Dostupni linkovi

Miu Miu iz Lipnice


Cipelice za Pepeljugu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:23 0:00

Cipelice za Pepeljugu

Proizvodnja se polako vraća u život u mnogim bh. gradovima, pa tako i u Tuzli. Tamošnji Inkubacioni centar, jedinstven u BiH, okupio je tridesetak proizvodnih pogona. Između ostalog, tu se izrađuju cipele renomiranog svjetskog brenda Prada.

Stotinu dvadeset radnika proizvode neke od svjetskih brendova. Svi koju dođu u Razvojno poduzetnički centar Tuzla, koja se nalazi u Lipnici, pitaju - zar je moguće da se ovdje proizvodi Prada?

„Jeste, moguće je. Mnogo je bilo interesenata koji su dolazili iz regije, iz okruženja, pitajući se, kada ulaze u objekte koji izvana ne izgledaju baš tako fino, ali unutra je, ipak možemo reći, vrlo organizovano, na pravi, profesionalni način, je li tu Prada. I jeste, Prada je ovdje prisutna“, govori Muris Nišić, direktor JP RPC Inkubator 'Lipnica'.

„Ovo se zove Prada. Jedan mali dio. Pogledajte kako je on sitan i tanak! Ima puno dijelova, a svi se tako lijepo ručno obrade, maltene jedna cipela je ručni rad. Toliko se pažnje posvećuje, svaki i najmanji dio mi moramo ručno obraditi. Ali je zato predivna i kvalitetna", objašnjava radnica Dragana Zukić.

Prada je zatražila diskreciju prilikom snimanja, jer se radi o Miu Miu, ekskluzivnim modelima koji izlaze na tržište tek ovoga ljeta. Na njima će pisati 'Made in Bosnia'.

„Odgovorni smo, zaista. Cijenimo sve ono što dobijemo da uradimo. Trudimo se maksimalno, da maksimalno damo sve od sebe, da postignemo dobar kvalitet da bismo naredne sezone imali dovoljno posla, da bismo mogli da opstanemo. Vjerujte, ja mislim da će ostati tako, da ćemo zadržati taj kvalitet. I kvantitet i kvalitet", dodaje radnica Šemsija Šmigalović.

„Oni su prepoznali naš kvalitet i rad na samom početku, kakvi su bili rezultati. Na početku smo krenuli sa 25 mašina, a sad imamo 150. Sve je išlo u nove investicije kako bi se otvorila nova radna mjesta i da bi se usavršio tok proizvodnje, kvalitet, da bi se pratili svjetski i evropski trendovi koje Prada zahtijeva", kaže Amira Ajdaslić Okanović, koordinatorica poslova.

Nekada je ovo pripadalo rudniku uglja Lipnica koji je zatvoren. Grad Tuzla 2004. godine taj prostor je pretvorio u inkubator malih i srednjih poduzeća kojih danas ovdje ima 27 i zapošljavaju više od 300 ljudi.

„U tim momentima smo razmišljali da ipak postoje neki fondovi u Evropi koji su naglašavali podsticanje nečega što se zove povoljan poslovni ambijent za razvoj malih i srednjih preduzeća. I mi smo smjelo krenuli u to, i mogu vam reći da smo mi do sada u svim tim aplikacijama koje smo imali prema tim fondovima – sa osnivačem, sa našom razvojnom agencijom ERDA, sa partnerima koji su po vokaciji slični nama – mi smo ustvari realizovali sve ono što smo htjeli", priča Muris Nišić.

Plaće su ovdje redovite i ovise o stručnoj spremi. Porodiljno traje godinu dana, a nikada nikome nije prigovoreno ni zbog bolovanja. Prada, naime, jako vodi računa kakav je odnos poslodavca prema radniku.

„Ja sam od prvog dana, pošto sam poznavala gazdu, odmah sam za njim 'poletila' u ovu fabriku. Od prvog sam dana. Stvarno mi znači. Ne bih drugačije uselila u svoju kuću. Sve imamo mogućnosti, kredite, sve sam mogla, što u izbjeglištvu nismo imali, nikakva prava. Kad neko kaže 'radi se za Pradu', ponosna sam, stvarno", kaže Šemsija Šmigalović i dodaje - „živim od ovoga. Dvije sam kćerke iškolovala, završile su obje fakultete. To mi puno znači.“

Postoji ideja da se i rudnik Bukinje koji je također zatvoren pretvori u još jedan ovakav inkubator malih i srednjih poduzeća. A to bi značilo stotine novih radnih mjesta.

„Ono što je do 2004. godine bilo moguće - da se umanji cijena zemlje - ako nam dolazi neki veliki investitor s velikim brojem zaposlenih. To svuda ima. Svuda ima, osim u Federaciji. To ima i u Republici Srpskoj. Dakle, da se dopuni, izmijeni zakon o stvarnim pravima ili zakon o građevinskom zemljištu, i da se na taj način omogući firmama da grade fabrike, proizvodne pogone.Rudnik Lipnica koji je davno zatvoren nije danas prostor zahrđalih kapija i katanaca. Pametna ideja o preusmjeravanju proizvodnje doista se isplatila“, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

„Mnogo ljudi koji su ostali bez posla radeći u rudniku, stekli su, njihove porodice i djeca stekli su priliku da dobiju posao ovdje. Imamo osoba koje rade kod nas i hrane još tri, četiri člana porodice, to im je jedini izvor primanja. Otvaranjem ove fabrike i fabrika sličnih nama, dosta se pomoglo ovom kraju", zaključuje Amira Ajdaslić Okanović, koordinatorica poslova.

XS
SM
MD
LG