Dostupni linkovi

Tramp obećao svojim pristalicama pomilovanje za upad u Kongres, ako ponovo bude predsednik


Bivši predsednik SAD na mitingu u Vašigntonu (arhivska fotografija)

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp (Trump) je obećao da će, ako se vrati u Belu kuću, pomilovati svoje pristalice koje su učestvovale u upadu na Kapitol prošle godine.

"Ako se kandidujem i ako pobedim, pošteno ćemo se odnositi prema tim ljudima", rekao je Tramp u subotu uveče na mitingu u Teksasu, a javlja AP.

Ako to bude zahtevalo pomilovanje, kako je naveo Tramp, učesnici dogadjaja od 6. januara biće pomilovani jer se prema njima, kako je ocenio, nepravedno postupa.

Više od 700 ljudi je uhapšeno i optuženo u vezi sa neredima koji su kulminirali upadom u Kongres pristalica odlazećeg predsednika Trampa u januaru 2021.

Tokom četvoročasovne okupacije Kongresa od Trampovih pristalica, praćene njihovim sukobima sa policijom, život je izgubilo pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na mitingu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na izborima i pozivanjem pristalica da se "pakleno bore" protiv izbornih rezultata i da idu do parlamenta na Kapitol hilu.

Šta se dešava godinu dana nakon napada na američki Kongres?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:59 0:00
XS
SM
MD
LG