Dostupni linkovi

Obama: Avganistan mora uložiti više napora u borbi protiv korupcije



Obama u Afganistanu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00
Direktan link


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama, stigao je u nedelju u kratku nenajavljenu posetu Kabulu.

Obraćajući se avganistanskom predsedniku Hamidu Karzaiju nakon njihovog razgovora u predsedničkoj palati Obama je pre novinarima kazao da SAD podržavaju napredak koji je postigla avganistanska vlada, ali očekuju od nje da uloži dodatne napore u borbi protiv trgovine drogom i korupcije.

"Amerikanci su ohrabreni postignutim napretkom"
, rekao je Obama i pozvao Karzaija da nastavi da napreduje u borbi protiv korupcije i za uspostavljanje pravne države.

Američki predsednik izjavio je da je jedan od razloga zbog kojeg je želeo da dođe u posetu Avganistanu bio i da se zahvali američkim vojnicima na "njihovim neverovatnim naporima i njihovoj ogromnoj žrtvi" na terenu.

Predsednik Avganistana zahvalio se američkim stručnjacima i kompanijama na njihovoj pomoći u obnovi ove zemlje i uspostavljanju civilnih institucija u Avganistanu.

Pobeda protiv talibana izvesna

Obama se obratio i američkim vojnicima u vazdušnoj bazi Bagram rekavši da je pobeda protiv talibana i Al-Kaide u Avganistanu izvesna.

"Svesni smo da su pred nama teški dani. Pred nama je samouveren neprijatelj. Ali, isto tako smo svesni da SAD ne ostavljaju posao na pola dovršen", rekao je on i dodao da je ubeđen da će u borbi protiv talibana uspeti zajedno sa svojim stranim partnerima.


(Pogledajte video AP-a)

"Ako bi talibani u ovoj zemlji ponovo preuzeli vlast i ako bi Al-Kaida potpuno nekažnjeno mogla da deluje i bili bi ugroženi životi mnogih. Avganistanci bi izgubili mogućnost da napreduju. A svet bi bio mnogo nesigurniji",
kazao je Obama.

"Sve dok sam ja vaš glavnokomandujući, sprečiću da do toga dođe",
rekao je američki predsednik.

Obama objavljuje odluku o Afganistanu

x
Obama objavljuje odluku o Afganistanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Iz bezbednosnih razloga poseta, kako se navodi, nije bila unapred najavljena, a agencije javljaju da je Karzai saznao za posetu američkog predsednika svega sat vremena unapred.

Prošle godine predsednik SAD je naredio raspoređivanje dodatnih 30.000 hiljada pripadnika američkih snaga u Avganistanu, ali i najavio njihovo povlačenje polovinom 2011. godine.

Obama je već jednom posetio Avganistan kao senator tokom kampanje za američke predsedničke izbore 2008. godine, a ovo je njegova prva poseta toj zemlji otkako je postao predsednik.
XS
SM
MD
LG