Dostupni linkovi

Trump vršio pritisak na Pencea da poništi rezultate izbora, navodi odbor Kongresa


Bivši američki potpredsjednik Mike Pence predaje dokument tokom potvrđivanja izborne pobjede Joe Bidena, 6. januar 2021.
Bivši američki potpredsjednik Mike Pence predaje dokument tokom potvrđivanja izborne pobjede Joe Bidena, 6. januar 2021.

Bivši američki predsjednik Donald Trump vršio je pritisak na potpredsjednika Mikea Pencea da poništi izborni poraz 2020. godine uprkos tome što mu je više puta rečeno da je to nezakonito, rekli su odboru Kongresa pomoćnici Pencea koji istražuje napad na američki Capitol 6. januara prošle godine.

Članovi odbora Zastupničkog doma predvođenog demokratama rekli su da je Trump nastavio svoju kampanju pritiska iako je znao da nasilna rulja njegovih pristalica prijeti zgradi Capitola dok su Pence i zastupnici održavali sastanak kako bi službeno potvrdili pobjedu predsjednika Joea Bidena na izborima u novembru 2020.

Trump je u više navrata negirao da je napravio ikakve prekšraje, dok je ponavljao lažne optužbe da je izgubio izbore samo zbog široko rasprostranjene prevare od koje je koristi imao Biden.

Trump i njegove pristalice, uključujući mnoge republikanske članove Kongresa, odbacuju panel od 6. januara kao politički lov na vještice.

Glasanje o potvrđivanju 6. januara postalo je fokus za Trumpa, koji je to vidio kao posljednju šansu da zadrži mjesto predsjednika uprkos gubitku na glasačkim mjestima.

Profesor Brian Kalt: Može li Trump biti osuđen?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:32 0:00

Marc Short, koji je bio šef kabineta Mike Pencea rekao je u ranije snimljenom svjedočenju da je Pence “više puta” rekao Trumpu da nema ovlaštenja da zaustavi potvrđivanje glasova u Kongresu kao što je republikanski predsjednik tražio.

Penceov advokat Gregory Jacob rekao je da je glavni zagovornik te teorije, advokat John Eastman, dva dana prije napada pred predsjednikom priznao da bi njegov plan da Pence zaustavi proceduru prekršio zakon.

Eastman je tvrdio da bi Pence mogao odbiti rezultate iz određenih država ako misli da su nelegitimni, dajući republikancima u tim državama priliku da proglase Trumpa pobjednikom uprkos stvarnom prebrojavanju glasova.

Savjetnici potpredsjednika rekli su odboru da ideja nema zakonsku osnovu.

"Zadivljujuće je da su ovi argumenti čak osmišljeni, a kamoli da ih je podržavao predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je bivši sudija američkog Apelacionog suda J. Michael Luttig, neformalni savjetnik Pencea.

Očekuje se da će se Trump ponovo kandidirati za predsjednika 2024. godine, a članovi odbora i svjedoci upozorili su da neće prihvatiti poraz bez obzira na stvarni ishod.

"Danas skoro dvije godine nakon tog sudbonosnog dana u januaru 2021. godine, Donald Trump i njegovi saveznici i pristalice su jasna i prisutna opasnost za američku demokratiju", rekao je Luttig.

Na saslušanju je prikazano nekoliko snimaka nekih od hiljada Trumpovih pristalica koji su otišli pred Capitol nakon skupa na kojem je Trump u više navrata kritizirao Pencea.

Dok je trajao napad Trump je na Twitteru napisao da Pence nije imao "hrabrosti" da zaustavi prebrojavanje glasova.

“Djelovalo je kao da tim tweetom doljeva ulje na vatru", rekla je u video svjedočenju Sarah Matthews, Trumpova službenica iz Bijele kuće.

Zastupnik Pete Aguilar rekao je da je svjedok rekao Federalnom istražnom birou da je Proud Boys, jedna od desničarskih grupa koje su učestvovale u napadu na Capitol, rekla da bi grupa ubila Pencea da su uspjeli doći do njega.

Članovi odbora rekli su da su Trumpovi komentari protiv potpredsjednika podstakli skupinu.

Odbor je prikazao fotografije Pencea koji se sklonio tokom nereda. Jacob koji je bio sa njim tokom napada, rekao je da je odbio da ode i da nije želio da demonstrantima pružiti zadovoljstvo da ga istjeraju iz zgrade.

"Potpredsjednik nije želio riskirati da svijet vidi potpredsjednika Sjedinjenih Država kako bježi iz američkog Capitola”, rekao je.

Napad na Capitol, zgradu u kojoj zasjeda američki Kongres, satima je odgodio potvrđivanje predsjedničkih izbora. U napadima ne poginulo pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno.

Nakon višesatnog zastoja zastupnici su potvrdili izbornu pobjedu aktuelnog američkog predsjednika Joe Bidena.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG