Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama: SAD ne mogu nametati vrijednosti


Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama putuje u posjet Egiptu i Suadijskoj Arabiji, gdje će govoriti o odnosima SAD i islamskog svijeta. Sa posebnom pažnjom očekuju se njegove poruke, jer je Obama, kako u predizbornoj kampanji tako i u samom inauguracijskom govoru, isticao da se politika Washingtona mijenja. Bilo je to vidljivo i tokom njegovog posjeta Turskoj.

Uoči puta, Barack Obama u intervjuu za BBC je kazao da Sjedinjene Države ne mogu nametnuti svoje vrijednosti drugima državama koje imaju i različitu povijesti i kulturne vrijednosti. Ipak, američki ideali poput vladavine prava, demokracije, slobode govora i religijskih sloboda, jesu univerzalne vrijednosti koje svi narodi na svijetu mogu prihvatiti, istaknuo je Obama.

U dijelu javnosti kritizira se njegova odluka da u četvrtak govori u Kairu, s obzirom da je Egipat zemlja čija je reputacija prilično loša kada se analiziraju ljudska prava i političke slobode. No, analitičari ističu značaj toga govora, jer Obama mora uvjeriti islamski svijet da nema sukoba izmedju suvremenog svijeta i islama, bez obzira što radikali, i s jedne i druge strane, tvrde suprotno.

Novoimenovan američki izaslanik za Bliski Istok George Mitchell (l) eć se u Kairu 27. januara ove godine sastao s ministrom vanjskih poslova Egipta Ahmed Abul Gheitom (d), jer se Egipat smatra ključnim američkim saveznikom u tom dijelu svijeta.
Obama svakim svojim nastupom pokušava razbiti stereotipe koji su prisutni od terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.

„Neće biti nikakve isprike za politiku koju je prema islamskom svijetu vodila administricaja Georga Busha“, rekao je američki predsjednik.

„Ono što želimo je da otvorimo dijalog. Na Zapadu ima nerazumjevanja kada se radi o islamskom svijetu, i obratno. Ni jedan govor ne može riješiti sve probleme, ali postoji mnogo toga što se može promijeniti. Sigurno je da akcije, a ne riječi to mogu učiniti i zacrtati put prema napretku. Ovo je prilika za obje strane da čuju jedna druga, i da naučimo nešto o različitim kulturama“
, kazao je Obama.

Isprika bi bila uistinu nešto što bi izazvalo prilično negativnu reakciju u Americi, jer su mnogi Amerikanci izgubili živote braneći muslimane i Arape, bilo u Kuvajtu, Bosni, Afganistanu i Iraku, naglašavaju eksperti.

Richard Haass, predsjednik Vijeća za vanjske poslove, ističe da Obama mora potaknuti i arapski svijet na drugačije stavove. Jasno je da veliki broj građana toga dijela svijeta odbacuje terorizam, ali i visoki procent Araba i muslimana jesu pripadnici terorističkih grupa, kaže Haass, koji smatra da je očito nešto krivo u smom sistemu obrazovanja u tom dijelu svijeta.

Lee Hamilton, predsjednik instituta Woodrow Wislon je uvjeren da će Obama pokazati svojim govorom da poštuje Islamski svijet, i da želi dobre odnose na novim temeljima koje znači dijalog i međusobno poštovanje.

U intervjuu za BBC uoči puta u Saudijsku Arabiju i Egipat, Obama je ponovio da je kako je siguran da Sjedinjene Države mogu pomoći da se nastave ozbiljni razgovori izmedju Izraelaca i Palestinaca, kako bi i jedni i drugi, živjeli mirno i sigurno. Još je jednom potvrdio kako je inters Washingtona – „dvije države koje bi živjela jedna pored druge, u miru i sigurnosti“.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG