Dostupni linkovi

Novi teroristički napadi: Desetine mrtvih i ranjenih u Indoneziji i Turskoj


Džakarta
Džakarta

Pripremili: Branka Mihajlović, Lejla Sarić i Jasmina Lazić

Najmanje sedam osoba poginulo je u četvrtak u seriji eksplozija koje su se dogodile u Džakarti, a šest osoba je stradalo u gradu Cinar na jugu Turske.

Ekstremistička organizacija “Islamska država Iraka i Levanta” (IDIL) objavila je da stoji iza napada u Džakarti, dok su bombaški napad u Turskoj, kako je navedeno, izvršili pripadnici Radničke partije Kurdistana.

Turske snage su žestoko granatirale položaje IDIL-a u Iraku i Sirij, u znak odmazde zbog samoubilačkog napada koji je u utorak počinjen u Istanbulu.

Serija napada u Džakarti

Indonežanska policija je saopštila da su teroristi izvršili napad na Džakartu po uzoru na one u Parizu 13. novembra.

Napadi su se dogodili u blizini centrale agencije UN-a, policijske stanice, popularnog tržnog centra i kafića Starbaks. Svedoci kažu da je nekoliko napadača ušlo u kafe i aktiviralo eksploziv.

Prema prvim informacijama, napad su izvršile osobe koje su stigle na motociklima, ka objektima su poletele granate, a najmanje jedan terorista je aktivirao prsluk sa eksplozivom.

Takođe, navedeno je da je u napadima učestvovalo najmanje 14 terorista i da su trojica napadača uhapšeni.

Za sada je potvrđeno da je među stradalima jedan policajac, a lokalni mediji navode da je odjeknulo najmanje šest eksplozija.

U međuvremenu su se pojavili navodi da je ubijeno ukupno 17 osoba, po pet policajaca i napadača i sedam civila, ali ti podaci još nisu potvrđeni.

Dopisnik američke mreže ABC iz Džakarte Adam Harvi, je ranije danas istakao da je bar 14 terorista učestvovalo u napadima i da je šestoro njih bilo u kontaktu militantima iz Sirije.

Takođe, on je naveo da su napade izvršili pripadnici terorističke ćelije iz grada Solo, koja je navodno u decembru planirala nekoliko terorističkih akcija, ali je policija uspela da ih spreči.

Prema rečima portparola policije situacija u Džakarti je trenutno pod kontrolom i nema indicija da se napadači kriju negde unutar šoping centra gde se dogodio jedan od incidenata.

Indonezija je i ranije bila na meti napada militanata, ali je relativno uspešno suzbijala islamistički ekstremizam na domaćem terenu, i to nakon nekoliko ozbiljnih napada u protekloj deceniji. Podsećamo na neke od njih:

  • jul 2009: Sedmoro ljudi je poginulo, a desetine ranjeno kada su dvojica bombaša samoubica napali hotele Marriot i Ritz Carlton u Džakarti
  • oktobar 2005: U samoubilačkom napadu na Baliju bilo je 23 mrtvih. Među žrtvama su bili i napadači
  • septembar 2004:Bomba ispred australijske ambasade u Džakarti ubila je najmanje devetoro ljudi
  • avgust 2003: u eksploziji u hotelu Marriot u Džakarti stradalo dvanaest osoba
  • oktobar 2002: U eksploziji bombe stradalo 202 ljudi, od njih 88 su Australijanci

Indonezija je, inače, bila u stanju pripravnosti tokom novogodišnjih praznika, zbog pretnji koje su stigle od IDIL-a. Procenjuje se da je oko 200 državljana Indonezije otišlo u Siriju da se bori na strani IDIL-a.

Napad u Turskoj

U turskom gradu Cinar, na jugu ove zemlje, u bombaškom napadu na policijsku stanicu poginulo je najmanje šest i ranjeno 39 osoba.

Kako navodi turski list “Hurijet”, ispred policijske stanice eksplodirao je automobil, a potom je usledila raketna paljba na objekat, koji je zahvatio veliki požar.

Lokalni zvaničnici strahuju da bi broj mrtvih mogao da bude veći pošto postoje naznake da u ruševinama ima zatrpanih.

Bombaški napad su izvršili pripadnici Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je nedavno objavila da nastavlja rat protiv režima u Ankari.

Turski odgovor IDIL-u

Premijer Turske, Ahmet Davutoglu, izjavio je danas da su turske snage žestoko granatirale položaje Islamske države u Iraku i Siriji, reagujući tako na samoubilački napad koji je, u ima IDIL-a, počinjen u utorak u Istanbulu, prilikom čega je poginilo deset osoba.

"Nakon užasnog napada u Istanbulu, naše oružane snage su artiljerijskom i tenkovskom vatrom pogodile 500 položaja Daeša (IDIL-a) u Siriji i Iraku", izjavio je Davutoglu turskim ambasadorima u Ankari.

Rojters podseća na to da tursko vojno vazduhoplovstvo nije bilo angažovano u sirijskom vazdušnom prostoru od novembra, kada su Turci oborili ruski vojni avion.

Davutoglu je dodao da je u ovim napadima, počinjenim u poslednjih 48 sati, ubijeno oko 200 pripadnika IDIL-a.

Turska policija je juče, u akcijama širom zemlje, uhapsila 60 osoba, osumnjičenih da su pripadinici IDIL-a, među njima i trojicu ruskih državljana.

Istoga dana objavljeni su novi detalji o bombašu samoubici, a prema bezbednosnim izvorima, napad je izveo sirijski državljanin Nabil Fadli, rođen 1988. u Saudijskoj Arabiji, koji je ušao iz Turske u Siriju 5. januara.

Otisci prstiju koje je dao tom prilikom pomogli su u utvrđivanju njegovog identiteta.

XS
SM
MD
LG