Dostupni linkovi

Obilježena 30. godišnjica stradanja Bošnjaka iz Bratunca


Obilježavanje 30. godišnjice stradanja Bošnjaka u Bratuncu, 11 maj 2022
Obilježavanje 30. godišnjice stradanja Bošnjaka u Bratuncu, 11 maj 2022

Polaganjem cvijeća na kapiji fudbalskog stadiona u Bratuncu, na istoku Bosne i Hercegovine, obilježena je godišnjica ratnog stradanja više od 600 Bošnjaka, koji su ubijeni u maju 1992. godine.

Počast žrtvama odali su članovi porodica i predstavnici udruženja koja okupljaju majke Podrinja, te vjerski službenici i političari. Oni su podsjetili da su progon i ubistva Bošnjaka u Bratuncu, od pripadnika vojske Republike Srpske, počeli još u aprilu 1992. godine.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Podrinje, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su 10. maja 1992. "gotovo svi Bošnjaci iz Bratunca dovedeni na stadion fudbalskog kluba u centru grada".

"Počelo je privođenje uglednih Bratunčana koji su nakon toga i ubijani. Žene i djeca su transportovani za Tuzlu, a muškarci su odvedeni u logore i Osnovnu školu Vuk Karadžić. Prvo su, nakon mučenja u sali škole, ubijeni moj otac, brat, amidža i zet", kazala je.

Obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka u Bratuncu
Obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka u Bratuncu

Sakib Ahmetović bio je zatočenik u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić". On za RSE kaže kako je ostao živ "pukom slučajnošću, da može svjedočiti".

"Bio sam na stadionu i poslije izvjednog vremena pripadnici vojske Republike Srpske su nam rekli da idemo vani. Na izlazu su odvojili žene i djecu, a nas oko 400 su odveli u salu Osnovne škole. Tu je nastalo mučenje i premlaćivanje svakakvim predmetim. Neke ljude su odvodili i čuli smo kasnije da su ubijeni. Ja sam sa grupom zarobljenika odvezen na Pale i tu smo razmjenjeni", ističe Ahmetović.

Među žrtavama u Bratuncu je i sin Abide Karić, a njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

"U maju prije 30 godina ubijen mi je sin čije posmrtne ostatke još nisam pronašla. Tih dana ubijena mi je svekrva i zaova, kao još neki članovi uže porodice", ističe ona.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kazao je za RSE da se Bošnjaci koji danas žive u Bratuncu ne osjećaju u potpunosti sigurno "jer pravda nije zadovoljena, a zločinci nisu kažnjeni".

"Očekivati je da će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine razumjeti potrebe članova porodica žrtava i procesuirati one koji su počinili zlodjela u maju 1992. godine u Bratuncu", kazao je Salkić.

Na mezarju Veljaci u Bratuncu u četvrtak, 12. maja, bit će klanjana kolektivna dženaza za četiri ubijena Bošnjaka, među kojima je dječak koji je imao devet godina u trenutku smrti. Dječak će biti ukopan pored majke, dok posmrtni ostaci njegovog starijeg brata još nisu identificirani.

Na mezarju Veljaci do sada je ukopano 306 identifikovanih Bošnjaka iz Bratunca.

Prema zvaničnim podacima, na području opštine Bratunac tokom 1992. godine ubijena su 603 Bošnjaka.

XS
SM
MD
LG