Dostupni linkovi

Novinarstvom protiv kriminala i korupcije


Dnevne novine u Prištini - ilustracija
Dnevne novine u Prištini - ilustracija
Dok državni zvaničnici Kosova i Srbije pregovaraju o tehničkim pitanjima, novinari ove dve zemlje vrše napore u borbi protiv negativnih pojava.

Organizovani kriminal i korupcija odavno su prevazišli sve granice na Kosovu i u Srbiji, ali moguće je da će bolja saradnja novinara u Beogradu u Prištini doprineti u borbi protiv ovih negativnih pojava, rečeno je u ponedeljak na seminaru istraživačkog novinarstva na temu "Organizovani kriminal i korupcija", koji se održava pod pokroviteljstvom OEBS-a.

Naime, novinari iz Prištine i Beograda će u toku dva naredna dana nastaviti da razmatraju mogućnosti bolje saradnje kako bi se došlo do konkretnih rezultata u borbi protiv ovih pošasti. Prvi seminar održan je u Beogradu.

Arben Ahmeti, predsednik Asocijacije profesionalnih novinara na Kosovu, kazao je da su organizovani kriminal i korupcija već odavno prevazišli barijere, te je stoga pozvao novinare iz Srbije da intenzivnije sarađuju sa kosovskim novinarima kako bi se zajednički borili protiv kriminala.

„Kriminalci sarađuju veoma dobro i jako su organizovani. Nama novinarima ne preostaje ništa drugo već da i mi sarađujemo, možda ne kao oni zato što nemamo njihove interese, ali treba da pokušamo da se sa našim kapacitetima organizujemo kako bismo ostvarili dobre rezultate“, kazao je Ahmeti.

Bitna razmena informacija

Dragana Nikolić Solomon, direktorica odeljenja za medije misije OEBS-a u Srbiji, ističe važnost jačanja regionalne komunikacije, koja po njoj postoji u retkim primerima kao što su Balkanska istraživačka mreža i Radio Slobodna Evropa.
Dragana Nikolić Solomon

„Za medijske profesionalce je potrebno da imaju kvalitetan sadržaj o raznim pitanjima, njihova saradnja je potrebna. Mi vidimo nakon prvog organizovanog susreta u Beogradu, da su kosovske kolege pomagale svojim srpskim kolegama da zakažu određene intervjue, a da su sa druge strane novinari iz Beograda pomagali novinarima iz Prištine da dođu do nekih važnih srpskih političara“, kazala je ona.

Organizovani kriminal i korupcija su problemi sa kojim se suočava celo Kosovo, naročito sever zemlje, gde postoje bande koje sarađuju severno i južno od Ibra, dok većina izveštaja Transparancy Internationala pokazuje da je korupcija u ovoj zemlji u porastu.

Novinarka Blica Marija Stojanović smatra da što je veća saradnja novinara Prištine i Beograda, to će obe strane posedovati više informacija, naročito kada su u pitanju istraživačke priče na temu organizovanog kriminala.

„Svakako je diskusija prilično bitna. Nadam se da će biti uspešna u tom smislu da ćemo razviti taj neki sistem za razmenjivanje informacija do kojih možete možda vi na Kosovu lakše da dođete od nas iz Srbije i obrnuto, do kojih mi u Srbiji možemo lakše da dođemo od vas na Kosovu“, kaže Stojanovićeva.

Podršku saradnji novinara Prištine i Beograda dao je i šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Werner Almhofer, navodeći da ideja o dijalogu novinara ne bi trebalo da predstavlja problem, čak iako su oni sa Kosova i Srbije.

On je dodao da će misija pomoći ovakvom vidu saradnji.
XS
SM
MD
LG