Dostupni linkovi

Obama u Kabulu: Novo poglavlje odnosa SAD i Avganistana


Američki predsednik Barak Obama i avganistanski predsednik Hamid Karzai potpisali su 1. maja u Kabulu sporazum o strateškom partnerstvu koji određuje budućnost američko-avganistanskih odnosa posle okončanja borbene misije NATO-a u toj zemlji.

"Potpisao sam istorijski sporazum između SAD i Avganistana koji definiše novu vrstu odnosa između naših zemalja – budućnosti u kojoj su Avganistanci odgovorni za bezbednost svog naroda, budućnosti u kojoj se rat završava, a počinje novo poglavlje”, kazao je Obama.

Obama je rekao u Avganistanu da se vreme rata završava i da je poraz Al kaide sada na dohvat ruke. On se obratio američkoj naciji iz glavne američke vojne baze Bagram u Avganistanu:

"Moji dragi Amerikanci, putovali smo više od deceniju kroz tamni oblak rata. Ipak, ovde pred svitanje u Aganistanu, možemo videti svetlo novog dana na horizontu", kazao je.

Obama je izjavio da zna da su mnogi Amerikanci umorni od rata, ali je naglasio da je neophodno "završiti posao" i odgovorno okončati avganistanski konflikt.

"Neću Amerikance dovoditi u opasnost nijedan dan duže nego što je apsolutno neophodno za našu nacionalnu bezbednost. Ali mi moramo da završimo posao koji smo počeli u Avganistanu i odgovorno okončamo ovaj rat", rekao je predsednik SAD.

Obama je govorio nakon potpisivanja sporazuma sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaiem o strateškom partnerstvu koji će regulisati odnose između dve zemlje nakon povlačenja američkih trupa planiranog za kraj 2014.

"Pristao sam da budemo dugoročni partneri u borbi protiv terorizma i obuci avganistanskih snaga bezbednosti, u jačanju demokratskih insitucija i podršci razvoju i zaštiti ljudskih prava svih Avganistanaca. Sa ovim sporazumom avganistanski narod i svet treba da znaju da Avganistan ima prijatelja i partnera u SAD", rekao je Obama.

"Sporazum koji smo danas potpisali šalje jasnu poruku Avganistancima, kada stanete na noge nećete biti sami. Ovo uspostavlja osnove naše saradnje tokom naredne decenije, uključujući zajedničke obaveze u borbi protiv terorizma i jačanja demokratskih institucija. Njime se podržavaju avganistanski napori za unapređenje razvoja i dostojanstva svog naroda. To podrazumeva avganistansku obavezu na transpretnost i odgovornost i zaštitu ljudskih prava svih Avganistanaca”, naglasio je.

Pregovori sa talibanima

Dogovor, koji je pravljen tokom nekoliko meseci pregovaranja, pokriva američko-avganistanske odnose u oblasti bezbednosti, upravljanja i ekonomije i podrazumeva tranziciju SAD od stranog prisustva u zemlji do čvrstog partnera suverenom Avganistanu.

To ne obavezuje Vašington na prisustvo bilo kakvih trupa, naglasio je Obama, ali dozvoljava SAD da potencijalno zadrže trupe kada se rat završi iz dva razloga.

"U tom okviru mi ćemo raditi sa Avganistancima da utvrdimo kakva im je podrška potrebna da bi ostvarili dve bezbednosne misije posle 2014.: kontra terorizam i nastavak obuke. Ali, mi nećemo graditi stalne baze u ovoj zemlji niti ćemo patrolirati na njenoj teritoriji. To će biti posao avganistanskog naroda.”

Sporazum takođe ne obavezuje Vašington na bilo koji nivo izdataka, ali podrazumeva finansijsku podršku Kabulu deceniju posle povlačenja poslednjih 87 hiljada američkih vojnika.

Sporazum obavezuje Vašington da traži finansijsku pomoć od Kongresa na godišnjem nivou da podrži obuku, opremanje, savetovanje i održavanja avganistanskih snaga nacionalne bezbednosti, kao i za socijalnu i ekonomsku pomoć.

Avganistan se obavezuje da ojača odgovornost, transparetnost, nadzor, kao i da štiti ljudska prava svih Avganistanaca, saopšteno je iz Bele kuće. Obama je izjavio da toj zemlji predstoje teški dani ali da će narod Avganistana preuzeti kontrolu nad sopstvenom budućnošću.

"Teret rata bio je veliki za naša dva naroda", rekao je Obama i dodao da on gleda napred u mirnu budućnost. "Zajedno ćemo postići cilj uništenja Al-Kaide", rekao je američki predsednik.

Američki predsednik je ponovio poziv talibanima za razgovore o pomirenju.

"U saradnji sa avganistanskom vladom moja administracija je bila u direktnim razgovorima sa talibanima. Jasno smo stavili do znanja da i oni mogu biti deo budućnosti ako prekinu kontake sa Al kaidom, prekinu nasilje i poštuje avganistanske zakone. Mnogi talibani, od običnih vojnika do vođa, su pokazali interesovanje za pomirenje. Put ka miru je sada pred njima. Oni koji odbiju da idu tim putem suočiće se sa avganistanskim snagama bezbednosti podržanim od SAD i naših saveznika", naglasio je.

Vreme Obamine posete Avganistanu je simbolično jer se dogodila na godišnjicu ubistva vođe Al kadie Osame bin Ladena koji je organizovao napad na SAD 11. septembra 2001.

Tajne službe su posetu držale u tajnosti iz bezbednosnih razloga.

Nakon Obaminog odlaska iz Kabula, u samoubilačkom napadu je ubijeno šestoro ljudi, pet civila i jedan radnik obezbeđenja.

"Danas je plemeniti borac izveo napad autobombom na stranu vojnu bazu u Kabulu, a pratili su ga i drugi borci koji su ušli u bazu", rekao je talibanski portparol u sms poruci koju je poslao francuskoj novinskoj agenciji AFP.

Talibani su objavili da su izveli samoubilački napad u znak protesta protiv posete predsednika Obame i potpisivanja strateškog sporazuma SAD-a i Afganistan.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG