Dostupni linkovi

Obama objavio novu strategiju za Afganistan


Obama objavljuje odluku o Afganistanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00


Američki predsjednik Barack Obama objavio je dugo najavljivanu novu strategiju za Afganistan koja uključuje slanje novih vojnika, ali i plan o njihovom povlačenju za 18 mjeseci.

I dok je većina Amerikanaca uvjerena da esklacija rata tek predstoji, Obama ih nastoji uvjeriti da je to jedini način da se rat uspješno okonča.

Barack Obama je najavio odlazak trideset tisuća američkih vojnika u Afganistan, no istovremeno obećao da će njihov povratak kućama biti završen do ljeta 2011.

Istaknuo je da je odluka vezana uz zaštitu američkih nacionalnih interesa nakon napada Al- Qaide 11. septembra 2001.

“Ovu odluku nisam donio lako, ali sam je donio jer sam uvjeren da je naša sigurnost povezana sa prilikama u Afganistanu i Pakistanu gdje je srce nasilnog ekstremizma koje provode Al – Qaeda. To je mmjesto odaklo smo 11. septembra napadnuti i mjesto gdje su napadi bili planirani,” rekao je Obama.

Naime, u Sjedinjenim državama je u proteklih nekoliko mjeseci uhapšeno više ektsremista koji potječu s afganistansko- pakistanke granice gdje se skrivaju militanti.

Američki predsjednik jasno je stavio do znanja da će prijetnje američkoj sigurnosti rasti ukoliko se ne eliminira vodstvo Al -Qaide i ne spriječi povratak talibana na vlast u Afganistanu.

No, to neće biti samo aamerička odgovornost. U proljeće iduće godine oko 100 tisuća američkih vojnika bi trebalo biti u Afganistanu,a broj vojnika NATO-a trebao bi porasti sa sadašnjih 40 na 45 do 50 tisuća vojnika.

NA PUTU OBNOVE

Predsjednik Obama uputio i poruku Afganistanu:

“Pojačanje američkih i medjunarodnih snaga ubrzat će prebacivanje odgovornosti na afganistanske snage, što će omogućiti povratak naših vojnika najkasnije do jula 2011, kao što smo to uradili u Iraku, na temelju procjene stanja na terenu. Nastaviti ćemo savjetovati i pomagati afganistanske snage sigurnosti , ali želim biti jasan prema afganistanskoj vladi – i što je još važnije narodu – oni su ti koji moraju preuzeti odgovornost za svoju zemlju.”


Nakon Obamina govora uslijedile su očekivane reakcije u medjunarodnoj javnosti. Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen je kazao da se radi o važnom trenutku za savez koji još jednom mora pokazati snagu i jedinstvo. “ To znači da saveznici i partneri još jednom moraju učiniti više za ovu misiju”.

I Rasmussen koji je zahvalio Obami na viziji nove strategije istaknuo da će u 2010., biti daleko više vojnika na terenu , ali da će početi predavanje ovlasti na lokalne snage sigurnosti, od područja od područja, kako to budu dopuštale prilike na terenu.

Francuski šef diplomacije Bernard Kouschner je poručio da u njihovoj zoni odgovornosti nisu potrebni dodatni američki vojnici.

“Naši vojnici obavljaju izvrsno svoj posao. Mi smo četvrta snaga u ljudstvu u okviru NATO saveza."

Irački zamjenik državnog tajnika Saad Al Muttalibi upozorio je da sitaucija u Iraku i Afgansitanu nije ista.

“Irak je danas na putu obnove svoje pozicije na Bliskom istoku i u svijetu, kako na političkoj, vojnoj, tako i sigurnosnoj razini. No, postoje očite razlike izmedju Iraka I Afganistana. Irak je ipak zemlja koja ima elemente funkcionirajuće države. Ima ceste, ulice, zgrade, aerodrome, čega nema u Afganistanu. Oni čak nemaju javna mjesta ili gradove na kakve smo mi navikli.”

"ZAŠTO MORAMO NASTAVITI RAT?"

Afganistani dužnosnici su pozdravili Obaminu novu strategiju. Šef diplomacije Ramgeen Dafdar Spanta je istaknuo da je američki predsjednik naglasio da na “američku prisutnost u Afgnistanu gleda kao strateško partnerstvo. On podržava našu vladu, i mi smo spremni jačati zajedničke vrijednosti” ističe Spanta.

U govoru na West Pointu, predsjednik Obama je želio izbjeći paralele s ranijim ratovima koje su Sjedinjene države vodile. Istaknuo da za razliku od Vijetnama, u Afganistanu se bore 43 nacije, afganistanski pobunjenici ne uživaju potporu loklanog stanovništva , a uz to, Vijetnam nije bio mjesto odakle su se kovali smrtonosni napadi na Sjedinjene države.

Ipak, samo trećina Amerikanaca odobrava Obaminu politiku prema Afganistanu , više od polovice se s njom ne slažu .

Nova strategija podijelila je i stručnu javnost. Micheale Rubin iz Američkog poslovnog instituta podržava odluku o slanju novih vojnika, ali nije uvjeren u njihov brzi povratak.

“Predsjednik Obama je rekao da će se Sjedinjen države povući tokom 2011. On smatra da je to pravilno reći, ali ako bi se SAD povukle, susjedne zemlje bi to mogle shavtiti kao znak da mogu ispuniti prazninu koja je nastala oodlaskom SAD. Tako da mislim da umjesto što bi trebala donjeti sigurnost Afganistanu, ta će strategija biti kontraproduktivna.”

Marina Otaway iz Carnegi zaklade za medjunarodni mir smatra da su Obamine riječi kako su Afganistan i Vijetnam dvije različite stvari vrlo dobre, ali sumnja da će dodatne snage biti garant uspjeha u plemenskoj zemelji kakav je Afganistan.

“Mislim da je jasno pokazao zašto moramo nastaviti rat. No ne čini mi se da je otklonio dvojbe da li možemo ili ne možemo dobiti ovaj rat ako se pošalju dodatne snage. Ta će dvojba ostati. Ne vjerujem da je promijenio stavove većine gradjane, jer su ih oni već od ranije imali.”


Ottaway zaključuje da je Obama u teškoj situaciji. Odluči li završti rat sada, opozicijski Republikanci će ga u Kongresu sasjeći.

Kako se sada čini relativno blage primjedbe njegovih Demokrata lakše mu je prihvatiti, smatra znanstvenica.
XS
SM
MD
LG