Dostupni linkovi

Keković: Nije važno ko, već kako vlada


Srđa Keković
Srđa Keković
Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata i jedan od organizatora protestnog okupljanja u Podgorici u razgovoru za RSE iznosi svoje utiske sa skupa, odgovara na primjedbe pojedinaca da su izneseni zahtjevi uopšteni i neoročeni i najavljuje da će ukoliko Vlada ubrzo ne povuče neke konkretne poteze doći do novih masovnijih protesta.

Keković: Novi protest održan u Podgorici je samo potvrdio naša očekivanja da se probudila građanska svijest i jedna ogromna energija jedne ogromne većine crnogorskih građana i građanki koji su postali žrtve tranzicije, tzv tranzicioni gubitnici.
RSE: Šta sada sa tom energijom? Kakva je vaša dalja strategija? Ima primjedbi koje stižu i od opozicionara da su ispostavljeni zahtjevi uopšteni i neoročeni.

Keković: Mislim da je najbolji odgovor na to činjenica da građani sve više podržavaju ove naše proteste. Vi znate da smo mi kao Unija slobodnih sindikata Crne Gore, ali i naši partneri MANS i Studentska unija više puta ponovili da nemamo nikakvih političkih ambicija i da nama nije važno ko, već kako vlada, a ovi skupovi pokazuju da su građani nezadovoljni ekonomskom politikom koju vodi ova vlada, da se traže konkretni koraci na suzbijanju korupcije i kriminala, da se traže čisti računi, bez ugradnje. Definitivno naši zahtjevi su išli u tom pravcu i to od vlade traži i Evropa na našem putu u Evropsku uniju i sigurno da je veoma jasno da li vlada ispunjava te zahtjeve ili ne, a ona će to pokazati činjenicom hoće li u jednom kratkom periodu dati narodu i građanima Crne Gore jasan pokazatelj da želi da bude vlada građana, a ne vlada tajkuna tako što će otkriti, recimo ko je uzeo 7 miliona u Telekomu, zašto smo 100 miliona jeftinije prodali Elektroprivredu, otkriti razne afere i otvoriti priču oko štetnih ugovora koji su stavili lance i katance na fabrike i crnogorsku privredu.
RSE: Da li se bojite rasplinjavnja te energije pošto u ovom trenutku nije izvjesno kada će doći do eventualno novog okupljanja građana?

Keković: Pratićemo ovih dana kako vlada i da li reaguje na ovih novih 6 zahtjeva. Ukoliko u nekom kratkom vremenskom periodu ne budemo imali veoma jasan indikator od vlade, a zna se ono što se traži da jednostavno pokaže korekcijom računa, otkrivanjem svih ovih štetnih radnji i konačno personalnom odgovornošću ljudi iz ili oko vlade, dakle ako toga ne bude biće novih protesta. Što se energije građana tiče, mi mislimo da ta energija neće splasnuti, jer upravo 2 mjeseca je prošlo između prvog i drugog protesta i ta je energija samo rasla i tako očekujemo da će biti i dalje.
RSE: Da li vam je teret odgovornost koju ste preuzeli kao jedan od organizatora inicirajući okupljanja građana?

Keković: Sigurno je velika odgovornost na svima nama koji smo ušli u ovaj proces, ali je bitno da smo mi u taj protest ušli zbog socijalnog bunta građana. Mi nemamo nikakvih ličnih interesa, mi samo želimo da Crna Gora bude onakva kako je Ustavom propisano – da je ona država socijalne pravde, što u ovom trenutku svakako nije.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG