Dostupni linkovi

Zastoj pregovora o START-u


Podmornica sa nuklearnim naoružanjem
Podmornica sa nuklearnim naoružanjem
Odnosi Moskve i Washingtona čini se ponovo su na silaznoj putanji. Još uvijek nema dogovora o novom START-u, sporazumu o ograničavanju strateškog nuklearnog naoružanja, a retorika s moskovske strane postaje sve oštrija.

Visoki ruski vojni dužnosnici optužuju Bijelu kuću da je odgovorna za zastoj pregovora o START-u. Kao razlog navode američki antiraketni štit u Evropi. Washington takvu mogućnost otklanja.

"Ovakvo stajalište, da je nešto poput ovoga, zapreka za START jednostavno nije točno. To sigurno nije ono što je ruski predsjednik Medvedev rekao predsjedniku Obami," kazao je glasnogovornik Bijela kuće Robert Gibbs.

Gibbs je ponovio da su planovi o razmještanju proturaktenog obrambenog sustava u Evropi poznati mjesecima, i sve do sada to nije izazivalo posebne primjedbe Moskve.
Robert Gibbs

"Kada je predsjednik Obama razgovarao s predsjednikom Medvedevim prije nekoliko tjedana, ruski predsjednik nije izdvojio antiraketni štit kao moguću prepreku za pregovore. Promjena plana oko antiraketnog štita koji treba zaštiti Evropu, ali i Sjedinjene države na bolji način objavljen je prošloga septembra, a do tada su pregovori neovisno o štitu vođeni duže vrijeme," rekao je on.

Kritike i odbacivanja

START potpisan 1991. istekao je početkom decembra prošle godine. Obamina administracija se nadala da će sporazum koji će ograničiti nuklearni arsenal dvije zemlje biti potisan bez odgode. Vjerovali su da predloženi antriraketni štit koji jest obrambeni sustav i ne uključuje strateško nuklarno oružje ne može usporiti dogovor.

No, nakon što je zapovjednik ruskog generalštaba Nikolai Makarov u utorak kazao da su dvije teme i te kako povezane, postalo je jasno da će se otezati i s potpisavanjem START-a. Makarov je kazao da Moskva nije uvjerena da je štiti u Evropi namjenjen radi zaštite od napada iz država kao što su Iran ili Sjeverna Koreja.

Nikolai Makarov
"Naša vojna doktrina ocjenjuje da je razvoj i razmještanje američkog antiraketnog štita izravno uperene protiv intersa Ruske Federacije, bez obzira što ova, kao i prethodna američka vlada tvrdi da je on važan za našu sigurnost. To je daleko od istine.“


Washington takve tvrdnje energično odbacuje.

"Kao što smo mnogo puta do sada rekli, štit nije usmjeren prema Rusiji," tvrdi Phillipp Crowley glasnogovornik u State Departmentu.

Washington je već napravio jedan ustupak Moskvi. Plan Bushove administracije o stacioniranju radara u Češkoj i raketnog sustava u Poljskoj zamijenjen je novim, po kojem rakete srednjeg dometa patriot trebaju biti stacionirane u Poljskoj.

Kritika Moskve raste posljednjih tjedana, a posebno nakon odluke Rumunjske da se na teritoriju te zemlje instaliraju raketni presretači, kao sastavni dio novog američkog obrambenog štita.
XS
SM
MD
LG