Dostupni linkovi

Nevladine udruge prozivaju Hrvatsku za nastavak protjerivanja migranata


Manja skupina migranata prolazi pored napuštene zgrade u blizini blokiranog graničnog prijelaza na bosansko-hrvatskoj granici, u selu Bosanska Bojna u BiH, 30. siječnja 2021.
Manja skupina migranata prolazi pored napuštene zgrade u blizini blokiranog graničnog prijelaza na bosansko-hrvatskoj granici, u selu Bosanska Bojna u BiH, 30. siječnja 2021.

Centar za mirovne studije (CMS) iz Zagreba i Inicijativa Dobrodošli! objavili su "Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima" u kojem upozoravaju da su hrvatsko političko vodstvo i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) zloupotrijebili strah od pandemije COVID-a 19 i medijsku usmjerenost na tu temu kako bi prikrili protjerivanja migranata iz država Bliskog i Srednjeg Istoka natrag u Bosnu i Hercegovinu.

Izvještaj donosi pregled posljednje dvije godine, koje je – kako tvrde – "označila eskalacija nasilja i nečovječnog postupanja u kojima su policijski službenici mučili, ponižavali i nezakonito protjerali na tisuće izbjeglica iz Republike Hrvatske".

Dok hrvatska policija učestalo odbacuje optužbe o organiziranom nasilju i tvrdi da istražuje slučajeve za koji postoje dokazi, ove dvije udruge, koje su najangažiranije u zaštiti prava neregularnih migranata u hrvatskoj javnosti, tvrde kako "nikada nije bilo više dokaza o sustavnom nasilnom i nezakonitom protjerivanju nego u posljednje dvije godine", navodi se u Izvještaju.

"U danima kada smo zgroženi sukobima i nasiljem u Ukrajini iskazujemo solidarnost sa svim civilima kojima su životi i sigurnost ugroženi te zahtijevamo uspostavljanje mira - dobili smo još jedan podsjetnik koliko je važno graditi mir i pružiti sigurnost svima koji su ratom zahvaćeni. Svi mi imamo pravo na sigurnost i svi mi imamo pravo na život", ističe prema priopćenju Sara Kekuš iz CMS-a.

Udruge ističu da međunarodna zaštita i izbjegličko pravo imaju za cilj osigurati da su ljudi sigurni i živi i kada im njihova vlastita država to ne može omogućiti, pa je "međunarodna zaštita ne samo moralna, nego i zakonska dužnost Republike Hrvatske".

"Pravo na zaštitu, baš kao i ljudska prava, imamo svi mi - neovisno o boji, vjeri, etničkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti - jer ona spašava živote", naglašavaju CMS i Inicijativa Dobrodošli!

Udruge naglašavaju i da su prošle dvije godine pokazale nužnost uspostave nezavisnog i učinkovitog mehanizma nadzora djelovanja policijskih službenika, s čijim djelovanjem nakon što je uspostavljen nisu zadovoljni.

Uz Izvještaj objavljen je i zahtjev 16 europskih mreža i organizacija civilnog društva koje traže hitan prestanak nezakonitih protjerivanja.

Hrvatska policija redovito nakon internih istraga odbacuje prozivanja udruga za ljudska prava i tvrdi da hrvatska granična policija postupa unutar granica zakona.

XS
SM
MD
LG