Dostupni linkovi

SAD i Rusija potpisale sporazum o nuklearnom naoružanju



Predsednici Barak Obama i Dmitri Medvedev na sastanku pre potpisivanja sporazuma






















Gregory Feifer


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama postigao je danas svoj prvi veliki uspeh na spoljno političkom planu, potpisivanjem u Pragu sporazuma o nuklearnom naoružanju sa predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim.

Iako će sporazum relativno skromno smanjiti zalihe obe zemlje, Obama se nada da će on ipak doprineti stvaranju podstreka za svoje ključne ciljeve - poboljšanje odnosa sa Moskvom i oslobađanje sveta od nuklearnog oružja.

Obama i Medvedev su se susreli u Praškom dvorcu, gde ih je ugostio njihov domaćin, češki predsednik Vaclav Klaus, gde je sporazum bio i potpisan u 11 sati i 45 minuta po srednjoevropskom vremenu.

Prema nezvaničnim najavama, na dnevnom redu današnjeg samita su i Avganistan, međunarodni terorizam povodom poslednjih napada na moskovski metro i eksplozija na severnom Kavkazu, i nuklearni program Irana.

Nakon toga, Obama će se na večeri u rezidenciji američkog ambasadora susresti sa liderima 11 postkomunističkih zemalja nove Evrope, uključujući i hrvatsku premijerku Jadranku Kosor.

Vanredna, neočekivana tema može du bude Kirgizija, gde i Rusija i SAD imaju svoje interese i s uznemirenjem gledaju na najnovije nerede i državni prevrat u Biškeku.

Medvedev je u Prag stigao u sredu navečer dok je Obama doputovao u četvrtak ujutro. Oko 5.000 policajaca i članova ličnog obezbeđenja će osiguravati njihovu posetu. Stari deo Praga je blokiran za saobraćaj.

Ceremonija potpisivanja novog Sporazuma o ograničavanju strateškog nuklearnog naoružanja (START) će se desiti skoro godinu dana nakon što je Obama pozvao na oslobađanje sveta od nuklearnog oružja pred velikim brojem okupljenih ispred kapija tog istog zamka.

Govor predsjednika Obame u Pragu,05.04.2009.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00


Najavljujući prošlog meseca novi sporazum sa Rusijom, Obama je rekao da će dogovor pokazati da su SAD i Rusija spremne da vode na osnovu primera.

„Dok se ova težnja u budućnosti ne ostvari, u prvi plan stavljam način da je sprovedem – zaustavljanjem širenja ovog oružja, osiguravanjem osetljiviih nuklearnih materijala od terorista i smanjenjem nuklearnih arsenala“, rekao je Obama.

„Fundamentalni deo tog napora su bili pregovori o novom Sporazumu o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja sa Rusijom,“
izjavio je američki predsednik.

Ka budućnosti bez nuklearnog naoružanja


Obama se nadao da će sporazum biti potpisan u decembru prošle godine, kada je prestao da važi START sporazum iz 1991. Ali, Moskva je prolongirala pregovore za još četiri meseca iznoseći nove zahteve. Međutim, ministar inostranih poslova Rusije, Sergej Lavrov, pohvalio je sporazum 6. aprila.
Sergei Lavrov

„Novi sporazum odražava tranziciju rusko-američke saradnje po pitanjima razoružanja,“
rekao je Lavrov.

„On postavlja temelje novim strateškim i vojnim vezama i učvršćivanju i jačanju uzajamne i globalne bezbednosti. Sporazum predstavlja nove prilike za dalje razvijanje odnosa rusko-američkog bilateralnog partnerstva“,
kazao je on.

Obama je prošlog meseca nazvao sporazum „još jednim korakom napred ka ostavljanju nasleđa 20. veka u prošlosti“.

Američki predsednik kaže da će novi sporazum „unaprediti nekoliko oblasti. Smanjuje – za otprilike trećinu – nuklearno oružje koje će SAD i Rusija dislocirati. Značajno će smanjiti broj projektila. Održaće fleksibilnost koja nam je neophodna da i ubuduće čuvamo našu nacionalnu bezbednost i da garantujemo našu nepokolebljivu posvećenost bezbednosti naših saveznika.“
Sporazum će održati fleksibilnost koja nam je neophodna da i ubuduće čuvamo našu nacionalnu bezbednost i da garantujemo našu nepokolebljivu posvećenost bezbednosti naših saveznika.

Sporazum, koji mora da bude ratifikovan od strane američkog senata i ruskog parlamenta, smanjiće broj raspoređenih nuklearnih bojevih glava na 1550 na obe strane, što je manje od trenutnog limita od 2200. Sporazumom bi se takođe smanjio broj bombardera i projektila, na 700 za obe zemlje, a sporazumom se zahteva i 18 inspekcija godišnje.

