Dostupni linkovi

Protesti opomena pred isključenje Lukšiću i Vladi


Lideri MANS-a, Unije slobodnih sindikata i Studentske unije, 2012.
Uoči novog građanskog protesta koji će se pod sloganom “Vrijeme je” održati u nedjelju na centralnom podgoričkom trgu, organizatori, Unija slobodnih sindikata, MANS-a i Studentska unija, sa konferencije za novinare u petak su poručili da će to premijeru Igoru Lukšiću biti “posljednja opomena pred isključenje “.

Uprkos, kako su istakli, opstrukcijama, očekuju masovan odziv građana koji će poručiti da je došlo vrijeme promjena u Crnoj Gori.

"Imam posebno zadovoljstvo da kažem da će prema izjavama meteorologa u nedjelju svanuti još jedan sunčan dan, baš onakav kakav je bio i 21. januara kada smo počeli ove proteste koji predstavljaju socijalni bunt, jedno veliko građansko neslaganje sa stanjem u kojem se vi trenutno nalazimo", najavio je drugo protestno okupljanje prvi čovjek sindikata Srđa Keković.

Širokom frontu građana, radnika, predstavnika NVO sektora i penzionera pridružiće se i sve više studenata, ovoga puta i sa privatnih fakulteta.

"Studenti očekuju da se profesori konačno pojave u većem broju, zajedno sa studentima 18. marta. Mislim da je vrijeme da se oni sa nama nađu u prvim redovima a ne da nas isturaju naprijed jer mislim da smo u zajedničkoj klopci i u istoj mreži nepravilne primjene Bolonjske deklaracije i korupcije, naročito na Univerzitetu Crne Gore koji bi trebalo da bude slobodan", kaže predsjednik Studentske unije Demir Hodžić.

Predsjednik Upravnog odbora Unije sindikata i sindikata Željezare Janko Vučinić osvrnuo se na nedavnu izjavu premijera Lukšića koji je za predstojeći protest izjavio da je zapravo podrška Vladi na čijem je čelu.

"Kada već ne zna šta znači ovaj najavljeni protest, onda ćemo mu mi reći - znači zadnju opomenu pred isključenje, njemu kao neodgovornom pojedincu i svim ostalim neodgovornim pojedincima koji sjede u Vladi Crne Gore. Htio bih da pozovem sve građane na protest da dođu i da im kažemo da novac za punjenje budžeta traže onamo gdje ga ima, na drugoj strani jer se od nas nema više šta uzeti", poručio je Vučinić.

Vanja Ćalović
Vanja Ćalović
Zahtjevi prema aktuelnoj Vladi, kako je najavila direktorica MANS-a Vanja Ćalović, biće vrlo konkretni i tražiće od premijera da se konačno opredijeli da li zastupa građane ili će njegovom Vladom, kako je rekla, nastaviti da upravlja organizovani kriminal.

"Ako to ne može da uradi nego će organizovani kriminal nastaviti da vlada Vladom Crne Gore, sudstvom, tužilaštvom i institucijama sistema, ako organizovani kriminal bude nastavio da donosi odluke o sudbini naših građana onda očekujemo da se gospodin Lukšić pomjeri i mi se nadamo da će doći dovoljan broj građana da mu pomogne u toj odluci i ode i prestane da bude brana organizovanog kriminala. Dakle, mi očekujemo konkretne, konkretne poteze prije nego ova država bankrotira", naglasila je Čalović.

Organizatori nedjeljnog protesta još jednom su ponovili da na skupu ne žele bilo kakva partijska, nacionalna ili vjerska obilježja, još jednom odbacujući optužbe da je u pozadini svega politički interes.

Najnoviju optužbu iz DPS-a, poslanika Miodraga Vukovića, kako je stvarni organizator okupljanja opozicija, tumače kao klasičnu političku manipulaciu i podmetanje.

"Mislim da je gospodinu Vukoviću pametnije da nam se što prije pridruži kao i njegovim kolegama i da traže ono što želi svaki građanin Crne Gore – dobro za Crnu Goru, konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, napredak po pitanju EU integracija i naravno dolazak stranih investitora i slobodu za Univerzitet i za slobodu govora", poručuje Vanja Ćalović.

Organizatori ne znaju koliko će ljudi sa sjevera Crne Gore u nedjelju doći u Podgoricu jer su, kako su naglasali, imali opstrukcija u organizovanju autobuskog prevoza. Upravo dok je trajala konferencija za novinare, stigao im je i odgovor od Uprave Željeznica koja je odbila da ustupi vanredni voz iz Bijelog Polja.

"Bez želje da uvrijedim navijače, da smo navijači vjerovatno bi dobili čak i avion da odemo negdje da navijamo ali u ovoj državi vi kao građani ne možete da dobijete ni tako mali benefit da nekoliko vagona izađu u susret interesima građana", rekao je Srđa Keković.

Penzioneri uz studente

Građanskim protestima pridružiće se i dio organizacija koje okupljaju penzionere. Razlog je loša materijalna situacija penzionera i invalida o čemu govore zvanični podaci o broju penzionera čija su primanja ispod prosječnih.

Predsjednik Udruženja penzionera i invalida Vojo Vuletić je izrazio zadovoljstvo što će na protestima penzioneri biti uz studente.

Zgrada Vlade Crne Gore
Zgrada Vlade Crne Gore
"Prvi iskru upalili su studenti, a kako i ne bi kada im je šef režima organizovao sivi univerzitet, očeve im ostavio bez posla na ulici, a đedove sveo na mizernu i ponižavajuću penziju. Kada studenti i završe fakultet nemaju mogućnosti da se zaposle. Jednostavno – totalna besperspektivnost. Sada se postavlja pitanje šta su ta djeca trebala da rade i kako da izraze svoje nezadovoljstvo", kaže Vuletić.

Profesor u penziji Radisav Korać naveo je razloge zbog kojih će prisustvovati protestu:

"Mi ne očekujemo na protestu ove Gomilanoviće koji gomilaju bogatstvo niti ove Gurmanoviće sa onim neskromnim računima za reprezentaciju. Očekujemo sirotinju a nje ima zaista dosta. Moj je poziv svima koji mogu da dođu na protest i da iskažu jedno svoje nezadovoljstvo. Ja sam profesor u penziji i cijeli radni vijek sam proveo na terenu u najudaljenijim selima Crne Gore, po bespuću, stanovao u seoskim kućercima, opismenio i izveo generacije na put. Moja je penzija danas ispod prosječne i sramota je da vam pričam kolika je. Ali to nije moja sramota no sramota ovog društva."

Na drugoj strani, oficijelni Savez udruženja penzionera Crne Gore neće pozvati svoje članstvo da prisustvuju protestu, jer prema riječima Veljka Golubovića, predsjednika ove organizacije, ni do sada penzioneri nisu izlazili na ulice, ali naglašava da je svaki svaki pensioner o dolasku na proteste sam odlučiti:

"Mišljenja smo da, budući da penzionerska organizacija nikada do sada nije pozivala penzionere na okupljanje bilo kakave vrste na trgovima, ulicama ispred državnih organa i to neće činiti ni sada. Materijalni položaj penzionera nije na nivou koji bi mi željeli da bude ali nije ništa gori u odnosu na region. Stvar je svakog penzionera hoće li se priključiti ili neće ali organizovanog okpuljanja penzionera neće biti", kaže Golubović.
XS
SM
MD
LG