Dostupni linkovi

Obama i Erdogan posvećeni borbi protiv terorizma


Barak Obama i Tajip Erdogan
Barak Obama i Tajip Erdogan
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i turski premijer Redžep Tajip Erdogan složili su se u ponedeljak da su njihove zemlje posvećene borbi protiv terorizma bilo gde u svetu.

Obama je zahvalio Erdoganu i turskom narodu na njihovom angažovanju u Avganistanu.

Turska je prošlog meseca preuzela rotirajuću komandu nad mirovnim operacijama NATO-a u Kabulu i udvostručila broj svojih vojnika, koji sada iznosi 1.750.

Međutim, Erdogan je u nedelju, uoči posete SAD, odbacio mogućnost da Turska pošalje dodatne vojnike u Avganistan, što je od svojih vojnih saveznika u NATO-u tražio Obama. Erdogan je dodao da je njegova zemlja, s druge strane, spremna da obučava avganistansku vojsku i policiju.

Obama je prošle sedmice objavio je dugo najavljivanu novu strategiju za Avganistan koja uključuje odlazak još trideset hiljada američkih vojnika u Avganistan i istovremeno obećao da će njihov povratak kućama biti završen do leta 2011. istakavši da je odluka vezana uz zaštitu američkih nacionalnih interesa nakon napada Al- Qaide 11. septembra 2001.

“Ovu odluku nisam doneo lako, ali sam je doneo jer sam uvjeren da je naša sigurnost povezana sa prilikama u Avganistanu i Pakistanu gde je srce nasilnog ekstremizma koje sprovodi Al – Qaeda. To je mesto odakle smo 11. septembra napadnuti i mesto gde su napadi bili planirani,” rekao je tom prilikom Obama.

Obama objavljuje odluku o Afganistanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
XS
SM
MD
LG