Dostupni linkovi

Anketa o Obaminoj popularnosti na Bliskom istoku


Barack Obama i Mahmud Abbas u Vašingtonu 28. maja
Barack Obama i Mahmud Abbas u Vašingtonu 28. maja
Anketa provedena u šest arapskih država otkrila je da stanovnici u toj regiji misle da će Obama imati pozitivan uticaj na Bliski istok - region koji je obilježen ratovima, vjerskim nesuglasicama, etničkim i sektaškim nasiljem – kao i na SAD te ostatak svijeta.

Obama je najviše ocjene dobio u Jordanu, gdje 58 posto građana u toj državi ima pozitivno mišljenje o njemu, 29 posto ima negativno mišljenje, šest procenata nema nikakvo mišljenje a sedam procenata je odgovorilo da ne zna.

U Saudijskoj Arabiji, 53 posto građana ima pozitivno mišljenje o Obami, a u Ujedinjenim arapskim emiratima (UAE) 53 posto. U Kuvajtu 43 posto stanovništva ima pozitivno mišljenje, 43 posto u Libanu a 35 posto u Egiptu. Međutim, ni u jednoj navedenoj državi postotak Obamine nepopularnosti nije bio veći od postotka pozitvnog mišljenja o njemu.

Poređenja radi, samo 38 posto Saudijaca imaju pozitivno mi[ljanje o SAD, 36 posto Jordanaca isto misli, kao i 34 posto građana UAE, 31 posto Libanaca te 22 posto Egipćana.

Razlika između Obamine i popularnosti SAD varira od 26 posto u Kuvaju do 11 posto u Libanu, sve u Obaminu korist.

“Zbog ovoga se otvara prilika za predsjednika da doslovno ‘premosti jaz’ i podigne naklonost prema Americi”, kaže se u zaključcima ankete.
Od dolaska u Bijelu kuću, Obama se snažno zalagao za dobre odnose sa državama na Bliskom istoku i muslimanskim svijetom. U svom inauguralnom govoru, on je rekao: “Mi tražimo nove načine kako bi uspostavili dobre odnose sa muslimanskim svijetom, temeljene na obostranom interesu i obostranom uvažavanju”.

On je svoje prve intervjue za televizijske stanice kao predsjednik dao mreži Al Arabiya, sa sjedištem u Dubaiu, te je poslao poruku iranskom narodu povodom perzijske Nove godine preko video linka, rekavši “Eid-eh, Shoma Mobarak", sretna Nova godina.

“Mislim da je za nas nemoguće da samo razmatramo palestinsko-izraelski konflikt, a da pritom ne razmatramo šta se dešava sa Sirijom ili Iranom, ili Afganistanom i Pakistanom,” rekao je Obama za Al Arabiyu. “Ove stvari su povezane”.

Izgleda da ovaj pristup, koji se razlikuje od onog koji je imao George W. Bush, ima podršku u navedenih šest arapskih država. U Jordanu, 64 posto građana je izjavilo da će Obama imati pozitivan uticaj na Bliski istok. Isto mišljenje ima i 55 posto građana UAE, 49 posto Saudijaca, 48 posto Kuvajćana, 45 posto Libanaca te 35 posto Egipćana.

Anketa McClatchy/Ipsos je provedena na uzorku od 7.000 ispitanika starijih od 18 godina iz šest država Bliskog istoka, u period od 9. do. 25. Marta. Granica dozvoljene greške je plus/minus tri procenta.
XS
SM
MD
LG