Dostupni linkovi

NVO: Državna nebriga za Spomen područje Jasenovac


Jasenovac
Jasenovac

Na današnji dan pred 70 godina, na vijest da im slijedi skora egzekucija, šest stotina jasenovačkih logoraša krenulo je u pokušaj proboja i bijega iz logora. Iako izmučeni logorskim patnjama i nikako naoružani, uspjeli su savladati ustašku posadu u dijelu logora, ali su se svega devedeset i dvojica uspjeli dočepati slobode, a ostali su poginuli u proboju ili u kasnijim likvidacijama. Na spomen tog događaja, nevladine udruge upozoravaju.

„Na današnji dan upozoravamo na sustavnu nebrigu kako za one koji su preživjeli jasenovački logor, tako za samu ustanovu Spomen-područje Jasenovac, a konzekvence demonizacije iz devedesetih svega što je u vezi sa antifašizmom živimo i danas“, kaže Vesna Teršelič iz Documente.

Vlasti nisu našle načina da za tristotinjak nekadašnjih logoraša, nakon što su im pred godinu i po ukinute opskrbnine, nađe neku primjerenu zamjenu, upozorava Vesna Teršelič iz Documente. „Od ljudi mahom starijih od 80 godina očekivalo se da u komunikaciji sa centrima za socijalni rad posve iznova riješe svoj status.“

„Većina njih je smatrala da je opskrbnina neki vid podrške ili priznanja njihove patnje.“

Nadležna tijela od prošlog ožujka otežu sa imenovanjem novih članova Savjeta javne ustanove Spomen-područje Jasenovac. Također, ni postupanje hrvatskog pravosuđa povodom prijetnji upućenih ravnateljici Jasenovca Nataši Jovičić pred godinu i po ne zadovoljava. Kada je po privatnoj tužbi tužila predsjednika izvanparlamentarne Hrvatske čiste stranke prava Josipa Miljka za prijetnje i uvrede, sud je Miljka prvostupanjski oslobodio. Miljak je među ostalim u svojoj obrani naveo kako je u Jasenovcu pobijeno 3.000 ljudi, upozorava Sunčica Brnardić iz Centra za mirovne studije.

Zoran Pusić, Vesna Teršelič, Dragan Markovina, Sunčica Brnardić
Zoran Pusić, Vesna Teršelič, Dragan Markovina, Sunčica Brnardić

„Time je sud ustvrdio da je sasvim u redu na temelju jednog takvog mišljenja i vlastitih neistinitih interpretacija povijesti druge, dakle i Natašu Jovičić nazivati širiteljima četničke propagande i truležom i upozoravati ih da im se kao mrziteljima Hrvatske bliži kraj.“

Dragan Markovina iz Srpskog narodnog vijeća osudio je imenovanje Nataše Jovičić za posebnu savjetnicu predsjednice Grabar Kitarović za holokaust kao neprimjereno, jer su Židovi samo jedna od etničkih zajednica stradalih u Jasenovcu.

„Ne želim uopće sumnjati u njenu inteligenciju, ali ja mislim da je Nataša Jovičić svjesna da je to revizionistička pozicija i odluka. A zašto ona to radi – ne znam, ali u bilo kojoj ozbiljnoj državi nakon tog čina bi netko tko upravlja tim spomen-područjem pozvao Natašu na razgovor i rekao – čujte, to naprosto nema smisla. Opredijelite se hoćete li biti ravnateljica spomen-područja Jasenovac ili savjetnica za holokaust, jer to jednostavno ne ide jedno s drugim.“

Valja ovdje dodati da je Nataša Jovičić kao pomoćnica ministra prosvjete još 2000-te uvela u hrvatske škole obrazovanje o holokaustu, i da je prošla niz edukacija – od wahingtonskog Muzeja holokausta, preko 4 boravka u pariškom Muzeju holokausta, do desetak studijskih boravaka u jeruzalemskom memorijalnom centru holokausta Yad Vashem.Također, jedna je od zaslužnih što je Hrvatska pred desetak godina postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu.

Prema poimeničnom popisu koji se dopunjuje novima podacima, u Jasenovcu je stradalo nešto preko 83.000 ljudi, a procjena je da se ukupni broj žrtava može popeti do 100.000. Na poimeničnom popisu žrtava najviše je Srba, gotovo 48.000, zatim preko 16.000 Roma, preko 13. 000 Židova i preko 4.000 Hrvata. Ovogodišnja komemoracija održat će se u nedjelju 26. travnja.

XS
SM
MD
LG