Dostupni linkovi

Novi protesti i zahtjev za ostavkom Vlade Crne Gore


Sa protesta sindikata i nevladinog sektora u januaru 2012.
Sa protesta sindikata i nevladinog sektora u januaru 2012.
Gotovo mjesec dana prošlo je od posljednjeg građanskog protesta koji je pod geslom „Vrijeme je“, održan na centralnom podgoričkom trgu. Pošto Lukšićeva Vlada, kako ocjenjuju organizatori protesta, ništa nije učinila na ispunjavanju ekonomsko-socijalnih zahtjeva, na sljedećem okupljanju tražiće njenu ostavku.

„Naravno, ima nezadovoljnih građana i svaka poruka tog tipa koja se šalje jeste na neki način otrežnjujuća i motivišuća da se ovim prioritetima bavimo još kvalitetnije, još posvećenije, još ažurnije“, kazao je premijer Igor Lukšić nakon drugog protesta, koji je u organizaciji Unije Slobodnih sindikata, MANS-a i studentske Unije održan 18 marta u centru Podgorice.

Međutim, prema riječima Srđe Kekovića iz Unije sindikata, ništa nije uradio na ispunjavanju njihovih zahtjeva i poziva da se opredijeli da li je za „Vladu građana ili vladu tajkuna“.

Zato će organizatori na sljedećem velikom protestu listi zahtjeva dodati još jedan , do sada najkonkretniji.

,,Mi ćemo zahtijevati da vlada podnese ostavku. To je ono što je sada skoro sasvim izvjesno. Ispostavilo se da je vlada ostala bukvalno gluva na te zahtjeve. Možemo čak reći suprotno od toga da su se desile neke stvari koje dolivaju ulje na vatru kao, na primjer, poskupljenje koje je nakon protesta uslijedilo, a odnosi se na cijenu goriva, najavljeno poskupljenje cijene električne energije i konačno poziv sindikatima da se zarade zaposlenih koji su na budžetu smanje za pet posto. To pokazuje jedno totalno nerazumijevanje“, naglašava Keković.

I direktorica MANS-a Vanja Ćalović primjećuje kako Lukšićeva Vlada ne samo da nije radila na ispunjavanju ekonomsko-socijalnih zahtjeva već je činila sve na anuliranju energije bunta i relativizovanju njegovog značaja. Na pitanje da li je realno očekivati da se ispuni njihov zahtjev za ostavku Lukšićeve Vlade, a u susret mogućem junskom otvaranju pregovora sa Evropskom Unijom i mogućim jesenjim parlamentarnim izborima i nose li time rizik da budu optuženi za destabilizovanje prilika u zemlji, Ćalović je odgovorila:

„Naravno da je moguće da se ispuni. Naravno da vlada koja ne radi svoj posao treba da padne. Samo je pitanje da li je ta vlada spremna da ode prije ili kasnije jer ta vlada mora da ide ako ona ne radi svoj posao zato što je ekonomske i socijalne prilike primoravaju na to. To je nešto što oni ne mogu da zaustave. Dakle, to nijesu neka politička, nacionalna pitanja, neka pitanja koja su odvojena od života i koja su više onako u emotivnoj sferi. To su pitanja koja su vezana za realne stvari, novčanike ljudi i njihove spremnosti da li da više plaćaju njihove ugradnje i korupcionaške poslove . Što se tiče optužbi jasno je da se oni služe raznim manipulacijama da skrenu pažnju sa onoga što je činjenica“.

Visoki funkcioner vladajuće Demokratske Partije socijalista Miodrag Vuković, jedan je od oštrih kritičara dva prethodna protesta smatrajući da je riječ o političkoj zloupotrebi opravdanog socijalnog nezadovoljstva. Najavu zahtjeva za ostavku Lukšićeve Vlade smatra apsurdnom .

„Šta to znači? Šta poslije ostavke vlade slijedi u svakoj demokratskoj zemlji? Slijede izbori . Samo treba da imaju malo strpljenja ovi koji su politički nestrpljivi i da sačekaju izbore. Dakle, protest da, ali ovo što ističu u prvi plan pad vlade sa ovom dodatnom ambicijom, pošto je sve upakovano, svak zna svoj posao , organizovano je pa su čak i sa elementima zastrašivanja Crne Gore da će se desiti Arapsko proljeće. Ja mislim da to stvrano nema smisla, posebno kada se nalazimo mjesec, dva pred otvaranje pregovora“, kaže Vuković.

Bilo kako bilo, očekivanja javnosti od novog okupljanja građana su dvojaka.

Vanja Ćalović
Vanja Ćalović
​Prema jednim, sveukupna dešavanja idu na ruku novim protestima i oštrijim zahtjevima prema neodgovornoj vlasti . Prema drugim, energija butna splašnjava i indiferentnosti građana dodatno doprinosi shvatanje kako je vlast i u postojećim uslovima uspjela da dobije izbore u Herceg Novom i u Tivtu.

Organizatori, međutim očekuju da će naredni protest okupiti još više nezadovoljnih.

„Uz dužno poštovanje činjenici da smo u procesu evropskih integracija mi ne možemo da biramo vrijeme i trenutak kada ćemo voditi sindikalnu akciju i to je nešto što je, nadam se, jasno svima“, kaže Srđa Keković.

Vanja Ćalović najprije najavljuje niz aktivnosti koje će, kako naglašava, prethoditi još masovnijem građanskom protestu.

„Mislim da je takva energija mobilisana takvim problemima vrlo teško može da splasne. Naravno, očekujem da se građani uključe u te akcije i mi ćemo uskoro najaviti i neke konkretne akcije odmah poslije praznika“, zaključila je Ćalović.
XS
SM
MD
LG