Dostupni linkovi

Obama u UN pozvao na zajedničku borbu protiv militanata


Barack Obama na 69. Generalnoj skupštini UN u New Yorku, 24. septembar 2014.
Barack Obama na 69. Generalnoj skupštini UN u New Yorku, 24. septembar 2014.

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), američki predsjednik Barack Obama konstatovao je da svijetom vlada prožimajući nemir i da je to problem koji zahtijeva da mu se urgentno posveti pažnja. Pozvao je UN da podrže napade na Islamsku državu (IS), te najavio nastavak vojnog pritiska na militante IS, te apelovao na one koji su se pridružili ekstremistima da odustanu i odu sa bojnog polja dok još uvijek mogu.

Obama se založio za odbacivanje "kancera nasilnog estremizma", ideologije Al Qaedae i ISIL-a, "mreže smrti" - kako ih je nazvao. Islamskom je svijetu poručio da odbace sektaštvo i esktremizam naglašavajući da je to zadataka ove generacije.

"Amerika nije i nikada neće biti u ratu sa islamom", poručio je Obama, dodajući da su im se tokom vazdušnih napada na ekstremiste u Iraku i Siriji aktivno priključilo pet arapskih država.

Međunarodnoj koaliciji predvođenoj SAD do sada je pomoć ponudilo više od 40 zemalja. ISIL se mora razbiti i uništiti jer se trenutno "suočavamo najsmrtonosnijim ideološkim brendom terorizma".

"Ne može biti razmatranja niti pregovora sa ovim brendom zla", rekao je Obama i dodao: "Jedini jezik koji razumiju ovakve ubice je jezik sile".

Govoreći o ostalim svjetskim problemima, američki je predsjednik istakao da Iran ne smije propustiti priliku da dođe do dogovora sa svijetom o svom nuklearnom programu, u zamjenu za ukidanje dugodišnjih međunarodnih sankcija.

"Moja poruka iranskim liderima i narodu je jednostavna i konsistentna - nemojete dozvoliti da ova prilika propadne", pojasnio je.

UN trupe u Izraelu
UN trupe u Izraelu

O izraelsko-palestinskom sporu Obama je rekao da je nasilje koje je okružilo region, učinilo da su mnogi Izraelci danas "spremni da odbace težak rad na postizanju mira. Ali, da budemo jasni status quo na Zapadnoj Obali i Gazi nije održiv. Ne možemo dozvoliti luksuz da okrenemo leđa dosadašnjim naporima".

Barack Obama je poručio Rusiji da će, ukoliko preduzmu korake ka miru i diplomatskom rješenju krize u Ukrajini, međunarodne sankcije biti ukinute.

"Ruske akcije u Ukrajini predstavljaju izazov postratovskom poretku. Amerika i naši saveznici će podržati narod Ukrajine u njihovom razvoju demokratije i ekonomije. Mi ćemo ojačati NATO savaznice i naše obaveze prema kolektivnoj odbrani. Rusija će snositi posljedice za agresiju i boriti se protiv laži s istinom. Pozivamo druge da nam se pridruže na pravoj strani", konstatovao je.

Bez pominjana Kine po imenu, Obama je tokom govora na Generalnoj skupštini UN apelovao na sve zemlje azijsko-pacifičkog regiona da teritorijalne nesuglasice riješe dijalogom na miran način i u skladu sa međunarodnim normama.

Založio se da se mnoge države moraju konkretno obavezati da će preduzeti korake u borbi protiv širenja ebole na zapadu Afrike.

U borbi protiv klimatskih promjena jedino uspješeno rješenje, prema riječima američkog predsjednika, je efikasnija saradnja svjetskih sila.

Prije Obame, Generalnoj Skupštini UN, na početku se obratio prvi čovjek svjetske organizacije Ban Ki-moon i brazilska predsjednica Dilma Rousseff.

Otvarajući debatu, Ban Ki-moon je upozorio da su ljudska prava širom svijeta napadnuta i pod stalnim pritiskom.

Ban Ki-moon
Ban Ki-moon

"Od bombi do obezglavljivanja, do namjernog izgladnjivanja civila, napada na bolnice, UN skloništa i humanitarne konvoje, ljudska prava i vladavina zakona su napadnuti širom svijeta", ocijenio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Kako je naglasio - liderstvo podrazumijeva pronaći "sjeme nade" u nemirima i očaju i obnoviti ga.

"Različitost je pod napadom ekstremista koji insistiraju da je njihov način jedini način. Razoružanje izgleda kao dalek san, sabotiran odprofitera i onih kojima smeta dobrobit svih. Može izgledati kao da se svijet raspada kako se krize uzdižu a bolesti šire. Ali, liderstvo podrazumijava da se pronađe sjeme nade i da se pretvori u nešto mnogo veće. To je naša obaveza, to je moj poziv vama danas", rekao je Ban Ki-moon.

Više od 140 šefova država i vlada širom svijeta učestvuju na godišnjem okupljanju na Generalnoj Skupštini UN koja traje do 30. septembra.

Glavne teme su manje-više sva pitanja koja je u govoru pred Skupštinom otvorio američki predsjednik: borba protiv IS, agresivno rusko ponašenje prema Ukrajini, širenje virusa ebole u zapadnoj Africi, klimatske promjene. U utorak, uoči Generalne skupštine UN, održana je konferencija o borbi protiv klimatskih promjena u Njujorku.

XS
SM
MD
LG