Dostupni linkovi

Novinari sa Kosova u Beogradu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Prvi put dvoje novinara iz Beograda boravi u prištinskim redakcijama, dok će njihove kolege iz Prištine za to vreme biti u Beogradu. Cilj posete je da se kroz razmenu novinara unaprede informativni kanali između Kosova i Srbije.

Brži i po svoj prilici bolji u saradnji od političara, koji su preko Brisela otvorili vrata dijaloga Kosova i Srbije su novinari iz Prištine i Beograda.

Besjana Džara, novinarka prištinskog Zeri-a, na razmeni novinara u Beogradu, 11. maj 2011.
O percepciji Kosova i Srbije u javnosti, građani formiraju stavove ponajviše preko medija.

U okviru projekta regionalne razmene i profesionalnog usavršavanja, dvoje novinara iz Beograda boravi u prištinskim redakcijama, dok će njihove kolege iz Prištine za to vreme biti u Beogradu.

Besjana Džara, novinarka prištinskog lista Zeri već dva dana je u redakciji lista Blic. Upitali smo je šta će preneti kosovskoj javnosti u svom prvom izveštaju iz Beograda?

„Ja ću da pišem nešto iz Beograda, možda o Albancima što žive ovde, to je sigurno. Hoću da radim i neke intervjue sa nekim ministrima ali je malo teško da dođem do njih”, kaže Džara.

Fisnik Minci, novinar dnevnika Koha Ditore svoj novinarski rad ostvariće sa kolagama u Danas-u.

Upoznati onog drugog

Veruje da će njegov prvi boravak u Beogradu doprineti prevazilaženju barijera među običnim ljudima koje su napravili političari i visoke političke teme.

"Odnosi između Beograda i Prištine su naravno veoma politizirani. Ima toliko otvorenih pitanja koji otežavaju život",
kaže Minci.

On navodi da je njegova jednonedeljna novinarska misija u Srbiji upoznati javnost sa njihovim problemima i potrebama koje imaju.

"Kako u nekim stvarima za njih status nije toliko važan, koliko je svakodnevna egzistencija”.

Susrete novinara organizuje Asocijacija profesionalnih novinara Kosova i Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Dragan Janjić u ime NUNS-a kaže da je razmena novinara zapravo potreba da se građani upoznaju sa prilikama u ovim sredinama na jedan drugačiji neposredniji način.

„Mi smo polazili od stava da je jedan od problema i siromaštvo medija. I nije tačno da su mediji i javnosti u svim državama bivše Jugoslavije nezainteresovani šta se događa kod drugih , nego je stvar u tome da oni često nemaju novca za boravak ekipe i slično. Interes sa ovaj projekat je veliki i to će biti teme uglavnom iz svakodnevnog života”, kaže Janjić.

Otkloniti stereotipe i predrasude

Brojne predrasude decenijama su dominirale u odnosima Albanaca i Srba.
U medijskom obmanjivanju građana prednjačila je politika.

Kako ukloniti predrasude, bilo je pitanje na koje je Besjana Džara rekala da je to dosta teško jer Albanci na Kosovu neznaju kako žive Albanci u Beogradu.

Fisnik Minci, novinar Koha ditore na razmeni novinara u Beograda, 11. maj 2011.
"Imaju mišljenje da je grozno. Pa možda i je nekome tako. Ne znam videću, pa ću to tamo preneti. Imam na pameti da radim kako Srbi ovde uče Albanski jezik-da ovde uče albanalogija. To mi je bilo dosta neobično”
, kaže ona.

Problemi u novinarskoj profesiji slični su na Kosovu i u Srbiji. Razmena novinara treba da doprinesu prevazilaženju barijera koje su napravili političari.

“Novinari pokušavaju da budu što profesionalni. Neki put okolnosti možda ne dozvoljavaju da imaš uvek pristup izvoru informacija. Ipak, mogu reći da je odnos između novinara korektan”, kaže Minci.

Kako je prošlost Kosova i Srbije još uvek blizu možda će upravo insajderska saradnja prištinskih i beogradskih novinara otkloniti predrasude i stereoptipe lokalnih kultura ali i političkih navika Beograda i Prištine.

Projekat regionalne razmene novinara finansijsku su podržale ambasade SAD u Srbiji i na Kosovu.
XS
SM
MD
LG