Dostupni linkovi

Klinton: Glasajte i ponovo izaberite Baraka Obamu


Bil Klinton podržao Obamu za predsednika SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Bil Klinton podržao Obamu za predsednika SAD

Alan Mlatišuma, Glas Amerike

Rijetko ko od čelnika demokratske stranke na takav način probudi emocije i motiviše bazu, kao što to zna da uradi 42-i predsjednik SAD, Bil Klinton.

“Dopada mi se argumentacija za reizbor predsjednika Baraka Obame – naslijedio je ozbiljno narušenu ekonomiju, spasio je od propadanja i započeo dug proces ekonomskog oporavka – položio je temelj modernije, bolje izbalansirane ekonomije koja će otvoriti milione radnih mjesta, pokrenuti nova preduzeća i donijeti zaradu inovatorima”.

Prema ovonedjeljnom istraživanju Galupa, čak 69 odsto Amerikanaca o Klintonu ima pozitivno mišljenje jer njegov predsjednički mandat poistovjećuje sa ekonomskim procvatom i prosperitetom srednje klase.

“Morate odlučiti kakvu državu želite”, kazao je Klinton “ako želite državu u kojoj ste prepušteni sebi, a pobjednik dobija sve – podržite republikance. Ako ste za državu u kojoj ćemo zajedno dijeliti prosperitet odgovornost - glasajte za Baraka Obamu i Džoa Bajdena".

Klinton je takođe govorio o neophodnosti saradnje demokrata i republikanaca u interesu države, rekavši da je predsjednik je dokazao privrženost konstruktivnoj saradnji dajući ključna mjesta u administraciji republikancima, potpredsjedničku i funkciju državnog sekretara najvećim rivalima na stranačkim predsjedničkim izborima.

Predsjednik Obama je bio u sali i nakon govora pridružio se Bilu Klintonu na bini. Ispraćeni su burnim ovacijama. Proteklih dana mediji su veliku pažnju posvetili njihovim odnosima, koji su od 2008. do danas prošli trnovit put od političkog suparništva do savezništva.

O važnosti koju Obamina kampanja danas pridaje Klintonovom imidžu najbolje govori to da je nastupio u terminu koji je obično na stranačkim konvencijama rezervisan za potpredsjedničkog kandidata.

Džo Bajden i predsjednik Obama govoriće na konvenciji u četvrtak – ne na stadionu Panthersa, pred oko 65,000 ljudi, kako je prvobitno bilo planirano - već u Tajm Vorner Areni, koja je bila domaćin Konvencije od samog početka.

Obamina kandidatura – jednoglasno

Barak Obama i Bil Klinton
Barak Obama i Bil Klinton
Predsjednik Klinton je na početku svog govora i službeno nominovao Baraka Obamu kao jedinog kandidata stranke za predsjednika države.

"Ovdje smo da nominujemo predsjednika, a ja imam jednog u vidu...Želim da Barak Obama bude predsjednik SAD i s ponosom ga predlažem na tu funkciju", kazao je Klinton.

Poslije Klintonovog govora, uslijedilo je izjašnjavanje predstavnika 56 delegacija.

Prije nego su govornici počeli da se redaju za govornicom u Tajm Vorner Areni, od delegata je zatraženo da poprave tekst platforme koji se odnosio na Izrael.

Uz glasno negodovanje jednog broja delegata, originalna verzija dokumenta koja nije Jerusalim nazivala glavnim gradom Izraela popravljena je na zadovoljstvo jevrejske zajednice.

Istovremeno je u tekst platfore ponovo uvrštena i riječ “Bog”.

U intervjuu za TV mrežu Fox koji je snimljen uoči amandmana na Demokratsku platformu, Republikanski kandidat kritikovao je stranku rekavši kako je to još jedan primjer izdaje izraelskih intresa.
XS
SM
MD
LG