Potpisivanje se odvija nakon što je Obama objavio novu strategiju SAD za nuklearno naoružanje kojom će se ograničiti uslovi Vašingtona za korišćenje nuklearnog oružja i zaustaviti razvijanje novog. Iduće sedmice, Obama će takođe ugostiti veliki broj svetskih lidera na samitu o nuklearnoj bezbednosti u Vašingtonu.

Otopljavanje odnosa sa Rusijom


Osim podrške nuklearnom razoružanju, Vašington je video sporazum o naoružanju sa Moskvom kao način da lansira novu politiku u uspostavljanju veza sa Rusijom, posle tenzija koje su dostigle nivo Hladnog rata nakon ruske invazije na svog suseda, a američkog saveznika, Gruziju 2008. godine.

Aleksandr Golts
Analitičari smatraju da je sporazum značajniji za politiku nego za bezbednost. Vojni ekspert Aleksandr Golts kaže da dogovor poziva samo na manje redukcije naoružanja na obe strane. Smatra da je sporazum daleko bitniji kao mera za građenje poverenja između dve zemlje.

„Sporazum otvara mogućnost saradnje na mnogim drugim realnim bezbednosnim pitanjima, kao što su Avganistan ili saradnja po pitanju Irana, ili bilo koja druga vrsta saradnje koja bi bila plodonosna za obe strane,
“ rekao je Golts.

Sporazum dolazi posle više od godinu dana pregovora koji su prekoračili krajnji rok za četiri meseca – i tada jedva. Rusija je insistirala da sporazum treba da se odnosi ne samo na nuklearne bojeve glave, već i na projektile, podmornice i bombardere koji ih nose. Moskva je takođe insistirala da dogovor mora da bude povezan sa američkim planovima za antiraketni odbrambeni sistem u Evropi. Vašington je rekao da su ove dve stvari odvojena pitanja.

Raketna odbrana


Novi sporazum sadrži neobavezujuću, jednostranu izjavu Rusije koja povezuje kontrolu naoružanja za raketnu odbranu, ali analitičari smatraju da je Moskva na kraju odustala od tog i ostalih većih pitanja.

Golts kaže da je to zbog toga što su zahtevi Kremlja „bili površni“ i bazirani na statusu koji više ne postoji - velesile iz Hladnog rata.

„Ideja Rusije je bila da se pretvara da igra igru da su obe strane i dalje u situaciji obostranog nuklearnog zastrašivanja,“ rekao je on. „Ali, bilo je jasno svima da je to parodija.“

Golts kaže da je Kremlj odugovlačio pregovore što je duže bilo moguće, jer je glavni interes Moskve bio da pokaže svoju veliku moć.

Ruski ministar inostranih poslova Lavrov je izjavio da će se Rusija povući iz pregovora, ukoliko odluči da američki antiraketni štit ugrožava njenu bezbednost.

“Kada i ako naša procena primene ovih američkih planova pokaže da su dostigli nivo strateškog raketnog odbrambenog sistema – I ako se ispostavi da to predstavlja pretnju ruskim strateškim nuklearnim snagama – onda ćemo imati pravo da se povučemo iz sporazuma (START)”.

Sada će biti mnogo teže za sve one koji su anti-američki nastrojeni, za one koji ne vole Ameriku, da uče ljude da je Amerika kriva za sve.

Vašington vidi sporazum o naoružanju kao prvi korak napred ka drugoj i temeljnijoj rundi smanjivanja nuklearnog naoružanja koji će biti mnogo teže postići. Ali Golts veruje da je Moskva zainteresovana za dalje pregovore, jer je njen stari nuklearni arsenal dotrajao i da će morati da ga smanji sa ili bez novog sporazuma.

Za sada, specijalista za spoljnu politiku Georgij Mirski kaže da će novi sporazum pomoći da se promeni mnoštvo odnosa prema anti-američkoj propagandi u Moskvi.

„Sada će biti mnogo teže za sve one koji su anti-američki nastrojeni, za one koji ne vole Ameriku, da uče ljude da je Amerika kriva za sve,“
kazao je on.

Ali Mirski, dodaje da, iako će današnje potpisivanje zasada poboljšati klimu odnosa, sam sporazum neće uticati niti na ravnotežu snaga između obe strane, niti verovatno ni na prirodu odnosa dve zemlje.

Pročitajte i ovo:
Nova strategija SAD za nuklearno naoružanje
Neizvjestan ishod američko-ruskih pregovora u Moskvi

Zastoj pregovora o START-u
Poziv Rusiji i SAD da smanje nuklearni arsenal
XS
SM
MD
LG