Dostupni linkovi

Kosovo: Privedeni osumnjičeni za finansiranje terorizma


Jedno od prethodnih hapšenja na Kosovu pod sumnjom za učešće na stranim ratištima, ilustrativna fotografija

Direktorijat protiv terorizma Policije Kosova je u odvojenim akcijama priveo dve osobe za koje se sumnja da su finansirale učešće Kosovara u terorističkim grupama.

Kako se navodi u saopštenju, policija je 15. marta u Prizrenu uhapsila osumnjičenog P.D., pod sumnjom da je uključen u finansiranje terorizma. Prema saznanjima policije, on je najmanje u jednom slučaju finansijski podržao dve osobe kako bi se priključile terorističkoj grupi, odnosno konfliktu van zemlje. Ovo se smatra krivičnim delom u pokušaju, pošto je policija iste sprečila da u decembru 2015. otputuju u konfliktne zone. Policija istražuje njegovu uključenost i u druge slučajeve.

Policija je takođe 16. marta nakon duge istrage i saradnje sa Poreskom upravom Kosova pretresla objekte biznismena F.R. u regionima Prištine i Peći.

Protiv F.R. se od 2014. godine vodi istraga pod sumnjom da je bio u kontaktu sa osobama i određenim grupama sa Kosova koje su se bavile organizacijom i učešćem u terorističkim grupama. Sumnja se da je izvršio krivična dela: regrutacija za terorizam, organizacija i učešće u terorističkim grupama, olakšavanje izvršenja terorizma.

Prema saopštenju policije, osumnjičeni je u kontinuitetu stavljao na raspolaganju svoje kompanije i pružao finansijsku i logističku podršku osobama koje su uključene u organizaciju i regrutaciju za terorizam, uključujući i ona lica koja su poznata u širenju ekstremističke ideologije na celom Kosovu, kao i ona koja su otputovala ili pokušala da odu u konfliktne zone.

Mnoga lica koje je osumnjičeni F.R. direktno ili neposredno finansijski i logistički podržao su uhapšena, neka se nalaze u konfliktnim zonama u Siriji i Iraku, dok je jedan broj, uključujući i nekoliko osoba koje su radili kod njega, prijavljen da su ubijeni u konfliktnim zonama.

Tokom pretresa konfiskovana je dokumentacija i elektronska oprema kao dokaz koji se povezuje za krivičnim delima.

XS
SM
MD
LG