Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Guardian: Obamina strategija sa neizvjesnim ishodom


Nova strategija američkog predsjednika Baraka Obame (Barack Obama) za Avganistan vodeća je spoljnopolitička tema u svim britanskim dnevnicima.

"Times" u uredničkom komentaru pozdravlja Obaminu odluku o vojnom pojačanju kao zakašnjelu, ali dobrodošlu.

Namjerom da u Avganistan uputi dodatnih 30.000 vojnika, Obama je pokazao da ovu zemlju neće napustiti kao nedovršeni projekat, piše list, ocjenjujući kao politički mudar plan da odlazak vojnika bude uslovljen saradnjom vlasti u Kabulu, kao i da među njihovim glavnim zadacima bude obuka avganistanskih snaga bezbjednosti.

Predstavljajući svoju strategiju kao početak povlačenja, a ne kao vojnu eskalaciju, Obama bi trebalo da zadrži ključnu podršku američke javnosti i političara u Kongresu, smatra list.

Američki predsjednik je naučio lekciju iz Iraka u koji je njegov prethodnik 2007., takođe, poslao dodatne vojne kontingente da bi se povukli, Amerikanci moraju najprije da budu spremni da se angažuju još više, zaključuje "Times".

"Guardian" u drugačijem tonu izvještava o "Obaminom ratu", konstatujući da se američki predsjednik upustio u veliku kocku sa krajnje neizvjesnim ishodom.

U namjeri da pokori, kontroliše, ujedini, a potom časno napusti zemlju koja se stranim zavojevačima opire posljednjih dvije i po hiljade godina, Obama nastoji da ostvari ono u čemu je Aleksandar Veliki, među mnogim drugim, neslavno poražen, piše "Guardian".

Analizirajući glavne tačke nove strategije, jačanje vojnih udara na talibanska uporišta, zaštitu civilnog stanovništva, ekonomsku pomoć, učvršćivanje lokalnih struktura vlasti, borbu protiv korupcije i, najzad, obuku lokalnih snaga, koja bi trebalo da omogući početak povlačenja, "Guardian" ocjenjuje da su šanse za uspjeh opsežnog Obaminog plana polovične, da će cijena pobjede biti visoka, ali da će cijena poraza biti nemjerljiva.

Obama ima manje od godinu dana da na terenu postigne napredak, u protivnom, mogao bi da postane najveća žrtva rata u koji se upustio, piše "Guardian".

A da bi postigao uspjeh, u prvom redu mora da osvoji avganistansko stanovništvo, duboko razočarano zapadnim neuspjesima od 2001. godine i ogorčeno priznavanjem lažirane izborne pobjede Hamida Karzaija (Hamid Karzai ).

Nijedan stranac u tome do sada nije uspio i ulog je previsok, čak i za Aleksandra modernog doba, zaključuje "Guardianov" komentator.
XS
SM
MD
LG