Dostupni linkovi

Kavaz-Siručić: Sve više građana BiH misli da EU ima alternativu


U odnosu na prošlu godinu, broj građana koji su opredijeljeni za ulazak BiH u EU je manji za oko sedam posto: Marina Kavaz-Siručić
U odnosu na prošlu godinu, broj građana koji su opredijeljeni za ulazak BiH u EU je manji za oko sedam posto: Marina Kavaz-Siručić

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o istraživanju javnog mnijenja – 'Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integrisanja', kojeg je provela Direkcija za evropske integracije. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da bi 69,2 posto građana BiH na referendumu o članstvu glasalo za ulazak BiH u EU.

O rezultatima istraživanja, koje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoljetnih građana BiH, govori glasnogovornica Direkcije za evropske integracije BiH, Marina Kavaz-Siručić.

RSE: Objavljen je podatak da 69,2 posto građana Bosne i Hercegovine podržava proces integrisanja svoje zemlje u Evropsku uniju. Kakva je podrška ovom procesu po entitetima i u Brčko distriktu?

Kavaz-Siručić: Istraživanje javnog mnijenja kojeg je Direkcija provela pokazalo je da bi od 69 posto građana koji bi glasali pozitivno na referendumu, za ulazak u Evropsku uniju glasala tri od četiri ispitanika u Federaciji BiH i svaki drugi ispitanik u Republici Srpskoj, dok je u Brčko Distriktu podrška približna nivou cijele BiH i iznosi 64 posto.

U poređenju sa istraživanjem iz 2016. godine, broj građana koji su opredijeljeni za ulazak BiH u EU je manji za oko sedam posto, a više je i onih koji su kazali da na referendum ne bi ni izašli.

RSE: Iz kojih razloga građani najčešćepodržavaju proces pristupanja i da li se razlozi razlikuju, zavisno od toga u kojem dijeluBiH žive?

Kavaz-Siručić: Građani koji su za ulazak u Evropsku uniju, kao razlog podrške najčešće navode uređeniju državu i društvo, njih 37 posto, te slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, za koje se izjasnila petina ispitanika. Veći broj bolje plaćenih radnih mjesta je već godinama među najistaknutijoj prednošću članstva u Evropskoj uniji, pogotovo za mladu i radno najproduktivniju populaciju.Odgovori ove vrste su ujednačeni u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, isti su, neovisno od toga gdje ispitanici žive.

RSE: Šta su razlozi za izostajanje ove podrške?

Kavaz-Siručić: Među građanima koji ne bi podržali ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, trećina je onih koji to ne bi učinili zbog povećanih troškova života i poreza, a kao drugi razlog najčešće je pomenuta bojazan od povećanja birokratije u slučaju ulaska u Evropsku uniju.

Ilustracija
Ilustracija


RSE: Koliko su građani informisani o etapi u kojoj se BiH nalazi uprocesu pristupanja BiH Evropskoj uniji?

Kavaz-Siručić: Kao i prethodnih godina, vrlo je visok procenat ispitanika koji ne znaju trenutni status Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija. Najviše građana, 45 posto, smatra da BiH već pregovara o članstvu u Evropskoj uniji, a slijede oni koji podnošenje zahtjeva za članstvo smatraju aktuelnošću u procesu. Svega šest posto ispitanika je kazalo da Bosna i Hercegovina trenutno odgovara na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

RSE: Kakav je odgovor na pitanje ima li BiH alternativu nasuprot 'evropskom putu'? Šta misle – ko bi imao najviše koristi od članstva?

Kavaz-Siručić: Svaki drugi građanin Bosne i Hercegovine, odnosno nešto više 52 posto, smatra da evropski put BiH ima alternativu. Takav stav je najčešći u Brčko Distriktu, u poređenju s ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

U prethodnom istraživanju, provedenom prošle godine, 64 posto građana BiH je izjavilo da integracija u Evropsku uniju nema alternativu, što nam ukazuje na promjenu javnog mnijenja u ovom stavu. Svaki drugi građanin smatra da su mladi dio društva koji bi imao najveću korist od ulaska u Evropsku uniju.

RSE: Putem kojih medija se građani najčešće upoznaju sa pristupanjem BiH Evropskoj uniji?

Kavaz-Siručić: Građani Bosne i Hercegovine najčešće se o integraciji u Evropsku uniju informišu posredstvom televizije. To je dominantan izvor informisanja, za koji se opredijelilo 85 posto ispitanika, a vrlo slični podaci su zabilježeni i u prethodnim istraživanjima. Za vaš radio možda dobra vijest je da internet gubi primat kao sekundarni, odnosno dopunski medij, te je u ovogodišnjem istraživanju kao dopunski medij najčešće korišten radio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG