Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Portret turskog novinara kao zatvorenika


Ahmet Altan i njegov brat Mehmet Altan

U jednom od svojih naslovnih tekstova The New York Times je prenio svjedočenje jednog od osuđenih turskih novinara Ahmeta Altana.
Altan, koji je s još šestoro ljudi osuđen na doživotni zatvor zbog učešća u pokušaju državnog udara , tekst je napisao u svojoj zatvorskoj ćeliji u gradu Silivri, na periferiji Istanbula.

U tekstu pod nazivom "Portret turskog novinara kao zatvorenika", Altan kaže: "Oni sjede na klupi koja je visoka dva metra. Nose crnu odjeću s crvenim ogrtačima. Za par sati će odlučiti o mojoj sudbini. Gledam ih....Opkoljeni smo žandarmima. Oni nose RoboCop opremu s crnim plaštovima i štitnicima za koljena."

Altan nastavlja: "Stavili su nas u zatvorsku ćeliju s gvozdenim šipkama, nas petoricu muškaraca. Šestu optuženu, koja je žena, smjestili su negdje drugdje zbog pola. Šetamo ćelijom nervozno s jednog kraja na drugi. Minuti ne prolaze ni brzo ni sporo, već zavise od tempa našeg razgovora. Kada minuti sporije teku, osjećamo da se otvaraju rane unutar nas. Mi to krijemo jedni od drugih".

U autorskom tekstu, Altan navodi da živi roman koji je napisao. "Prije godinu dana ja sam zalutao u tu neobilježenu teritoriju gdje se literatura dodiruje sa životom, sreo sam vlastitu sudbinu, ali je nisam prepoznao. Sad sam uhapšen kao i moj protagonista. Čekam odluku koja će odrediti moju budućnost, kao što je i on čekao.Moj život imitira moj roman."

Altan svjedočenje završava detaljima kada je presuda donijeta: "Ulazimo u sudnicu i sjedamo. Sudije ulaze . Glavni sudija, onaj s očima sakrivenim ispod otečenih kapaka, čita odluku: "Doživotna robija". Ostatak života ćemo provesti sami u ćeliji koja je duga tri metra i široka tri metra. Izaći ćemo na sunčevu svjetlost na jedan sat dnevno. Mi nikada nećemo biti pomilovani i umrijet ćemo u zatvorskoj ćeliji. To je odluka."

Oštre kritike na odluku o doživotnoj robiji

Direktor PEN Centra Amerika Karin Deutsch Karlekar ocijenio je presudu kao propust pravosuđa, koji dovodi u pitanje nezavisnost turskog pravosudnog sistema i njegovu sposobnost pravednog odnosa u slučajevima koji uključuju ljudska prava bez intervencije ili utjecaja vlade.

Taj centar je vodio kampanju u ime velikog broja onih koji su zatvoreni ili su na neki drugi način suočeni s ograničenjima njihove slobode izražavanja ili kretanja, uključujući i braću Altan. Nakon pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine i izricanja vanrednog stanja, preko 180 medija je ugašeno prema zakonu donesenim predsjedničkim dekretom. Trenutno se u zatvorima nalazi najmanje 148 pisaca, novinara i medijskih radnika, čineći na taj način Tursku najvećim medijskim zatvorom na svijetu.

Nakon presude advokat Mehmeta Altana je izjavio za The Associated Press da će se žaliti na presudu te dodao "To je odluka stoljaća, trebala bi se proučavati na pravnim fakultetima. Odluka u kojoj su slobode izražavanja i misli ugušene."

I Međunarodni institut za medije zgrožen je ovom presudom, piše The Guardian. U izjavi za ovaj medij David Kaye, specijalni izvjestitelj Ujedinjenih nacija o slobodi mišljenja i izražavanja je rekao: "Sudska odluka koja osuđuje novinare na doživotni zatvor zbog njihovog rada, bez iznošenja značajnih dokaza o njihovom učešću u pokušaju državnog udara ili obezbjeđivanju pravičnog suđenja, kritički ugrožava novinarstvo, a time i ostatke slobode izražavanja i slobode medija u Turskoj".

Jedan od oštrih kritičara turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogan inače dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Orhan Pamuk kritizirao je izricanje doživotnih zatvorskih kazni trojici uglednih turskih novinara.

Pamuk je opisao trojicu novinara kao "vrijedne autore" koji su četiri decenije služili javnosti. „Ova nečuvena odluka nanosi štetu uvjerenju javnosti u vladavinu demokratije, zakona i reda“, naveo je Pamuk.

Ugledni turski pisac rekao je, u obraćanju na Platformi za nezavisno novinarstvo, da je odluka suda "okrutna, nepravedna i nepoštena", prenijela je agencija DPA.

Podsjetimo i Pamuku je suđeno za uvredu turske države povodom intervjua iz 2005. godine za jedan švicarski magazin, u kojem je rekao da je "30.000 Kurda i milion Jermena ubijeno u ovoj zemlji". Slučaj protiv Pamuka odbačen je 2006. godine.

Brat Kurda isporučenog Turskoj: Tužit ću Srbiju

U istom zatvoru se nalazi i Dževdet Ajaz, koji je u decembru mjesecu prošle godine iz Srbije izručen Turskoj. On u tom zatvoru služi petnaestogodišnju kaznu zatvora. Njegov brat Ešref Ajaz je za RFE nedavno rekao da je odlučan da pred međunarodnim institucijama pokrene pitanje odgovornosti za potez koji je učinilo srpsko Ministarstvo pravde. Cijeli tekst može pročitati na ovom linku.

XS
SM
MD
LG