", ističe Perteši.

Perteši smatra da odgovorne institucije trebaju da urade više na sprečavanju ove pojave koja je, inače, veliki izazov za Kosovo.

"Još uvek se bavimo posledicama ekstremizma. Učinili smo tek prve korake. Sada se bavimo onima koji su već bili u tim borbama u Siriji i Iraku. Bavimo se, dakle, hapšenjima, suđenjima, ali i pored toga jako malo je urađeno na terenu. Jako malo na tome da se spreči indoktrinacija ove ekstremističke ideologije", konstatuje Skender Perteši.

Od 2012. oko 300 Albanaca sa Kosova priključilo se u Siriji i Iraku organizacijama koje su međunarodno priznate kao militantne, dok se trenutno u stranim sukobima nalaze njih 70. Veruje se da je oko 50 njih ubijeno.

Direktorijat protiv terorizma Policije Kosova ove nedelje je u odvojenim akcijama priveo dve osobe za koje se sumnja da su finansirale učešće Kosovara u ekstremističkim grupama.

Prema saopštenju policije, jedan od osumnjičenih je u kontinuitetu stavljao na raspolaganju svoje kompanije, te pružao finansijsku i logističku podršku osobama koje su uključene u organizaciju i regrutaciju za terorizam, uključujući i ona lica koja su poznata u širenju ekstremističke ideologije na celom Kosovu, kao i ona koja su otputovala ili pokušala da odu u konfliktne zone.

XS
SM
MD
LG