Dostupni linkovi

Obama Amerikancima: Birate između dva fundamentalno različita puta za SAD


Obama prihvatio nominaciju za drugi predsjednički mandat
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Obama prihvatio nominaciju za drugi predsjednički mandat

Alan Mlatišuma, Glas Amerike

U govoru kojim je formalno prihvatio nominaciju Demokratske stranke za još četiri godine u Bijeloj kući, Barak Obama je zatražio podršku da zemlju povede putem ekonomskog oporavka koji “neće biti brz i lak”, ali koji je – kako je kazao – bolji od republikanske alternative.

"Kad budete glasali, suočićete se sa sa najjasnijim izborom ove generacije. U narednih nekoliko godina, u Vašingtonu će biti donijete krupne odluke o ekonomiji i zapošljavanju, porezima i deficitu, energetici i obrazovanju, o ratu i miru – odluke koje će imati veliki uticaj na naš i život naše djece u decenijama što dolaze. Po svakom pitanju neće to biti izbor između dvije partije i dva kandidata, biće to izbor između dva puta za Ameriku, izbor između dva fundamentalno različite vizije budućnosti", kazao je Obama.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima, Obama je podsjetio na ispunjena obećanja – okončanje ratnih operacija u Iraku, likvidaciju vođa Al Kaide i sputavanje Talibana u Avganistanu.

“Uz sav progres predstoje izazovi – planovi terorista moraju biti osujećeni, evropska kriza se mora obuzdati, naša privrženost Izraelu ne smije izostati, baš kao i naša nastojanja za mir u svijetu”, rekao je Obama dodajući listi prioriteta globalno protivljenje iranskim nuklearnim ambicijama.

Rekao je i da je njegov protivnik novajlija u spoljnoj politici.

"Ne nazivate Rusiju neprijateljem broj jedan, umjesto Al Kaide – ukoliko niste zaglavljeni u hladnoratovske predrasude. Možda niste za diplomatiju sa Pekingom ako ne možete otići na Olimpijske igre, a da ne uvrijedite našeg najbližeg saveznika."Obama je priznao da se američka privreda nije u potpunosti oporavila, ali je zatražio povjerenje svih koji vjeruju da je njegova politika superiornija od republikanske i da će stvoriti trajniji ekonomski rast.

"Biće potrebno više od par godina da se riješe problemi koji su se gomilali decenijama. Biće neophodno da zajednički radimo, da dijelimo odgovornost i da otvoreno eksperimentišemo kao što je to radio Frenkilin Ruzvelt (Franklin Roosevelt) u vrijeme krize koja je bila gora od ove", rekao je Obama i posebno podvukao da se “ne može svaki problem riješiti programom vlade ili diktatom iz Vašingtona”.

U elementima programa koji namjerava da realizuje u eventualno drugom predsjedničkom mandatu predsjednik je obećao investicije u obrazovanje i energetski sektor, uz obećanje da će smanjiti budžetski deficit četiri hiljade milijadi dolara.

Naši problemi su rješivi, na izazove se može odgovoriti. Put koji nudimo možda je teži, ali vodi u bolje sjutra i ja od vas tražim da tu budućnost odaberete.

Bajden i Keri i o Bin Ladenu

Obama se delegatima obratio nakon potrpredsjednika Džoa Bajdena, koji mu je pripisao zasluge za spas autoindustrije i likvidaciju Osame Bin ladena. Rekao je da su razum i odlučnost Baraka Obame spasili autoindustriju u Detroitu od propasti, te da je predsjednikova odlučnost i hrabrost rezultirala likvidacijom vođe Al Kaide .

“Bin laden je mrtav, a Dženeral Motors živi”, naglasio je Bajden.

Govorio je i senator Džon Keri – predsjednički kandidat stranke iz 2004. godine, koji trenutno predsjedava spoljnopolitičkim odborom američkog Senata i slovi kao ozbiljan kandidat za novog državnog sekretara.

Senator Džon Keri kritikovao je spoljnopolitičku agendu republikanskog kandidata Romnija

“Upitajte Bin Ladena da li mu je bolje danas nego prije četiri godine” poručio je Keri republikanskom kandidatu Mitu Romniju ističući kako – u odnosu na stavove o Iranu, Avganistanu i Bliskom istoku pokazuje da “nije naučio lekcije iz prethodne decenije”.

Keri nije propustio da Romnija napadne i zbog toga što nije, u svom govoru na konvenciji u Tampi spomenuo Avganistan i američke vojnike koji služe izvan granica uzemlje.

“Kandidat za predsjednika nikad ne bi trebalo da, u sred rata, zaboravi da oda počast našim vojnicima u govoru kojim prihvata kandidaturu. Mit Romni je govorio o Americi koju oni brane svakog dana u prvim borbenim redovima i zaslužuju naše “'hvala'”.

Dobro pripremljen teren, Demokrate očekuju rast podrške

Predsjednik Obama je – sportski riječnikom kazano – sinoć u Šarlotu istričao na odlično pripremljen teren. Prije njega, dva značajna govora u dvije prethodne noći održali su Mišel Obama i 42. šef države Bil Klinton, figure koje prema posljednjim istraživanjima uživaju dvotrećinsku podršku američke javnosti.

Vremenske prilike su pokravile ugođaj hiljadama simpatizera i glasača koji su namjeravali da dođu na stadion Panthersa da čuju Obamin govor na otvorenom.

Demokrate očekuju da će im konvencija u Šarlotu donijeti nekoliko procenata podrške u odnosu na republikanski tandem, čija konvencija u Tampi prije sedam dana nije proizvela procentualnu prednost.

Senator iz Njujoka Čarls Šumer (Charles Schumer) kazao je novinarima da ne očekuje iznenadno povećanje razlike, ali da se nada da će nakon konvencije, sve do izbora popularnost i podrška Demokratama rasti i da će se razlika u odnosu na republikance uvećavati postepeno.

Posljednja istraživanja ukazuju da Ameriku u novembru očekuju izuzetno neizvjesni predsjednički izbori koje bi moglo da odluče glasovi birača u svega nekoliko saveznih država, poput Floride i Sjeverene Karoline gdje su održane stranačke konvencije.

Romnijev štab: Prazna obećanja

Izborni štab Mita Romnija oglasio se nakon Obaminog govora saopštenjem koje je potpisao menadžer kampanje Met Rouds (Matt Rhoades).

“Večeras je predsjednik Obama argumentovao manje više istu politiku koja nije funkcionisala u prošle četiri godine. Ponudio je još obećanja, ali nije ispunio ona koja je dao prije četiri godine", navedeno je u saopštenju

Amerikanci ga smatraju odgovornim zato što im nije bolje i zato je vrijeme da se promijeni smjer, objavio je Rouds.

* Tekst preuzet sa portala Glasa Amerike
XS
SM
MD
LG